«Єврейська карта» або як Росія планувала «розпалювати» в Луцьку антисемітські настрої

19 Лютого 2019, 15:38
Будівля єврейської громади Луцька 4187
Будівля єврейської громади Луцька

На адресу чільних діячів Луцької релігійної громади прогресивного іудаїзму надходять погрози з вимогою виселитися з приміщення на вулиці Богдана Хмельницького, у волинському сегменті Facebook з'являються численні заклики до підпалювання синагоги, на помешканнях активістів єврейського руху малюють образливі написи.

Саме таким був один з елементів релігійної дестабілізації Волині, який планували здійснити російські спецслужби. Деталі цього задуму під час брифінгу 18 лютого озвучив Голова Служби безпеки України Василь Грицак.

Детально читайте: Спецслужби Росії шукали паліїв на волинські храми за винагороду

Російські спецслужби оцінили реалізацію цього елементу в майже 13 250 гривень, з яких 75% витрачалися на «оплату послуг агента». Решта витрат — дорога, квартира, фарба тощо. 

У плані вказано, що провокатор мав прибути до столиці Волині маршрутом «Краматорськ-Київ-Луцьк». 


 

ЖЕРТВИ ПРОВОКАТОРІВ

Цілями своїх маніпуляції російські спецслужби обрали чотирьох діячів єврейського руху, троє з яких мешкають в Луцьку. Це — Ольга Козирська (у документі її назвали «неформальним лідером єврейської громади міста»), Сергій Швардовський (виконавчий директор громади), Ілля Мірецький (голова правління громади та генеральний директор ПАТ «ВГП» (TM Ruta).

В інтернеті є чимало інформації про двох останніх осіб. Відповідно до публікацій ЗМІ вони дійсно є одними з найактивніших діячів єврейської спільноти в Луцьку, та на Волині взагалі. Коментують актуальні події та в інтерв'ю розповідають про життя громади. Щодо Ольги Козирської, то про неї інформації вкрай мало, тому цілком можливо, що її вказали «для відводу очей».

Сергій Швардовський
Сергій Швардовський

 

Також у плані фігурує «співголова міжнародної організації «Українсько-єврейська зустріч» Алте Родал». Насправді її звати Алді Родал. Жінка дійсно є активісткою єврейського руху, бере участь в заходах єврейських громад Північної Америки та України. 

Алді Родал
Алді Родал

Читайте також: Як ФСБ готувало напад на віртуальну католицьку каплицю у Горохові і залякування ксьондза

ПРОСТІ ПРОВОКАЦІЇ

План російських служб був простий як двері. Так, у першому етапі вказано, що провокатор надсилатиме учасникам єврейського руху листи та повідомлення антисемістького характеру від підставних суб'єктів, про яких йтиметься нижче. 

«Розсилка повідомлень електронною поштою на адресу Об'єкту від імені підставних суб'єктів з вимогою залишити приміщення і погрозами життю і здоров'ю. Вітається активне використання антисемітських матеріалів», — написано в інструкції.

А от Алті Родал мала отримати погрози з вимогою не приїжджати в Україну, бо її тут нібито чекає розправа.  Каналами поширення інформації обрали лише інтернет — сторінки згаданих людей у соціальних мережах та сайт єврейської громади.

 


 

У наступному етапі спецслужби вирішили перейти до розпалювання градусу конфлікту силами «радикально налаштованих націоналістів», шляхом публікації в проукраїнських націоналістичних групах, від імені фальшивих акаунтів, закликів до провокацій. Зокрема, підпалити синагогу, малювати на будівлі свастики та образливі висловлювання. 

Ймовірно, в плані малася на увазі синагога в Луцьку на вулиці Данила Галицького.

Крім того в документі фігурує доручення здійснювати нападки на помешкання активістів єврейської громади. Ймовірно, йдеться про те ж саме нанесення фарбою свастики. До речі, серед витрат вказані аж 100 гривень на це.

Василь Грицак говорить про плани щодо погроз єврейській громаді Луцька на 14 хвилині 40 секунді.

 

******************************

Ще одним важливим елементом цього плану стали так звані «суб'єкти» — люди, від імені яких мали відправлятися листи з погрозами. Так, у цей перелік потрапили:

  • очільник волинського осередку БПП «Солідарність» Іван Мирка, якого в плані російських спецслужб чомусь назвали головою об'єднання з протидії корупції «Самооборони Майдану« Волинської області. Цю посаду він дійсно обіймав, але аж в 2014 році;
  • активіст та підприємець Богдан Климчук, який теж вказаний за старою «самооборонівською» посадою — керівник штабу;
  • атовець Михайло Андріюк, якого назвали командиром третьої резервної сотні ДУК «Правий Сектор» і лідер громадського руху «Добровольці за справедливість»;
  • декан Православної церкви України Андрій Закидальський. 

Читайте також: «Це – «визнання», – громадський активіст про свою участь у списку російських спецслужб

******************************

Варто згадати, що в плані Росії фігурує ще один елемент релігійної дестабілізації в Луцьку. Ймовірно, йдеться про Свято-Миколаївський храм УПЦ МП на вулиці Володимирській. Про нього читайте в наступній публікації. 

Читайте також: Ксьондза залякати, костел сплюндрувати: подробиці плану провокацій ФСБ У Маневичах

Анатолій КОТЛЮК

Коментарі
05 Березня 2019, 17:32
Путін видав указ що у всіх церквах УПЦ МП мирувати не хрестиками, а малювати миром зірочки пятиконечні на лобі.Щоби своїх відрізняти.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024