Укол проти «жіночого» і «чоловічого» раку. Вигадка? Реальність!

03 Листопада 2015, 14:31
5000

За статистикою ВООЗ, кожна п’ята жінка в Європі до досягнення 75-річного віку хворіє на рак. Найбільш поширені форми «жіночих» онкозахворювань – рак молочної залози, товстої і прямої кишки, а також рак шийки матки.

В Україні від раку шийки матки кожного дня вмирає шість жінок, більшість з них – працездатного віку. Цікаво, що саме цьому виду раку можна запобігти.

– Збудником більшості дисплазій шийки матки є вірус папіломи людини. Загалом існує близько ста типів вірусів папіломи людини. Найбільш онкогенні з них два – вірус 16 та 18 типу. Вони, як правило, за відсутності лікування у подальшому викликають рак шийки матки. Але запобігти цьому можна завдяки вакцинації проти вірусу папіломи людини,  – пояснює Євгенія Щепко, гінеколог-репродуктолог.

Те, що збудником раку шийки матки є онкогенні штами вірусу папіломи людини, було доведено порівняно нещодавно. За це відкриття, тобто доказ ролі папіломавірусів у розвитку раку, професорові Харальду цур Хаузену 2008 року було вручено Нобелівську премію. Для захисту від папіломавірусу та запобігання розвитку раку шийки матки було розроблено спеціальну вакцину, яка вважається одним із найбільш революційних винаходів у галузі медицини за останній час. Того ж року понад десять країн Євросоюзу внесли вакцинацію проти раку шийки матки у національні календарі щеплень. Зараз таких країн більше 50.

– Існує два види вакцин проти вірусу папіломи людини – «Гердасил» і «Церварікс». Ми використовуємо «Церварікс». Ця вакцина стимулює вироблення імунітету проти двох найбільш онкогенних штамів вірусу – 16 і 18 типу, які за своєю суттю є коренем усіх типів вірусу папіломи людини,  – зазначає лікар.

Ця вакцина не містить безпосередньо вірус, а лише його білкову фракцію. Тому під час вакцинації інфікування організму не відбувається, пояснює лікар. Навпаки, якщо людині, інфікованій вірусом 16 і 18 типу, ввести вакцину, вона почне видужувати. Річ у тім, що вакцина провокує вироблення в організмі власних антитіл, які борються з вірусом. Відтак людина швидше одужує, зменшується кількість вірусів в організмі. У результаті досліджень виявили, що 93% пацієнток із дисплазією одужують після вакцинації. Водночас слід зауважити, що вакцина є не лікувальним засобом, а профілактичним. В Україні її вводять жінкам, які мають ризик онкозахворювань, особливо раку шийки матки, або проліковані від будь-якого типу дисплазії.

– Вакцину рекомендують вводити жінкам, які мають підвищений ризик захворіти на дисплазію чи рак шийки матки, особливо носіям вірусу папіломи людини 16 і 18 типу.– Також варто зробити щеплення жінкам, які мають рецидивуючі дисплазії (тобто такі, що після лікування з’являються повторно). Вакцину рекомендують вводити дівчаткам із 12 років (до початку статевого життя). Особливо важливо зробити щеплення тим, у чиїй сім’ї є онкохворі по жіночій лінії. Наприклад, у Бельгії вакцинація проти вірусу папіломи людини входить у державну програму обов’язкових профілактичних щеплень дітей. Вводити вакцину рекомендують  усім дівчаткам віком від 12 років. Імунітет виробляється упродовж року після щеплення, відтак дівчатка вступають у статеве життя зі стійким імунітетом до вірусу папіломи людини,  – пояснює Євгенія Щепко.

В Україні щеплення проти вірусу папіломи людини не є обов’язковим, але входить до числа рекомендованих Міністерством охорони здоров’я. Проте, на жаль, українці мало поінформовані про таку можливість.

– До речі, у Бельгії почали вакцинувати не тільки дівчаток, а й хлопчиків із 10 років. Адже із впровадженням обов’язкового щеплення дівчат зменшилася кількість пацієнток із дисплазією шийки матки, натомість зросла кількість хлопчиків із раком статевого члена, який також провокує вірус папіломи людини. Наразі у Бельгії дискутують про те, щоб зробити щеплення хлопчиків також обов’язковим. І це вкрай важливо: адже чоловіки відвідують урологів набагато рідше, ніж жінки  гінекологів. Чоловіки ідуть на прийом до лікаря лише у випадках, коли біда заведе або завезе. Тому профілактика для них відіграє ключову роль, – зазначає лікар.

Як відбувається щеплення?
Вакцину вводять внутрішньом’язево. Роблять це тричі: перша ін’єкція, через місяць – друга, через шість місяців після першої ін’єкції – третя. Як і при кожному щепленні, не рекомендовано вводити вакцину під час загострення будь-яких захворювань, а особливо коли у пацієнта підвищена температура тіла. Оптимальний час для щеплення – відразу після закінчення менструації.

Чи безпечна вакцина?
Багато жінок вважають, що вакцина може стати причиною інфікування папіломавірусом і стимулювати рак шийки матки. Але ці побоювання необґрунтовані, тому що вакцина не містить живого вірусу й не може призвести до захворювання. Серед можливих побічних реакцій – біль у місці уколу, незначне почервоніння.

Де можна зробити щеплення проти вірусу папіломи людини?
Щеплення можна зробити у клініках, які є офіційними представниками компанії-виробника вакцини і мають сертифікат на її введення. Якщо бажаєте зробити щеплення у державному медичному закладі, важливо забезпечити вакцині холодовий ланцюг: власноруч придбати вакцину в аптеці і транспортувати у спеціальному холодовому боксі до поліклініки, де у кабінеті щеплень зроблять ін’єкцію. У такому разі пацієнт сам несе відповідальність за зберігання і транспортування вакцини, тобто за її якість, яка залежить від дотримання температурного режиму. Вартість вакцини «Церварікс» коливається у межах 500 гривень.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром