Що зробили депутати за 5 років. Роман Романюк

23 Жовтня 2015, 16:24
3545

Депутата Луцької міськради Романа Романюка вирізняє серед колег доволі насичене політичне життя. Попри молодий вік і не надто багато записів у трудовій книжці, він устиг досконало пізнати найдрібніші деталі і підкилимні нюанси виборчого процесу. Адже до обрання депутатом пройшов усі щаблі «виборчого чиновника»: на перегонах 2004, 2006, 2007, 2010 років був спостерігачем, членом дільничної виборчої комісії та головою комісії.

Багатою на круті повороти видалася політична кар’єра депутата. До міськради його делегувала партія «За Україну!», де він увійшов до однойменної фракції. За півтора року Роман Романюк переходить до міжфракційного об’єднання «Фронт змін». А в серпні 2012-го ще й стає заступника керівника групи «Рідне місто».

Після самоліквідації міської фракції «За Україну!» депутат переходить до фракції «Фронт змін». Однак невдовзі фракція «Фронт змін» теж луснула. Романюк стає позафракційним депутатом. Нині він очолює обласний осередок БПП «Солідарність». У міськраді є членом постійної депутатської комісії з питань торгівлі, послуг та розвитку підприємництва.

Округ Романюка

Виборчий округ № 23, де переміг Роман Романюк, обмежений всього чотирма вулицями: Карпенка-Карого, Конякіна, Кравчука і Федорова. Притім, на вулиці Кравчука депутат опікується одним будинком, а на Карпенка-Карого – трьома. Попри те, зважаючи на тісну забудову і багатоквартирні висотки, на окрузі доволі багато виборців.

Що кажуть люди про Романюка?

Традиційно для аналізу депутатської діяльності на окрузі, відгуки про роботу обранця громади поділяються на мінімум позитиву і максимум негативу. Роман Романюк не став винятком.

«Та не знаю ніякого депутата, ніхто тут не буває, поки вибори не почнуться, – скептично підмічає моторист Олег, який мешкає на Конякіна. – Романюка знаю, але думав, що він мером робить. То не той? Ну, тоді не знаю… І знати не хочу! Він що, моїх дітей нагодує? Хай ліпше оту кучугуру забере, оцей забор знесе. А то набрали собі землі, нічо не строять, а тільки перепродують…».

Слова чоловіка відображають загальну картину відгуків на вулиці. Бо лише один перехожий із двох десятків зміг бодай пригадати – хто депутат на окрузі. Щоправда, завдяки своїй уважності.

«Це, напевно, Роман Романюк з «Солідарності». Правильно?, – хитро перепитує інженер Микола з Конякіна. – Я не тільки знаю ім’я, але й знаю його на вигляд! Звідки? А он, за два метри при дорозі агітаційний щит стоїть з його фотографією. А якщо серйозно, то знав про депутата давно. Його люди чи може родичі, знайомі по квартирах ходили і брошурки роздавали. То ще на тих виборах було. А що зробив – не знаю, бо, якщо чесно, не цікавлюся політикою. Хоча… Чув, робили ремонти будинків по-сусідству. Молодці, так що я похвалив владу, запишіть собі)».

Інші респонденти не пригадали прізвища депутата, але, принаймні, не лають.

«Я не впевнена, що то його робота, але дорога на вулиці стала кращою, – запевняє соціальний працівник Ірина Ковальчук. – Набридають лише автомобілісти, ставлять машини під вікнами, виїжджають на клумби, по ночах сигналять... Тут винен і ресторан, який робить допізна. Тому депутату треба звернути увагу на цю проблему».

Опитані мешканці будинків на вулиці Карпенка-Карого, що входять до округу №23, взагалі не бачили депутата – ні попереднього, ні нинішнього.

«Ми тут живемо на обочині, до нас рідко влада доходить, отого й не знаємо, – виправдовується літня жінка, яка відмовилася назватися. – Особисто мені ніхто з депутатів не допомагав. І сусідам також. Як наші справи в будинку? Аби не гірше. Тут біля нас багато «частного» сектора, то в них проблем побільше. Депутата оцінити не можу, бо не знаю його і що зробив – мені невідомо».

Щоб натрапити на обізнаного виборця, довелося крокувати в іншу сторону – до одного з перехресть вулиць Федорова та Кравчука. Більше того: на Федорова депутата Романюка знають практично в кожному дворі. Можливо, через те, що депутат живе в будинку поряд з округом. Очевидно, ніщо так не агітує, як сусідство з виборцями.

«Романа знаємо і поважаємо, хороший хлопець, живе в домі навпроти, – розповідає муляр Віктор. – І не тільки він з міськради. Ще недалеко депутат Козюра живе. Отакий в нас козирний двір. Нормальні депутати, ми за них голосуватимемо. Бо маємо хороший двір, дитячий майданчик. Правда, тут їх два – один нібито Ромка змурував. І дороги непогані, ями є, але де-не-де».

Єдине, що обурює місцевих – захаращений підвал будинку, де нібто живе депутат. Мовляв, дім не входить до округу, але ж можна підсобити колезі-депутату, щоб покінчити з підвальними потопами.

Добрі слова про обранця округу висловила молода, проте помітно, що обізнана в політиці, вчителька Наталя – живе на Федорова і, як каже, працює в місцевій школі.

«Для діток замінили парти, вставили нові вікна, пофарбували спортзал, замінили зовнішнє освітлення біля школи. Чула, що це заслуга представників блоку Петра Порошенка. А наш депутат головує в цій партії. Яку організацію очолює? Ну-у-у,… Знаю, що його головою призначили…».

Жінка загалом задоволена роботою депутата, але вважає, що треба частіше «ходити в народ».

До речі, подібну думку висловлювала більшість респондентів. Наприкінці опитування влучне зауваження вийшло з уст тутешньої пенсіонерки Елеонора, яке вдало узагальнює аналіз роботи депутата на районі: «Біда наших депутатів у тому, що їх не знають. А чому? Бо вони більші політики, ніж господарники. Так не повинно бути, принаймні, в міській раді».

Що каже депутат про свою роботу?

«Вважаю, що люди повинні почуватись в безпеці, а завдання влади – гарантувати їм це. Саме тому я впровадив та реалізував програму освітлення дворів та території школи, – наголошує депутат Роман Романюк, аналізуючи власну діяльність протягом каденції. – Балотуючись до міськради, я обіцяв здійснити освітлення свого мікрорайону. Наразі ліхтарі встановлені або відновлені у всіх дворах».

Зокрема, як каже депутат, йому вдалося домогтися встановлення багатьох ліхтарів навколо школи №25. Це суттєво заспокоює батьків школярів, які навчаються в другу зміну і взимку йдуть додому в сутінках.

До речі, про луцькі ночі. Як стверджує обранець громади, він був одним з ініціаторів заборони продажу алкогольних напоїв у нічний час. Завдяки ініціативі горілкою і пивом не торгують з 22.00 до 8-ї ранку.

«Статистика свідчить про те, що чимало злочинів скоюють люди у стані алкогольного сп’яніння. Тож заборона продажу алкогольних напоїв вночі дала результати, й у районі знизилась злочинність», – каже Романюк.

Також депутат неодноразово звертав увагу на проблему безпритульних собак. Як наслідок – у Луцьку створене КП «Ласка», яке займається цими питаннями.

 «Луцьк неодноразово займав перше місце з благоустрою та чистоти. Ми живемо тут і маємо дбати про те, що довкола нас. Ми повинні підвищувати рівень культури для створення комфортних умов проживання», – переконаний депутат. – Раніше у мікрорайоні «працювали» несанкціоновані пункти збору склотари. Навколо просто жахав антисанітарний стан і багато битого скла. Наразі, завдяки моїй ініціативі вдалося домогтися, щоб склотару збирали лише у відведених для цього місцях, поза житловими районами».

А щоб ненароком розбитий посуд, ту ж склотару, не жбурляли деінде, обранець посприяв у встановлені на окрузі понад півсотні нових смітників.

«Неодноразово на сесіях ради я піднімав питання розвитку велосипедної інфраструктури, що, врешті, стало поштовхом до облаштування в місті перших велосипедних доріжок. Ми задекларували бажання жити за європейськими стандартами. Там давно поширений екологічний вид транспорту. Ми повинні дати змогу людям безпечно і комфортно їздити велосипедами у Луцьку» – переконаний Романюк.

Окрім того, депутат був одним з ініціаторів розробки та прийняття «Етичного кодексу водія таксі та маршрутного таксі». Це, за словами Романа Романюка, покращило якість надання послуг у сфері перевезення.

«Я постійно відстоював інтереси жителів свого округу. Завдяки цьому здійснено ремонт та благоустрій дворів. Зокрема, провели реконструкцію на вулицях: Конякіна 15, 17, 19, 21, 23, 25, 29, 31, 33, 37; Кравчука 8, 10; Федорова 2а. Відремонтовано дорожнє покриття на вулиці Кравчука та вмощені тротуари на вулиці Конякіна».

Депутат допоміг відремонтувати дитсадок №1, бо, як каже Романюк, «зараз ми повинні дбати про дітей, адже за ними – майбутнє!».

«Як голова піклувальної ради, я чимало зробив і для ЗОШ №25. Зокрема, замінено на пластикові вікна у спортивному, актовому залах та всіх навчальних класах. Наразі нові вікна планують встановити в коридорах. У школі постійно оновлюється навчально-матеріальна база, встановлений відео-нагляд для безпеки школярів».

«Переконаний, що в майбутньому можу зробити ще більше для лучан!» – резюмує Роман Романюк.

Текст і фото: Роман ЖИЖАРА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром