Кандидати у мери Луцька: хто вони?

23 Жовтня 2015, 18:40
7738

На посаду мера Луцька претендує 12 кандидатів.

9-ро від партій: діючий мер Микола Романюк – від «БПП «Солідарність», Олександр Товстенюк – «УКРОП», Сергій Кудрявцев – «Свобода», Павло Данильчук – «Громадський Рух «Народний контроль», Степан Москвич – «Аграрна партія України, Володимир Кучер – Радикальна партія Олега Ляшка, Олександр Кононович – «Нова держава», Олена Голєва – Європейська партія України, а Василь Байцим – Партія зелених України. Троє інших претендентів є самовисуванцями: Микола Іванюк, Олександр Кралюк та Оксана Марищук. Хто ж вони, кандидати на пост очільника обласного центру Волині?

Читайте також: Хто хоче стати мером Луцька. СПИСОК

Микола Романюк. 57 років. Чинний Луцький міський голова. За його плечима значний управлінський досвід роботи комсомольським лідером, керівником обласного управління «Приватбанку». З 2007 до 2010 року був головою Волинської ОДА. Тричі обирався до облради. В 2010-му переміг на виборах мера Луцька. За минулий рік Микола Романюк заробив 181 тисячу 55 гривень, з яких заробітна плата складала 139 тисяч 637 гривень. Доходи дружини – 250 тисяч 939 гривень (усе – дивіденди, проценти). Загальна сума отриманих минулоріч дивідендів у міського голови склала 41 тисячу 418 гривень. У його власності перебувають також дві земельні ділянки (1440 та 580 метрів квадратних), житловий будинок площею 282 метри квадратних, квартира 55,7 метрів квадратних (спільна сумісна власність з дружиною) та дачний будинок площею 98 метрів квадратних. Дружина міського градоначальника має у власності дві земельні ділянки (1200 та 2800 метрів квадратних), дві квартири 79, 1 та 74,5 метри квадратних, садовий (дачний) будинок площею 120 метрів квадратних. У власності міського голови також автомобіль Тойота Prado 2003 року випуску. Микола Романюк також має цінні папери КБ «ПриватБанк» на суму 5 387 800 грн. На рахунках у банку в керманича міста знаходилося 643 тисячі 436 гривень (з них 85 072 були вкладені у звітному році). За інформацією «Волинського агентства розслідувань», підтримку на виборах Миколі Романюку забезпечують представники фінансово- промислової групи «Континіум» Степана Івахіва та покійного Ігоря Єремеєва. У 2015 році за інформацією «Главкому» посів 11 позицію у рейтингу міських голів обласних центрів. Микола Романюк міг знайти спільну мову із регіоналом Борисом Клімчуком, а після його смерті без проблем і працює з нинішнім головою Волинської ОДА Володимиром Гунчиком, який є № 1 у списку БПП «Солідарність» до Волинської обласної ради, в той час як Романюк є № 1 у списку БПП до Луцької міськради. До слова, у списку БПП до облради бачимо: сина Романюка – Валентина, помічника народного депутата Сергія Мартиняка Олександра Пизу, генерального директора «Луцьксантехмонтаж» Ігоря Чорнуху. У списку, який очолює Романюк, є відомий у Луцьку бізнесмен Андрій Покровський (власник торгово-розважального комплексу «СітіПарк», кінотеатру «Промінь»). Частина самообороніців, які були у «Народному фронті», перебралися до списку БПП: Богдан Климчук, Олександр Ніколайчук та Юрій Моклиця, за яких активно агітує народний депутат Ігор Лапін.

Олександр Товстенюк. 38 років. Один із синів покійного бізнесмена, що заснував місійну книжкову фабрику «Християнське життя» у Луцьку. З 2006 до 2010 року – депутат обласної ради від Блоку Бориса Клімчука «Рідна Волинь» (№ 4 у виборчому списку). Нині Товстенюк є протеже Ігоря Палиці. У 2010 році Товстенюк невдало балотувався до облради за списком Партії регіонів (№ 20). Свою участь у Партії регіонів він пояснив великою харизмою і даром переконання колишнього голови ОДА Бориса Клімчука. Щоправда, Товстенюк заявив, що вийшов з Партії регіонів у 2012 році. Центральною фігурою, № 1 в обох списках «Укропа», є Ігор Палиця, відомий бізнес-партнер у групі «Приват» Ігоря Коломойського, колишній голова Одеської ОДА. Саме його благодійний фонд «Новий Луцьк» намагаються прив’язати до «УКРОПу». Чверть списку до Луцькради – працівники фонду Палиці. Також у обох списках «УКРОПу» кандидує відомий тренер ФК «Волинь», за дослідженнями Руху ЧЕСНО – найбільшй прогульник сесій та комісій Луцькради Віталій Кварцяний (прогуляв 82% засідань сесій). Цікаво, що будучи успішним бізнесменом та перейшовши на постійну роботу голови правління Фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк», Олександр Товстенюк відповідно до поданої декларації про доходи за минулий рік заробив усього 30 тисяч 498 гривень. У нього не зазначено ані квартири, ані земельних ділянок, ані депозитів. Проте є автомобіль Mercedes Benz G63, 2013 року випуску, придбаний у власність за 1 480 000 гривень. 16 жовтня у Інтернеті з’явився ресурс, де розміщена інформація із, начебто, зламаної пошти кандидата. Можливо, таким чином, кандидат став жертвою чорних технологій політичних конкурентів.

Степан Москвич. 64 роки. Безпартійний пенсіонер, проте відомий аграрій. Власник кількох будівельних та сільськогосподарських фірм. Серед них ТОВ «Луцькагробуд», ТОВ «Агротехсервіс», НДСП «Боратин», ТОВ ВКФ «Промтехсервіс ЛТД». За даними сайту «Волиньпост» у період керівництва Степаном Москвичем ДП «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2» перевіркою була виявлена нестача 29 тисяч тонн зерна на суму понад 68 млн. грн. Балотується від «Аграрної партії України», обласна організація якої встигла відзначитисяся тим, що проводила партійну конференцію з порушеннями та не впускала журналістів на цей відкритий за законом захід. Дохід за минулий рік кандидата склав 1 085 647,55 гривень. З них заробітна плата або інші виплати становили 27 тисяч 203 гривні. Основний, понад мільйонний дохід, Степан Москвич отримав від відчуження рухомого та нерухомого майна. Дружина Степана Москвича заробила 70000 (з них 30000 – зарплата, 40000 – дохід від підприємницької діяльності). Цікаво, що маючи такі серйозні фінансові ресурси, будівельні організації та фірми, що орендують тисячі гектарів землі у Луцькому районі, ні в кандидата, ні в його дружини не значиться жодної земельної ділянки, квартири чи будинку. У власності Степана Москвича проте значиться автомобіль NISSAN IX-TRAIL 2.O.

Павло Данильчук. 30 років. Голова обласного осередку партії «Громадський рух «Народний контроль», депутат Луцької міської ради. Був членом партій «За Україну», «Фронт змін». В 2006 році балотувався до міської ради від виборчого Блоку Ігоря Гузя «Національний альянс» (№ 4 виборчого списку). Під час Революції Гідності керував 35 сотнею Самооборони Майдану «Волинська Січ». Потім очолював «Правий сектор Волині». Був звільнений з посади центральним проводом після відомого «бурштинового рейду» маневицькими лісами, коли луцькими активістами були виявлені численні копанки для видобутку цінної породи. Був учасником АТО в 2014 році у складі батальйону (пізніше полку) «Азов», командир взводу. Балотувався у 2014 році до Верховної Ради (округ № 22, м. Луцьк). За минулий рік у нього задекларовано 31 597 гривень заробітної плати. Команда «Народного контролю» дуже нова. Очолює партію у Луцьку політичний аналітик, досвідений громадський активіст Михайло Шелеп. Також у списку партії колишній боєць батальйону «АЙДАР» Андрій Омельчук, боєць полку «АЗОВ», майданівець Сергій Мерчук, майданівець Олександр Гуч, екс-голова «Автомайдану України» Олег Бондарук.

Олександр Кралюк. 43 роки. Заступник командира роти у батальйоні «Айдар», власник служби таксі «Морячок». До мобілізації керував комунальним підприємством «АвтоПаркСервіс». Із серпня 2015 року – керівник громадської організації «Всеукраїнський союз учасників АТО» (м. Київ). Політичний шлях Олександра Кралюка тривалий час був пов’язаний з партією «Громадянська позиція». Від цієї політичної сили він балотувався до міської ради у 2010 році. Втім, депутатом не став. У 2014 році під час парламентських виборів був 15-м номером у партійному списку цієї партії під керівництвом Анатолія Гриценка. В цьому ж році у зв'язку із військовою службою вийшов із партії, тож іде самовисуванцем. Дохід кандидата за минулий рік – 783 тисячі 517 гривень. З них 13 216 грн. становила заробітна плата, а 770 300грн. – дохід від підприємницької діяльності. Дохід дружини за 2014 рік – 10 000 гривень. У власності членів сім’ї є квартира 49 метрів квадратних.

Олена Голєва – нині найзаможніша депутатка Луцької міської ради, задекларувала 621 695 гривень доходу та більше 25 мільйонів статутного капіталу підприємств. Член наглядової ради ПАТ «Луцьке виробничо-швейне підприємство «Волинь», голова облорганізації Європейської партії України, голова Ради обласної правозахисної громадської організації «Народний адвокат». Займається бізнесом у різних сферах діяльності. У 2010 році балотувалася на посаду міського голови, проте зняла кандидатуру незадовго до виборів. У 2012 році балотувалася до Верховної Ради (округ № 22, м. Луцьк). Результат – четверте місце, 5,61% голосів. Політичний імідж Олена Голєва будує навколо роботи юридичної приймальні «Народний адвокат» та різноманітних благодійних акцій. Її депутатство позначилася і судовими тяганинами з представниками міськвиконкому через транспортні маршрути. Пробувала судитися із журналістами, проте безуспішно. За дослідженням руху ЧЕСНО входить у число найбільших прогульників сесій Луцькради (пропустила 64% засідань сесій з листопада 2010-березень 2014), що пояснила вагітністю та декретною відпусткою.

Володимир Кучер. 36 років. Керівник облорганізації Радикальної партії Олега Ляшка. У різний час керував осередками Селянської партії України, партії «Народна самооборона», «Фронт Змін», «Віче». Під час дострокових парламентських виборів 2014 року - № 39 у виборчому списку радикалів. У 2012 – був № 21 до парламенту. Стати народним депутатом Володимиру Кучеру не вдалось. Зараз одночасно йде до обласної та міської рад. Щоправда, до обласної є першим кандидатом, який в разі подолання партії 5% бар’єру гарантовано здобуде мандат. На місцевих виборах до команди радикалів приєдналися депутати облради Анатолій Грицюк та Олександр Свирида, які раніше перебували в лавах «Батьківщини». Деларації кандидата і за 2011 (вибори 2012), і за 2014 рік - «нульові». Ані в нього, ані в дружини не зазначено жодних доходів! У кандидата у власності три земельні ділянки, у дружини – одна. Також зазначено будинок площею 60 метрів квадратних.

Оксана Марищук. Приватний підприємець. Активістка «Правого сектору Волині». Перша згадка про неї у інтернет-просторі значиться наприкінці липня, коли ексцентричний лучанин Ілля Токаренко прийшов до Луцької міської ради з тазиком, щоб помитися у холі залу засідань ради. Біля нього стояла Оксана Марищук і допомагала йому у гігєнічних процедурах. Задекларований дохід за минулий рік – 21 тисяча гривень зарплати. Встигла трохи поконфліктувати з опонентом Товстенюком і Палицею, на прес-конференцію яких її не впустили.

Микола Іванюк. 35 років. Виходець з громадського сектору. Очолював Асоціацію захисту прав молоді Волині. Кандидат політичних наук. У 2006-2008 депутат міської ради від партії ВО «Батьківщина». В 2008-2010 – заступник міського голови тоді Богдана Шиби, керуючий справами виконкому міськради. За час каденції Миколи Романюка працював начальником управління, потім радником міського голови. Зараз інженер ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс». За минулий рік заробив 81 908 грн. Із цієї суми 34 979 грн. складала зарплата. Є власником акцій ВАТ «Горохівагротехсервіс» на суму 42 547грн.

Сергій Кудрявцев. 44 роки. Після перемоги Євромайдану став першим заступником голови ОДА за квотою «Свободи». Від цієї політсили і балотується на пост мера Луцька. Певний час працював у «Брокбізнес банку». За минулий рік заробив 151 тисячу 50 гривень сукупного доходу (150 244 грн. зарплати і 806 грн. інших доходів). Дохід членів сім'ї – 65 187 грн. (35 009 зарплати та 26 264 допомоги по безробіттю, 3 924 грн. інших доходів). Також членами сім'ї кандидата було витрачено 10 тисяч 202 гривні на погашення основної суми позики та сплачено 27 тисяч 708 грн. процентів за позикою.

Олександр Кононович. 35 років. Партія «Нова держава», що стала прихистком для колишніх комуністів, скористалася можливістю взяти участь у виборах. Олександр Кононович разом із братом Михайлом став відомим у Луцьку завдяки акції зі збору коштів на пам’ятник Сталіну та активної пропаганди комуністичних ідей. Також очолює список партії «Нова держава» до міськради і облради. Дохід тимчасово безробітного Олександра Кононовича за 2014 рік – 18 000 грн., заробіток дружини – 27 720 гривень. Рухомого або нерухомого майна, інвестицій та заощаджень, відповідно до декларації, сім’я кандидата не має.

Василь Байцим. 44 роки. Встиг себе проявити і в бізнесі, і на держслужбі, і в науці. Працював головою правління ВАТ «Ківерціспецлісмаш»; заступником голови Волинської ОДА, двічі - заступником мера Луцька; головою Наглядової ради публічного акціонерного товариства «Ковельсільмаш», директором КП «Аеропорт- Луцьк». Від 2012 року – проректор Волинського інституту економіки та менеджменту. Двічі (2006 та 2010роки) ставав депутатом облради від «Батьківщини». На даний момент керівник обласного осередку Партії зелених України.

Олександр Новосад, Марія Доманська, Рух ЧЕСНО на Волині

Також читайте у рубриці Від виборів до виборів, хто з кандидатів у депутати балотується у вашому окрузі

Коментарі
25 Жовтня 2015, 03:47
Допомога по безробіттю - 26264,00!!!
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром