Інклюзивний центр у Підгайцях: особливі кадри для особливих дітей

24 Лютого 2019, 09:00
Юрій Туровський 5799
Юрій Туровський

Його історія – про те, як наважитися стати директором абсолютно нової установи. Як вчитися і вчити суспільство забувати про тотальні інтернати і «не таких» дітей.

Юрій Туровський родом із Володимир-Волинського району. Закінчив педколедж у Володимирі. 6 років працював у Затурцівській спеціальній загальноосвітній школі-інтернат і вчителем інформатики, і вчителем столярної справи. За плечима – дві вищих освіти (викладач загальнотехнічних дисциплін і дефектолог), молода дружина і величезне бажання таки реалізувати себе за обраним фахом, — пише Перший.

Дефектологи – ті спеціалісти, яких всі шукають, яких бракує, але для яких і робочих місць не надто багато. Заробітної плати – теж… Все ж, Юрій каже, що бачить перспективу саме в інклюзивній освіті. Тому й ризикнув. Подав документи на конкурс – і став директором новоствореного інклюзивно-ресурсного центру с. Підгайці Луцького району.

Інклюзивний центр у Підгайцях облаштували у старій шкільній котельні.  Ще не так давно у тих стінах був склад різного хламу. Зараз барвисто, кабінети практичного психолога, дефектолога, логопеда… Достатньо обладнання. Усе це обійшлося у 1 млн 300 тис грн (місцеві бюджети + освітня субвенція). Це один із «наймолодших» інклюзивних центрів: тут починають свою роботу саме з того, що збирають заяви батьків, проводять комплексну оцінку діток і перші заняття.

- Команду ми сформували. Батьки йдуть навіть для того, щоб отримати пораду від фахівця. Тепер хочемо працювати над тим, щоб їм розказати, для чого ми тут є… - розповідає Юрій. – Хочу об’їхати всі громади. Слава Богу, маємо автомобіль. Шукаємо ще, правда, водія. Он навіть це масажне ліжко (киває на обладнання в одній з кімнат, - авт.) легко складається, перевозиться – за потреби реабілітолог може під’їхати до когось додому.

Тут же, у центрі, працює і його дружина Тетяна. Вона – практичний психолог, свого часу трудилася в школі-інтернат у Володимирі-Волинському. Вони не нарікають ні на зарплати, ні на труднощі, тішаться гарним умовам роботи, єдина проблема – житло для молодої родини. У Підгайці добираються з іншої окраїни Луцька – з с. Тарасово. Але й з цим, кажуть, справляться.

Бо особливим дітям треба особливі кадри.

Читайте також: Як у Підгайцях відкривали інклюзивно-ресурсний центр






1

1

1

1


1



1

1

1

Коментарі
01 Березня 2019, 14:09
Аверс! Ви побачили, почули для чого ІРЦ?! :)
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39