«Зробимо добро разом»: потрібна допомога луцькій бабусі, яка прихистила 22 собак 

29 Березня 2019, 11:57
фото: «ВолиньPost» 3572
фото: «ВолиньPost»

У Луцьку волонтери збирають кошти, аби збудувати вольєр для бездомних собак. Наразі тварини живуть у 77-річної Лідії Возняк. Пенсіонерка орендує кімнату в колишньому офісному приміщенні і сама потребує допомоги. Жінка має можливість переїхати до своєї родички або в будинок престарілих. 

Однак, запевняє, не зробить цього, поки не знайде, куди прилаштувати своїх чотирилапих друзів. Собак вона забрала із вулиці, і доглядати їх допомагають волонтери.

Лідія Возняк мешкає в невеличкій кімнаті, де вистачає місця лише для стола та ліжка. Через те, що вона орендує кімнату в офісному приміщення, платить за житло, як підприємець. Грошей постійно не вистачає.

За будинком пенсіонерка тримає більше 20-ти собак, про яких піклується. Також підгодовує і тих чотирилапих, які забрели до неї з вулиці. Однак, така справа потребує фінансів, як на їжу, так і на ліки для тварин. 

Лідія Возняк і сама має проблеми зі здоров’ям і потребує лікування.




 

«ВЗИМКУ ТІЛЬКИ НА ЕЛЕКТРИКУ ВИТРАЧАЛИ 5-6 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ»

Допомогти пенсіонерці взялись волонтери, які домовились із комунальним підприємством «Ласка», аби побудувати на його території вольєр для чотирилапих друзів Лідії Возняк. Наразі тривають роботи, однак – бракує коштів.

Волонтерка Зінаїда Гнатюк розповідає, що зараз Лідії Возняк дуже потрібна допомога. І не лише із будівництвом вольєрів.

«Тим ж собачкам постійно треба давати їсти. Волонтери нещодавно писали про те, що закінчилась крупа для годування. Було два мішки. В неї 22 великі собаки і їх треба два рази в день годувати. То їй треба допомога і з їжею для тих собачок, так само і з ліками для них. Є ряд волонтерів, які їй допомагають. Хтось собакам їсти привезе чи ліки, хтось їй самій купить харчів. Бо ж вона має мінімальну пенсію і готує собакам їсти на електриці. В зимовий період тільки на електрику треба було 5-6 тисяч», – розповіла жінка.

Також вона додала, що на будівництво вольєрів, зведення яких вже почалось, потрібно приблизно 50 тисяч гривень. На ці гроші волонтери закуплять необхідні матеріали, аби нова домівка для собак була комфортною. Тому вирішили на території «Ласки» побудувати п’ять вольєрів,  довжина кожного – 15 метрів.

«Лідія сказала, що піде в центр для пристарілих, якщо прилаштує собак в нормальні умови. Вони ж їх виховала, вона ними опікується. Вони ж дорослі всі, ті собаки, і їх важко розприділити в сім’ї, бо вони знають Тільки Лідію. Собаки то не агресивні», – розповіла Зінаїда Гнатюк.

Також жінка розповіла про перебіг будівництва вольєрів.

«Спочатку ми розчистили територію, зробили розмітки, викопали ямки, в які заливають бетон з металом, бо ж треба буде і чистити, і мити там все.   Метал ми купували, і вольєри нам роблять професіонали. Підлога буде з дошок. Стіни будуть захищені від вітру. Ще збираємо матеріал і з часом може ще будемо робити будки. Так, як ми рахували зимою, то нам треба 50 тисяч. А ціни ж ростуть. Бетонні роботи дуже дорогі», – каже волонтер.

НА КЛИЧ ПРО ДОПОМОГУ ВІДГУКНУЛИСЯ ОДИНИЦІ

Жінка зазнається, що за фінансовою підтримкою звертались до багатьох бізнесменів і організацій у Луцьку. Однак – відгукнулись одиниці. 

«Кромберг енд Шуберт» нам дуже сильно допомогли, дали 10 тисяч гривень. Ми дуже раді, що ці кошти отримали, бо ми за них купили частину металу. Ми просили допомогу у всіх, звертались до багатьох організацій, бізнесменів. Ми просили допомогу не для собак, а для Лідії. Але багато нам відмовили. Із світу бізнесу нам допоміг тільки «Кромберг енд Шуберт», – каже жінка.

Зі свого боку, представники «Кромберга» кажуть, що проблеми безпритульних тварин необхідно вирішувати гуманним способом.

«Ми європейське підприємство і розділяємо європейські цінності. Гуманність - це поняття, яке, кажучи по-простому, або є, або немає. Якщо суспільство гуманне в принципі, воно не розділяє «гуманність до людей» і «гуманність до тварин». І складно уявити соціум, де пропагується жорстокість до тварин і який в той же час добрий і толерантний до людей. Тому допомога тваринам - це крок до розвитку суспільства і прогресивний бізнес має показувати такий приклад. Проблема безпритульних тварин у місті актуальна і турбує його мешканців. Якщо є способи вирішити її гуманно і цивілізовано - це потрібно робити», – розповіла керівник відділу з управління персоналом «Кромберг енд Шуберт Лу» Марина Кущенко.

Доглядати та годувати собак будуть працівники комунального підприємства «Ласка». Директор закладу Наталія Рудь розповідає, що для них – це новий досвід.

«Для «Ласки» вперше відбувається така подія, коли небайдужі люди своїми силами вирішують подібні проблеми. Ми раді допомогти, адже я особисто знаю Лідію Возняк, знаю її життєву ситуацію», – зазначає жінка.

Також додає, що собаки мали всі шанси опинитись на вулицях міста, а вони звикли до певного догляду і розпорядку дня. 

«Оскільки вони довгий час проживали з Лідією Возняк, то їм буде важко зорієнтуватись у місті самим. Не так, як тим тваринам, які ми забиражмо з вулиці. Тому, буде правильніше їх лишити в нас. Тварини будуть знаходитись у часто відвідуваній зоні підприємства, їх будуть бачити відвідувачі. Ми їх будемо розміщувати в себе на сторінці, вони будуть зареєстровані у нас на сайті. І люди, яким сподобається собака, зможуть приїхати і забрати. Всі умови для утримання собак у нас є», – додала Наталія Рудь.

******

Щоб долучитися до доброї справи, надсилайте кошти на картку: 

4149 4991 2211 2467 – ВОЗНЯК ЛІДІЯ САВІВНА





 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром