П’ять років децентралізації: втричі більші бюджети, рівні дороги і довідки «на місцях»

04 Квітня 2019, 14:48
1604

П’ять років тому – у квітні 2014 року – в Україні стартувало повне перевантаження системи влади. Прийняли рішення: передати більше повноважень і грошей на місця, щоб органи місцевого самоврядування отримали можливість самотужки вирішувати нагальні проблеми. А люди – контролювати, як і для чого використовуються бюджетні гроші.

Ініціатором та рушієм децентралізації став Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. До речі, над цією ідеєю він почав працювати ще до того, як очолив Уряд. Маючи власний досвід роботи у місцевому самоврядуванні (двічі обирався міським головою Вінниці),  Володимир Гройсман розумів, як часто у влади на місцях бувають «зв’язані руки». А через це – тисячі невирішених питань, невідремонтовані дороги, неосвітлені вулиці… Усе те, із чим вже справились громади, які першими пішли назустріч децентралізації.

Читайте також: Громада з Волині за одним із рейтингів – найбагатша в Україні

ПЕРШІ КРОКИ

У квітні 2014 року за ініціативи тодішнього Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Володимира Гройсмана Уряд схвалив основний концептуальний документ – Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Після цього був затверджений План заходів щодо її реалізації, які дали старт реформі децентралізації.

Читайте також: Голобська громада у 2018 році отримала у бюджет більше доходу, ніж очікувала

«Коли ми розпочинали реформу, завжди запитували, що таке децентралізація, що таке реформа місцевого самоврядування? Зараз можливо пояснити: це – нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Це відсутність необхідності кожному з вас їздити в район або область. Це правильна побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця, – ось що є децентралізація», – каже Володимир Гройсман.

Тоді ж, п’ять років тому, йому доводилося «на пальцях» пояснювати ідею реформи, переконуючи в її необхідності і колег з Уряду, і народних депутатів, і навіть Президента.

«В 2014 році нам пропонували федералізацію, яка б розшматовувала Україну. А ми запропонували те, що з’єднає державу, – реформу децентралізації», – аналізує Прем’єр-міністр.

Ця реформа стала одним із пріоритетних завдань Уряду Гройсмана, і результат не заставив себе чекати.

Читайте також: Любешів і компанія: чого досягла найбільша волинська громада за перший рік. ФОТО

БІЛЬШЕ МОЖЛИВОСТЕЙ – БІЛЬШЕ ГРОШЕЙ

Як працює децентралізація? Об’єднані територіальні громади отримують більше повноважень (які раніше були в органів державної влади районного чи обласного рівня), а також – більше грошей у місцеві бюджети.

Власні доходи місцевих бюджетів виросли з 68,6 мільярдів  гривень у 2014 році до 234 мільярдів гривень у 2018 році. Це – зростання, більш як втричі!

У рамках реформи держава надавала фінансову підтримку. У 2018 році така сума склала рекордні 37,8 мільярди гривень, які пішли на ремонти шкіл і садочків, лікарень та амбулаторій, на їхнє матеріально-технічне забезпечення, на реконструкцію доріг, водогонів, встановлення енергоефективних котелень, спорудження спортивних майданчиків та зон відпочинку.  Крім того, за цей час за кошти держбюджету збудували в регіонах понад п’ять тисяч нових об’єктів!

Ще одна перевага децентралізації: адміністративні послуги стали більш доступними для мешканців сіл і селищ. По всій країні створили 775 Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАПів) і людям тепер не доводиться за елементарною довідкою їхати десятки кілометрів до районного центру.

Крім того, громади отримали в комунальну власність землю за межами населених пунктів, яка раніше була у державній власності. Наприкінці 2018 року Уряд передав 1,46 мільйона гектарів землі за межами населених пунктів у власність 659 ОТГ. Загалом за рік передали півтора мільйони гектарів для 876 ОТГ.

«Що ж таке децентралізація? Вона передбачає створення фінансово незалежних громад, які зможуть самостійно і на належному рівні утримувати дитячі садки і школи, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру. Простіше кажучи, децентралізація – це реальний шлях до підвищення якості повсякденного життя мешканців кожного села, селища чи міста», – пояснює Володимир Гройсман.

Читайте також: Як розвивається Павлівська громада на Волині. ФОТО

ПЕРША ВОЛИНСЬКА ІСТОРІЯ УСПІХУ

У Волинській області першими назустріч реформі децентралізації пішли представники села Зимне Володимир-Волинського району та сусідніх сіл.

«Рушійною силою став досвід Польщі, який мені вдалося спостерігати: хороші дороги, освітлені вулиці, доступні соціальні заклади. Тому ми як тільки почули, що готується такий Закон, зрозуміли, що це – наш шанс до схожих змін. Двадцять років не було суттєвих змін, і дуже хотілося, щоб для людей на місцях все-таки життя змінилося на краще. Ми переговорили з іншими  сільськими головами і домовилися, що будемо об’єднуватись. Тим більше, що держава обіцяла підтримку», – розповідає голова Зимненської ОТГ В’ячеслав Католик.

У жовтні 2015 року навколо Зимного об’єдналося17 сіл, а головою обрали ініціативного В’ячеслава Католика.

«Якщо до об’єднання наш бюджет становив 800 тисяч гривень, то у 2016 році разом із державними субвенціями – був 36 мільйонів гривень. Додалося, звісно, і обов’язків. Адже повністю передали на місця освіту, медицину… Але грошей вистачало, і навіть лишалося на розвиток», – каже голова ОТГ.

Цього року бюджет громади становить уже 55 мільйонів гривень.

«Поки ми нового не будуємо, але приводимо в лад старе. Чесно кажучи, є над чим працювати. Насамперед вклали гроші в освіту, в оновлення матеріально-технічної бази. Відкрили нові садочки після капітального ремонту старих будівель. Збудували три стадіони. Під час першого об’єднання в нашій ОТГ було 17 сіл (пізніше до Зимненської ОТГ приєдналося ще дві сільради і наразі тут – 24 села, – ред.), і з цих 17 сіл лише три – освітлювалося. Ми поставили перед собою мету встановити освітлення в решті сіл, лишилося ще 3-4 і завдання виконаємо», – розповідає Католик.

«Адміністративна реформа спрацювала позитивно. Нам всіляко йшли на зустріч, допомагали. В перші роки були неврегульованими деякі Закони, ми зверталися за консультаціями і допомогу отримували миттєво. Переконаний, що великою мірою все вдалося завдяки тому, що Прем’єр-міністр Володимир Гройсман – людина із місцевого самоврядування. Він мав досвід роботи в міській раді, а тому чітко розуміє, як все має працювати. Якби на його місці була людина без такого досвіду, вона б розуміла питання поверхнево і, можливо, сьогодні ми б не мали такого успіху», – переконаний голова Зимненської ОТГ.

Читайте також: Як живе громада за 15 кілометрів від Росії

ГОЛОВНИЙ УСПІХ – ПОПЕРЕДУ

До 2020 року в Україні планують повністю завершити процес об’єднання громад. Важливість реформи децентралізації уже зрозуміли і на місцях, і в Києві, а тому на черзі – закріплення змін у головному Законі України.

«Незворотність однієї з найуспішніших реформ Уряду – реформи децентралізації – потрібно закріпити на законодавчому рівні, передусім у Конституції, аби не було спокуси перерозподілити повноваження чи бюджети знов на користь центральної влади», – закликає Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

Читайте також: Завдяки проекту U-LEAD Шацький ЦНАП надаватиме послуги за євростандартами

На його думку, Конституція захистить реформу та здобутки, яких вдалося досягти за п’ять років.

«За 5 років ми пройшли перший етап реформи децентралізації. Потрібно почати новий етап, який буде базуватися на нових рішеннях, завершення завдань, які стояли перед нами, і головне – забезпечити незворотність реформи», – каже Прем’єр-міністр та висловлює впевненість: наступні кілька років стануть справжнім ривком у розвитку регіональної економіки та покращення життя людей на місцях.

Читайте також: У громаді на Любомльщині освоїли понад 4 мільйона гривень із держбюджету

Валентина ЗАДОРОЖНА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром