Місцини: як живе ОСББ на Молоді

02 Жовтня 2015, 16:20
3593

Останнім часом абревіатура ОСББ звучить все частіше у луцькій пресі та на телебаченні.

Для одних об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – це реальна можливість зробити своє життя комфортнішим, зекономити на комунальних послугах чи облаштувати затишок у власному дворі. Для інших жителів міста – це невідоме словосполучення слів, яке їх лякає та відштовхує: по-перше, своєю незрозумілістю, по-друге, тим, що передбачає відповідальність та самостійність.

За інформацією сайту Луцької міської ради, в обласному центрі успішно функціонує 139 ОСББ. Район.Луцьк у рубриці «Місцини» вирішив дослідити життя та досягнення місцевих об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, завітавши до них у гості.

***

Голова ОСББ «Молоді, 6а» Іван Грязнов розповідає, що відколи у 2011 році мешканці об’єдналися, то жити у будинку стало комфортніше.

Найбільшою обновкою багатоповерхівки, що на проспекті Молоді, став новий дах. Правда, у його встановлені неабияк допомогла міська рада.

«Мешканці покрили тільки 20% від суми за ремонт. Міська рада виділила нам 140 тисяч»,  розповідає пан Іван.

Проте це була єдина допомога від міської влади. Зараз голова ОСББ старається робити усе своїми силами, бо каже, що не хоче бути нікому винен.

«Знаю, що у сусідньому будинку зверталися до Ігоря Палиці і він допоміг, проте ми такого не робили, стараємося самостійно зробити все потрібне»,  говорить Іван Васильович.

Голова ОСББ розповідає, що ідея створити об’єднання, з’явилася у нього ще у 2003 році:

«Я військовим був. Пішов на пенсію і почав тут щось робити».

Допомогла у цьому ще одна ініціативна мешканка – Оксана Бондар. Зараз жінка веде документацію об’єднання.

Тепер про свої проблеми жителі розповідають Івану Грязнову:

«Раніше їм не було до кого звертатися, а зараз з усім ідуть до мене, а я стараюся сусідам допомогти, чим можу».

За утримання будинку гроші платять не всі, то ж, щоб нагадати мешканцям про їх заборгованість у під’їздах чоловік вивішує списки боржників, а поруч звіт – скільки грошей витратили на ті чи інші роботи.

Про злісних боржників голова ОСББ повідомляє усім мешканцям
Про злісних боржників голова ОСББ повідомляє усім мешканцям

Голова об’єднання розповідає, що за час існування ОСББ у будинку встигли зробити дуже багато.

«Поки був у комунальній власності, то мало що тут робилося. А зараз ми маємо нові вікна, у підвалах нові крани, попід будинком клумби з новенькою огорожею. Ще треба труби у будинку змінити, але це не так просто за 7 тисяч у місяць»,  каже пан Іван.

Нові паркани та охайні клумби - ознака того, що за будинком доглядає справжній господар
Нові паркани та охайні клумби - ознака того, що за будинком доглядає справжній господар


Не так давно на прибудинковій території облаштували дитячий майданчик.

«Дещо тут було ще з часів СРСР, а дещо я зробив своїми руками. Ось ці гойдалки, наприклад. Тепер діти мають, де кататися»,  розповідає Іван Грязнов

Гойдалки, які Іван Грязнов змайстрував своїми руками
Гойдалки, які Іван Грязнов змайстрував своїми руками

У нього ще багато нових ідей. Приміром, чоловік хоче відкрити ремонтний фонд, проте оскільки це додаткові витрати, то люди не надто схвалюють таку ініціативу.  

«Багато пасивних мешканців. Коли робимо збори, то приходить 10 людей. Треба, щоб люди були активнішими, тоді і працювати стане легше»,  переконаний голова ОСББ.

Є у планах Івана Грязнова і утеплення будинку, і встановлення індивідуального теплового пункту. Проте на це знадобиться багато коштів, а також доведеться брати кредити. Чоловік розповідає, що він готовий взяти кредит на ІТП, адже держава покриває 70% витрачених коштів, проте мешканці поки проти.

«Я не впевнений, що той кредит будуть виплачувати, адже і зараз лишилися боржники, що не віддали усі кошти за ремонт даху. Іноді мене питають: «Коли буду отеплювати будинок?», я й відповідаю: «Коли гроші платитимете, то хоч зараз утеплю!»  каже Іван Грязнов.

Софія СІЧКУН

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром