Як господарюють в ОСББ «Франка, 44»

31 Грудня 2015, 12:00
3582

Ініціатором створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку були самі мешканці новобудови.

Лучани мали два варіанти: або віддати будинок на обслуговування жеку, або взяти на свій баланс, баланс власників. Зібрали ініціативну групу, загальні постановчі збори і в 2013 році зареєстрували ОСББ «Франка, 44».

«Процедура створення ОСББ трохи затягувалася, бо, як і в інших будинках, були й такі співвласники, які боялися. Люди не знали, що таке ОСББ, а до жеку всі вже звикли. Проте зараз інакодумців серед мешканців немає. Вони порівнюють будинки, які обслуговує жек і ОСББ, порівнюють щомісячну плату за утримання будинку і головне – бачать результат використання цих коштів, чого нема в будинках, де жек», – розповідає голова ОСББ Олег Стецюк.

Сума за утримання дев’ятиповерхового будинку в ОСББ становить 2,20 гривень за квадратний метр. Оскільки будинок новий (з 2010 року), то залишаться доволі великий резервний фонд. Зібрані кошти за утримання будинку йдуть на заробітні плати техпрацівниці, двірнику та електрику. Щокварталу правління ОСББ письмово подає звіт про надходження і використання коштів.

«Поки що ремонтних робіт нам не доводилося проводити. Ми стараємося підтримувати порядок. До того ж у нас хороший забудовник – аж три дитячих майданчики було встановлено перед тим, як будинки віддали в експлуатацію. До речі, у нас до ОСББ «Франка, 44» входить три будинки: триповерховий (тут лише 9 квартир), дев’яти-і десятиповерховий. У нас свій міні-альянс», – каже Олег Стецюк.

Голова правління каже, що облагороджувати двір і прибудинкову територію намагаються не за кошти співвласників.

«Беремо участь у конкурсах міста як ОСББ. Завдяки програмі «Зробимо Луцьк європейським» фонду «Новий Луцьк» нам встановили сучасну спортивну зону», – хвалиться голова.

Як і більшість ОСББ, освітлення у під’їздах замінили на світлодіодне. Економію помітно відразу – світлодіодна лампа споживає електроенергії на 80 % менше.

За два роки діяльності ОСББ Олег Стецюк переконався, якщо будинок знаходиться у власності людей, то вони там господарі. І питання будинку вирішують співвласники, а не місто чи держава.


Тетяна БІДУН




Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром