З лучан по гривні – зоопарку поні!

13 Липня 2015, 11:00
4154

Луцьк в очікуванні грандіозного відкриття зоопарку після реконструкції, яке заплановане на жовтень. Занедбаний звіринець на очах оживає, осучаснюється і перетворюється на популярне місце для відпочинку лучан і гостей міста.

Крім дорогого євроремонту, в зоопарку уже третій рік тривають перетворення. Тут тепер є 65 видів тварин, море квітів і завжди людно. Про те, як зараз ведеться у комунальному підприємстві «Луцький зоопарк», спілкуємося з новою директоркою Людмилою Денисенко. Інтерв’ю влаштували на гойдалці поряд зі ставком, де плавають лебеді. Час від часу розмову перебиває шум з будмайданчика – тривають роботи у ведмежому містечку.

Людмила починає розповідь з того, як відновлювали імідж зоопарку, бо серед лучан побутувала думка, що тут нема на що дивитися.

- Навіть в колі моїх знайомих думали, що у зоопарку нічого цікаво. Але що могли люди думати, коли навіть будочка каси мала жалюгідний вигляд? Тож перше, що ми зробили – взяли кредит і встановили нову будівлю каси, з якої зоопарк починається, як театр - з вішака. Щоправда, довелося взяти на це кредит. Так з новою касою ми відкрили перший сезон. Працівників одягнули в уніформу з новим логопитом. Насадили квітів. Поставили нові таблички біля вольєрів. А щоб люди знали про нас більше, завели сторінку у Фейсбуці, де розповідаємо про наші заходи, історії тварин. Як виявилося, людям цікаво, що у нас вилупилися каченята, що підкинули кроликів та інше. Зараз сторінка має півторитисячі підписників. Для порівняння Київський зоопарк у Фейсбуці має тільки тисячу фолловерів. Так, працюючи над відновленням іміджу, ми повернули і відвідувачів. Робимо для них численні безкоштовні майстрекласи, проводимо тематичні свята, де задіяні і діти і дорослі. А на свято Миколая разом зі студентами училища культури і мистецтв поставили аже чотири вистави у формі квесту. Так і формуємо своє клієнтське середовище.

  • А що зробили з неприємним запахом, що раніше тут стояв?

- Все дуже просто: коли стала директором, зібрала працівників, які доглядають за тваринами, і поставила вимогу ретельно прибирати, зокрема, і мити посуд, з якого тварини їдять. Прибирання в зоопарку по важливості займає  другу позицію після годування. Звичайно, є специфічні запахи тварин, як от поблизу вольєрів лисиць чи коней, але це таки зоопарк, а не театр. Але вже немає запаху гнилі, яка була від продуктів харчування, від екскрементів тварин. Всі відходи ми збираємо на перегній і використовуємо як добрива на наших сільгоспугіддях в селі Промінь, де вирощуємо зернові корми. Зрештою, ми закупили нові годівниці і поїлки для тварин, вони заробляють на себе у першу чергу і заслуговують мати достойний посуд. Плюс і вигляд у вольєрах не такий убогий. Ми навіть корми почали викладати красиво, що подобається і відвідувачам.

  • Підгодовувати тварин гостям дозволяєте?

- Поки що дозволяємо приносити корм, боремося тільки з кукурудзяними паличками, бо вони у шлунку стають клейкі і тваринам від них потім погано. А ще практикуємо показові годування. Наприклад, запрошували на годівлю ведмедів, страусів чи пелікана. Людям, як виявилося, це дуже подобається.

  • У скільки зоопарку обходиться харчування живності на добу?

- У нас зараз 65 видів тварин. Мінімально прогодувати 300 особин, які тут мешкають, обходиться 500 гривень на добу. Найдорожче меню у ведмедів і левів, бо вони харчуються м’ясом. Тому, щоб забезпечити багатий раціон усім нашим тваринам щільно співпрацюємо із супермаркетами, звідки щодня забираємо протерміновану продукцію, яка ще є досить якісною для годування тварин. Так працюють усі зоопарки, бо жодна міська рада не в змозі виділити кошти, наприклад, на апельсини, які  є в раціоні харчування дикобразів чи єнотовидних собак. Таке краще дітям куплять. Але холодильники і комори у нас зараз не пустують. Дуже допомагають нам навколишні сільськогосподарські підприємства. Наприклад, з господарством з села Лище співпрацюємо років зо 15. У планах домовитися з місцевими виробниками про постачання курятини,  бо є багато тварин, які харчуються цим видом м’яса, наприклад куниці, лисиці, а ще треба нашу левицю на дієту посадити, бо гладка надто на свинині стала. А ще користуємося і ресурсами самого зоопарку. Кози дають молоко, яким вигодовуємо малюків – їжачків, єнотовидних собак та інших. Яйця, які несуть фазани, декоративні кури їдять лисиці та інші звірки. Нічого не пропадає. Зверніть увагу: в зоопарку зараз тихо, ніхто не бичить,  а це тому що тварини ситі.

  • У вас наче територія збільшилася…

- І так, і ні.  Ми просто розчистили хащі і тепер там облаштовуємо лев’яче містечко.  Прибрали старі атракціони, які не функціонували, бо не було на це дозволів. Зараз на тому місці, де був атракціон «Зоряне сяйво» - вольєри павичів. Так розширили територію зоопарку в наявних межах.

  • А що зробили з тими атракціонами?

- Оскільки на початку моєї роботи в зоопарку зовсім не було зовсім грошей на рахунку, а тільки стотисячний борг висів, то ми здали ті атракціони на металобрухт, а за виручені кошти закупили деревину і почили благоустрій. Деякі конструкції розібрали і облаштували з деталей відпочинкові зони. Так у нас появилися дитячі майданчики, пісочниці з формами для пасочок, лавочки і гойдалки. Ми хочемо, щоб люди не просто пробігали територію по колу і виходили геть, а справді мали можливість відпочити у зоопарку, посидіти біля водойми, полюбуватися квітами. В зоопарку має бути вишуканий ландшафтний дизайн, де багато квітів, пахучих дерев, щоб люди мали де принаймні зробити фотографії. Ми збираємося з часом посадити алеї акацій, лип, облаштувати моноколірні клумби.

  • Чи заробляє зараз зоопарк на себе?

- Наші колеги кажуть, що ми тут у Луцьку займаємося благодійністю, бо таких цін на вхід нема ніде. На сьогодні вартість вхідного квитка складає 20 гривень для дорослих і 10 гривень дитячий. Пільгову ціну ввели ще для студентів, пенсіонерів і для груп від 6 осіб. Для постійних відвідувачів зробили акцію – чотири рази ходять, а п’ятий безкоштовно. При чому на п’ятий раз дозволяємо ще когось брати. І вже 15 осіб приходять до нас щодня. Тож з наступного року будемо вводити абонементи, бо люди питають і нам це дуже приємно. Нещодавно звернулися волонтери з пропозицією надати абонемент для благодійного аукціону, то ми надамо п’ять абонементів для учасників АТО. Попереднього разу та такому заході  абонемент викупили за 400 гривень. Для мене це показник.

  • Чи шукали ви альтернативні шляхи заробітку?

- У нас зараз працює два кафе: одне на території, а друге навпроти входу. Зоопарк повинен мати свою інфраструктуру, так заведено в Європі. Нам порадили зайтися цим «побічним» бізнесом, щоб виживати. Пробували працювати з підприємцями, але їм така діяльність виявилася не надто прибутковою, бо ми принципово заборонили торгувати алкоголем.  Алкоголь провокує героїзм, а в зоопарку він абсолютно недоречний. Тому у нас буде осередок тверезості. Дітки мають дивитися на тварин, а не на п’яних відвідувачів. Зрештою, ми вирішили, що можемо самі заробити ці кошти, дотримуючись своїх принципів, адже в інших зоопарках подібні заклади цілком успішно функціонують. Наприклад, в одному польському зоопарку є своя варенична. А вареники так близько до українців! Може і ми невдовзі у себе так зробимо.

  • А що це у вас за благодійні скриньки?

- Ми запозичили практику благодійних пожертв з інших зоопарків. Навіть там, де ціна вхідного квитка висока, такі скриньки є – і в Рівному, і в Берданську, де вхід коштує 100 гривень. Зізнаюсь, спершу було якось ніяково ставити таку скриньку. Але ми вирішили, що таким способом будемо збирати гроші на придбання нових тварин. Так, по гривні-дві наші відвідувачі допомогли зоопарку купити поні! А самотужки ми розжилися на нові види фазанів: зараз маємо сім, а починали з одного. Просто людям цікаво спостерігати у порівнянні. Час від часу змінюємо локацію таких вольєрів і це справляє враження новизни.

  • А як ви працюєте, коли в розпалі будівельні роботи?

- Завдання адміністрації зоопарку забезпечити комфортне перебування тваринам, мінімізувати для них стрес. Також ми з архітектором вирішуємо практичні питання творчого характеру: як краще розмістити ліхтарі, як облаштувати простір для левиці, де має бути вода, які виглядатимуть доріжки, що має бути обабіч них. Але те, що в зоопарку реалізовуються такий маштабний проект – заслуга міської ради, зокрема, відділу міжнародного співробітництва. Всі українські зоопарки нам зараз дуже і тепер хочуть приїхати на відкриття, яке заплановане на 16 жовтня. Колеги просто не вірили, що такі великі гроші не вкрадуть ще на кордоні. Але все гаразд. З 1 липня два тижні закриваємо зоопарк для відвідувачів, бо майстри робитимуть реконструкцію входу. Уже зовсім скоро Луцький зоопарк зміниться до невпізнаваності. 

Наталка ПАХАЙЧУК

 
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром