Понад 30 гектарів луцької землі орендують за просто так

24 Червня 2015, 13:11

У бюджеті Луцька цифра запланованих прибутків від оренди землі підприємствами не змінюється кілька років поспіль. Ще із 2012 року місто планує збирати з юридичних осіб за оренду близько 19 млн грн щорічно.

Тим часом, не один десяток фірм користується гектарами міської землі без жодного дозволу і жодної копійки в казну Луцька. Міська влада вже понад рік не може порахувати збитки, завдані в результаті такого зловживання.

Луцькі податківці ще в середині 2014 року склали список юридичних осіб, які незаконно користуються міською землею.

Лише дві фірми зі списку – ДПП «Тріграм» та ВАТ «Укртелеком» – мають київську прописку, решта підприємств – місцеві. Дочірнє підприємство з іноземними інвестиціями «Тріграм Фармадент Інтернешнл» провадить оптову торгівлю фармацевтичними засобами і має філії в усіх обласних центрах України. З діяльністю «Укртелекому» лучани добре знайомі, за винятком хіба бездозвільного користування земельними ділянками у кількості 85 одиниць загальною площею майже 5 га.

Найбільшу площу незаконної оренди займають підприємства групи «Континіум»: СП «Західна нафтова група» використовує 4,7 га, ТзОВ «Вест Ойл Груп» – 9,7 га землі на вул. Єршова.

Є у списку й фірма, яку пов’язують з діяльністю олігарха, вихідця із Луцька – Ігоря Палиці. ТзОВ «Мавекс» використовує півгектара за адресою вул. Карпенка-Карого, 1-Б, не оформивши відповідних документів.

Майже 2 га на вул. Трункіна, 3 «окупував» один із найбільших місцевих перевізників – ВАТ «Волиньавтотранс».

Проблемні ділянки – за адресою колишнього підшипникового заводу. Тут, на вул. Боженка, 34, незаконно використовує 3,4 га землі ТзОВ «Підшипник-Автосервіс» і 1,1 га – ТзОВ «Сталь-Едель».

Особливий інтерес у списку викликає комунальне підприємство «Луцький спецкомбінат комунально-побутового обслуговування», який, працюючи ще із 90-х, досі не оформив документи на оренду, але використовує понад гектар міської землі. На цій території, до речі, не лише робочі приміщення підприємства, а й міське кладовище.

Для того, щоб визначити збитки, завдані бездозвільним, а відтак – безплатним користуванням земельними ділянками, Луцька міська рада ще 26 лютого 2014 року створила спеціальну комісію. Результати досі не встановлено.

Більше того, у відповіді на запит депутата міськради Ігоря Поліщука, який зацікавився питанням, з’ясувалося, що міська влада має свій список нечесних орендарів. Він утричі коротший від наданого податковою і має єдиний збіг – ТзОВ «Вест-Вікторія». Саме за цим списком працює комісія, що визначає збитки.

Як пояснив начальник управління земельних ресурсів міської ради Сергій Шабала, різниця в інформації, якою оперує податкова та комісія, – через різне розуміння, які дозвільні документи потрібні.

«Не збігаються списки тому, що по-різному трактують поняття неоформлених документів. У списку податкової є й ті підприємства, в яких є акти на користування, а ніби мають платити оренду. Тут  питання зніметься внесенням змін до ставок податку, які міська рада готує на чергову сесію. Будуть платити однаково і ті, хто має акти, і ті, хто укладав договори оренди», – пояснив ситуацію чиновник.

«У списку податкової, наприклад, є «Луцький спецкомбінат КПО». Це комунальне підприємство, воно не має платити оренду, ми тричі писали в податкову пояснення», – каже Сергій Шабала.

Загалом робота комісії з перевірки зазначених об’єктів дозволила «засудити» лише одне підприємство. Суд визнав, що ВАТ «Волиньавтотранс» незаконно використовував землю і зобов’язав сплатити в міську казну 350 тис. грн.

Із рештою бездозвільних орендарів справа поки зависла через мораторій на перевірки, оголошений Кабміном.

«По багатьох підприємствах у нас фактично готові документи, але не вистачає основного доказового документа для ухвалення остаточного рішення як комісії, так і суду. Йдеться про висновок державної інспекції сільського господарства, що земля використовується без правовстановлювальних документів. Ми зверталися до інспекції щодо всіх випадків, але відповідь одна: уряд заборонив проводити перевірки. Щоправда, мораторій закінчується в липні, і якщо його не буде продовжено, безумовно, ми звернемося ще раз, щоб провели перевірку», – пообіцяв Шабала.

Василь ПОЛТАВЕЦЬ