Олександр Ковальський: «Найкраще для Луцького зоопарку – ще попереду»

23 Жовтня 2015, 14:58
7664

На здійснення реконструкції Луцького зоопарку витратили 5 років кропіткої роботи, багато моральних сил та понад мільйон євро. Сьогодні у проекту, що майже завершився, з’явилося багато «батьків»: місцеві політики та чиновники хочуть бути причетними до цієї доброї та вочевидь успішної справи.

Хто насправді став рушійною силою проекту, з чого все починалося та які перспективи має Луцький зоопарк, розповів координатор проекту Олександр Ковальський.

На відкриття звіринцю завітало дуже багато лучан. Задоволені результатом, які емоції відчували у той день?

– Прийшло однозначно більше відвідувачів, ніж ми планували. У проекті зазначали цифру – дві тисячі людей, але ви ж бачили, що на відкриття завітало у рази більше лучан. Звичайно, ми були приємно вражені.

Олександр Ковальський та луцький радіоведучий Сергій Ткачук
Олександр Ковальський та луцький радіоведучий Сергій Ткачук

На відкритті ви розповідали, що це не остаточне завершення реконструкції. Що ще плануєте реалізувати до кінця цього року?

– Ми плануємо замінити ще 13 вольєрів для тварин. Облаштуємо безпекові паркани навколо ставків. Крім того, біля вольєрів з левами та ведмедями встановимо скульптури цих тварин у натуральну величину для того, щоб відвідувачі з вадами зору могли зрозуміти, який вигляд має той чи той звір. Також на території має з’явитися багато смітників, столики та лавки для туристів, альтанки, гойдалки, нові зелені насадження.

Нам вже вдалось розширити мережу безплатного WI-FI. Єдине, що він технічно поки не може працювати без паролю, тому повідомляю його для лучан – zoopark1. Будь ласка, прийдіть і спробуйте.

Перший ескіз містечка для левів
Перший ескіз містечка для левів

У результаті вольєр для левів має такий вигляд
У результаті вольєр для левів має такий вигляд

– Щодо інноваційних технологій, чи плануєте їх застосовувати у промоції зоопарку?

– Ми вже розпочали роботу над розробкою спеціальних мобільних додатків для операційних систем iOS та Android, за допомогою яких гості міста, використовуючи геолокацію, зможуть здійснювати подорожі Луцьком та зоопарком. Додаток будемо робити, як мінімум, англійською та українською мовами.

Також плануємо встановити інтерактивні інфомати – пристрої, в яких можна буде знайти  інформацію про готелі, заклади харчування, цікаві туристичні місця Луцька тощо.

Обкладинка буклету про проект
Обкладинка буклету про проект

– Це доволі амбітні плани. Де ви візьмете кошти на їхню реалізацію, як визначатимете місця, наприклад, для встановлення тих самих інфоматів? Це все стане предметом дуже палких дискусій серед містян…

–  За рахунок інфляції в країні ми маємо надлишок коштів, адже сума на реалізацію проекту виділялася у євро, курс якого суттєво зріс протягом останніх двох років. Тому ми плануємо виконати майже у два рази більше робіт, ніж було заплановано спочатку. Це і додаткові роботи із благоустрою території, додаткові нові вольєри, придбання трактора та вантажного авто для зоопарку, встановлення морозильних камер для заготівлі харчів для тварин, придбання рушниці зі снодійним. Додаткові заходи планують і для оновлення туристичної інфраструктури міста, адже мета проекту – збільшення туристичної привабливості Луцька.

– Наразі зоопарк використовує всю територію, чи має ще куди розбудовуватись?

– Загальна площа звіринця – чотири гектари. Є ще деяка перспективна територія для розвитку, наприклад за левятником. Однак ми вже сьогодні порушуємо питання про те, що для інтенсивного розвитку, межі зоопарку мають розширюватися.   

Ведмеді вперше виходять та вивчають нову для них територію, винюхують кожен закуток, але сміливо лізуть у басейн.

– Більшість відвідувачів були вражені новими вольєрами, ми чули багато схвальних відгуків. Але водночас люди не розуміли, чому, наприклад, не покращили умови утримання лисиць та вовків.

– До речі, вовків переселили у вольєр, у якому раніше жили леви, тому їхнє житло збільшилося та суттєво покращилося. Ці приміщення утеплені, там перекритий дах, пофарбована огорожа. Я погоджуюся, що покращувати умови потрібно і ми плануємо це робити. У зв’язку з цим маємо серйозні плани щодо співпраці з колегами із Замостя та Жешува. Про це свідчить і підписана навесні цього року декларація про наміри подальшої взаємодії у такому форматі з поляками.          


Ведмеді задоволені новим житлом
Ведмеді задоволені новим житлом

 – На вашу думку, скільки потрібно часу на те, аби Луцький зоопарк справді мав вигляд справжнього європейського звіринця?

– Зоопарк у Замості має майже сторічну історію. Але кардинальні зміни у ньому відбуваються лише останні 20 років. Потрібно розуміти, що європейські проекти – дуже довгострокові, наші закордонні колеги застосовують ґрунтовний стратегічний підхід. До речі, у Європі навіть складніша бюрократична система, ніж у нас. Тому такі речі дуже повільно стартують, але ефективно працюють. Відповідно часу знадобиться багато.

– Нещодавно делегація з Луцька їздила на відкриття нових вольєрів у зоопарку Замостя. Розкажіть про деталі подорожі.

–  Нас запросили на відкриття оновленого зоопарку у Замості. На жаль, у той день до звіринцю завітало не так багато людей, як це було у нас. Цьому завадила погода.

Делегацію очолив Тарас Яковлев, перший заступник Луцького міського голови та керівник нашої команди. Фактично він ніс всю відповідальність за прийняття важливих рішень щодо реалізації проекту та його успішного завершення. Також з нами їздили начальник управління міжнародного співробітництва Віра Кудрявцева, директор Луцького зоопарку Людмила Денисенко, я, як координатор проекту, наші юристи та асистенти.

Відкриття зоопарку у Замості
Відкриття зоопарку у Замості

–  Що в рамках спільного проекту модернізували ваші польські колеги?  

– Вони побудували павільйони для тапірів, карликових гіпопотамів, капібарів, патагонських мавп та зимові вольєри зі ставками для водоплавної птиці.

Карликовий гіпопотам, якому збудували нове житло в рамках проекту у зоопарку в Замості
Карликовий гіпопотам, якому збудували нове житло в рамках проекту у зоопарку в Замості

– Ви вже згадали про людей, які мали безпосередній стосунок до втілення проекту у життя тут, у Луцьку. Але наразі, особливо перед виборами до місцевих рад, багато хто намагається «пропіаритися» на реконструкції. Внесіть ясність: хто ж все таки розпочинав цю ініціативу і в результаті її довів до логічного завершення?

– Важко однозначно відповісти, адже це була справді велика командна робота. Безперечно, проект на собі «витягнули» Микола Романюк та Тарас Яковлев. Першим координатором ініціативи був Василь Байцим. А останні два роки над проектом працювала наша команда, яку очолюю я.

Луцький міський голова Микола Романюк відкриває зоопарк
Луцький міський голова Микола Романюк відкриває зоопарк

Тарас Яковлев на відкритті оновленого зоопарку у Луцьку
Тарас Яковлев на відкритті оновленого зоопарку у Луцьку

– Це дуже відповідальний проект для Луцька й він перебував під постійною увагою ЗМІ. Чи не боялися за нього братися?

– Для мене це був серйозний виклик. Адже у Луцьку вперше реалізовували таку масштабну ініціативу з покращення інфраструктури за європейські кошти. Але варто пам’ятати, що проект не скінчився, ми ще працюємо до кінця року. Після чого буде серйозне звітування перед європейськими партнерами. До речі, успішне завершення проекту залежатиме і від нового складу міської ради.

– Ви думаєте, якщо нові депутати будуть нелояльно до нього налаштовані, то це негативно вплине на його успішне завершення?

– Звичайно, можуть прийматися рішення, які унеможливлять успішний фінал.

– Наприклад?

–  В останній момент не виділять кошти на дофінансування частки проекту, яка складає 11%. Це приблизно 160 тисяч євро.  Частину цих коштів ми вже освоїли, а решту ще має виділити міська рада.

– Що виявилося особисто для вас найскладнішим у здійсненні реконструкції?

– Організація процесу: дуже багато служб були задіяні у цій роботі. Я переконаний, що складним було будівництво павільйонів, адже одна справа побудувати дев’ятиповерховий будинок, а інша – вольєри для тварин на болоті. Проект багато разів змінювали. У 2013 році була серйозна повінь, тому прийняли рішення підняти підлоги у вольєрах, використовувати вологостійкі будматеріали.

Пам’ятаю, як на початковому етапі почали забивати палі, а вони тонули у болоті. Тоді також довелося міняти проект, дякуючи професіоналізму та кадровому потенціалу підрядника «Луцьксантехмонтаж 536» вдалося успішно завершити будівництво. 

В гостях у польських колег: Олександр Ковальський, Тарас Яковлев та Людмила Денисенко
В гостях у польських колег: Олександр Ковальський, Тарас Яковлев та Людмила Денисенко

– Ви плануєте у майбутньому привезти до Луцька нові проекти, зважаючи на отриманий вами досвід освоєння європейських грошей на покращення інфраструктури міста?

– Ми бачимо, що наразі держава не спроможна виділити необхідну кількість коштів для швидкого та якісного покращення рівня життя своїх громадян. Тому я бачу вихід саме у втіленні інфраструктурних проектів за рахунок європейських коштів. Європейський Союз використовує відповідний слоган: «Твої ідеї – наші гроші». Головне правильно і доступно оформити задум та подати заявку, тоді ЄС надасть вам кошти на реалізацію вашої ініціативи.

Тому, звісно, ми не будемо зупинятися лише на цьому проекті. Вже працюємо над підготовкою заявки щодо використання у місті екологічного транспорту, розширення тролейбусної мережі та енергозбереження. Переконаний, що найкращі проекти у нашого міста – ще попереду.

Розмовляла Ірина НОВОСАД   

    

Коментарі
24 Жовтня 2015, 00:36
Ромаюк витянув?<br/>Сашко, аж так<br/> прагнемо лишитись на тепленькому місці?)))
24 Жовтня 2015, 02:34
Очевидно що цей зоопарк побудував Микола Іванюк і Палиця. Ну і я теж. Будував.
11 Грудня 2015, 16:09
Брехня, раніше зоопарк Романюку був до одного місця, а зараз запахло грошима і ми вже виявляється &quot;витягнули&quot; разом з Яковлевим звіринець!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром