«У 60% випадків, жінки самі виявляють у себе рак молочної залози», – завідувач мамологічного відділення Юрій Малімон

20 Жовтня 2015, 14:00
12719

Рак молочної залози займає перше місце в структурі онкологічної захворюваності серед жіночого населення і щороку забирає життя майже 7,5 тисяч жінок по всій Україні.

Загалом рівень захворювання на рак молочної залози за останні десятиліття зріс на 30%. До такої негативної статистики призводить, перш за все, несвоєчасна діагностика хвороби. Саме пізнє виявлення захворювання і є головною причиною того, що молоді активні жінки працездатного віку помирають або стають інвалідами.

20 жовтня, починаючи з 2005 року, по всій Україні проводиться день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. У зв’язку з цим Район.Луцьк вирішив поспілкуватися із завідувачем мамологічного відділення Волинського обласного онкологічного диспансеру Юрієм Малімоном і з’ясувати, які є фактори ризику захворювання на рак молочної залози і як йому запобігти.

– Чи потрібно приходити на прийом до мамолога, якщо людина не помічає у себе симптомів захворювання і чи існують якісь планові огляди?

– По-перше, жінкам треба займатися самообстеженням. Хоча би раз на місяць виділити для себе 10 хвилин,  стати перед дзеркалом, підняти руки і подивитися чи немає ніяких втягнень або ущільнень та  пропальпувати молочну залозу від центру до периферії. Також потрібно перевірити, чи немає виділень із сосків. Окрім того, жінкам після 40 років раз на рік потрібно обов’язково відвідувати мамолога, навіть за відсутності скарг.

– Чим допомагає самообстеження молочних залоз?

– У 60% випадків, жінки самі знаходять у себе якісь зміни в молочних залозах, а тоді вже звертаються до лікарів. Тому, якби жінки частіше займалися самообстеженням, то ми би мали набагато більший відсоток виявлених захворювань на ранніх стадіях. На жаль, у нас зараз така ситуація, що пацієнти помітили у себе якісь новоутворення і ще кілька місяців сидять вдома і чекають, займаючись самолікуванням або використовуючи методи нетрадиційної медицини. Результати після такого насправді не із найкращих. Адже самостійно захворювання нікуди не зникне. Тож це затягує час і призводить до того, що жінки звертаються в лікарню вже на останніх стадіях раку молочної залози.

1

– Що є сигналом для того, щоб прийти на прийом до мамолога?

– Сигналом є будь-які зміни, які відбуваються у молочних залозах: неприємні відчуття, болі,  виділення із сосків, ущільнення чи втягнення. Якщо жінка виявила у себе хоч один із симптомів, вона повинна неодмінно звернутися до лікаря. Слід розуміти, що рак на ранніх стадіях не дає про себе знати, тому виявити його не так уже й легко. Тож після 40 років необхідно проходити мамографію, під час якої можна помітити навіть маленькі утвори до 2 міліметрів.

– Хто перебуває в групі ризику захворювання на рак молочної залози?

– Суттєво впливає на розвиток захворювання спадковий фактор. Якщо у близьких родичів по жіночій лінії був рак молочної залози, то потрібно обов’язково проходити обстеження у мамолога. Факторами ризику також є і зловживання алкоголем, паління, довготривалий контакт зі шкідливими газами, вплив хімікатів, супутні захворювання: маткові кровотечі, порушення функції щитоподібної залози, травми молочних залоз, гінекологічні захворювання, надлишкова вага більше 10 кілограмів, доброякісні пухлини молочних залоз та багато інших. Все це слугує сигналом для запису на прийом до лікаря.

– Як реагують пацієнти на діагноз «рак молочної залози»?

– Це залежить від людини. Зазвичай початковою реакцією є шок. Лікарі стараються приділяти більше уваги таким пацієнтам. Деякі потребують послуг психолога, який працює на базі диспансеру.

– Якщо лікар виявляє у пацієнта хворобу, які подальші дії і з чого починається лікування?

– Залежно від стадії захворювання. Для кожного хворого складають індивідуальний план лікування за європейськими стандартами. Якщо, наприклад, на першій стадії  розміри пухлини ще невеликі і немає ураження регіональних лімфовузлів, тоді можна починати лікування відразу з оперативного втручання. При чому, у такому випадку досить часто можна зробити органозберігаючу операцію. На пізніших стадіях лікування часто починається з хіміотерапії з послідуючим оперативним втручанням.

– Які шанси вилікуватися є на різних стадіях захворювання?

– Є чотири стадії захворювання. Найбільше шансів на те, що пацієнт вилікується, звісно, на першій. Зі збільшенням стадії відповідно зменшується відсоток жінок, які мають шанси на видужання. На жаль, на занедбаних стадіях відсоток тих, хто живе більше 5 років не перевищує 18%.

– За останній час кількість тих, хто звертається у Волинський обласний онкологічний диспансер із підозрою на рак молочної залози збільшилася чи зменшилася?

– Останнім часом починають більше звертатися до нас за допомогою, але, на жаль, не завжди вчасно. Між іншим, у нас бувають і досить молоді пацієнтки, яким лише за 20, тому варто наголосити на тому, що самообстеження, а в подальшому і медичний огляд є надзвичайно важливим для виявлення хвороби на ранній стадії і в результаті збільшення шансів на видужання.

Оксана ВЛАСЮК

 

Коментарі
30 Січня 2019, 22:26
Мені 45 років ніколи не була в мамолога,а наданий час хочу звернутися бо болить ліва молочна залоза
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром