Порушення закону та «фейкові» слухання: за 30 кілометрів від Луцька збудували хутряну ферму. ВІДЕО

10 Лютого 2019, 09:00
Звіроферма у селі Підгірне 5239
Звіроферма у селі Підгірне

У селі Підгірне Рожищенського району збираються відкривати хутряну звіроферму, де вирощуватимуть норок. Зоозахисники б’ють на сполох, адже ферма побудована із порушенням законодавства.

Нагадаємо, що у квітні 2018-го спільне українсько-голландське підприємство «Гірсам» подало документи до управління екології для проведення оцінки впливу на довкілля та отримання рішення про провадження планованої діяльності. Згідно з матеріалами оприлюдненими на сайті Мінекології у селі Підгірне Рожищенського району на Волині планують одночасно утримувати майже 10 тисяч голів норки. На огородженій території, окрім адмінприміщення та підсобок, вже звели 25 шедів протяжністю близько півкілометра. Однак, тварин сюди поки не завезли. За словами охоронця, планують це зробити восени.

БУДІВНИЦТВО ФЕРМИ МАЙЖЕ ЗАКІНЧИЛИ, АЛЕ ТВАРИН ЩЕ НЕ ЗАВЕЗЛИ

Аби дізнатись більше про діяльність нової звіроферми на теренах Волинської області, до Підгірного приїхав зоозахисник, координатор кампаніїї «ХутроOff» Павло Вишебаба. Разом із громадськими активістами від навідався до ферми, аби подивитись, як вона облаштована, та чи завезли туди тварин.

Також у неділю, 10 лютого, активісти влаштували у селі Підгірне громадські слухання, аби дізнатись думку місцевих жителів стосовно будівництва та функціонування звіроферми. Варто зазначити, що для того, аби побудувати та відкрити таку ферму, необхідно організувати громадські слухання із жителями навколишніх сіл. Такі збори справді були ще минулого року, однак, у них взяли участь лише 13 людей. За словами місцевих жителів, їх про будівництво нового бізнесу у Підгірному не повідомили.

Павло Вишебаба зазначає, що звіроферма побудована із порушенням законодавства. По-перше, її будівництво не обговорили належним чином із місцевими жителями. По-друге, вона є серйозною загрозою для навколишнього середовища. 

«Ми оглянули ззовні ферму, яку будує громадянин Нідерландів. Він не спитав дозволу у місцевих мешканців. Цієї ферми тут взагалі не має бути. Адже такі ферми забруднюють грунт, повітря та воду. І це доведено лабораторними дослідженнями. Однак, громадяни Підгірного не знали, що тут будується. Вони не знали про небезпеки, які несе ця ферма. Громадські слухання тривали три хвилини і шість секунд. І після цих слухань люди, які були присутні, частково були прийняті на роботу. Це було близько 13-ти людей», – розповідає зоозахисник. 

Павло Вишебаба (справа)
Павло Вишебаба (справа)

Активісти дивляться, чи завезли на ферму тварин
Активісти дивляться, чи завезли на ферму тварин


Шеди чекають, коли завезуть тварин
Шеди чекають, коли завезуть тварин

Шеди поки без тварин
Шеди поки без тварин

 

Павло Вишебаба називає такі громадські слухання фейковими та запевняє, що жителі навколишніх сил мають право не дозволити функціонувати цій фермі.

«Ці слухання не можуть бути визнанні законними і вони є фейковими.  Адже громада не була своєчасно та ефективно повідомлена. Тому громада села Підгірне має всі права не допускати діяльності цієї ферми, оскільки була неналежна участь громадськості в оцінці впливу на довкілля цього об’єкта. Також ця ферма стоїть не за кілометр, а всього в одному метрі від полів, де люди вирощують культури, які будуть споживати. А діяльність такої ферми забруднює грунт бактеріями та вірусами, які є небезпечними для життя місцевих жителів», – додає активіст.


Андрій Д'яченко
Андрій Д'яченко

ГОВОРИЛИ-БАЛАКАЛИ...І ПРИЗНАЧИЛИ НОВІ ГРОМАДСЬКІ СЛУХАННЯ

На громадські слухання, котрі влаштували активісти, до Підгірного прийшли декілька десятків жителів із навколишніх сіл. Думки розділялись: одні переконували, що нова ферма – це великий плюс для всієї громади, адже це – 22 нових  робочих місць. Інші заперечували і казали, що це велика загроза екології та навколишньому середовищу.

Місцева жителька Марія Хорошилова розповідає, що про будівництво ферми знала ще минулого року. Однак, жінка каже, що вона проти такого бізнесу. Також не підтримують такої діяльності і її сусіди.

«Я проти такого. І сусіди всі проти. Нема в них і роботи. Вони то будують, але часто набирають чужих людей. А свої люди, ті хлопці, то страждають», – зазначає місцева жителька. Також додала, що при потребі вийде з усіма на акцію протесту.

Марія Хорошилова
Марія Хорошилова

Люди поспішають на слухання
Люди поспішають на слухання

На слухання їхали як на авто
На слухання їхали як на авто

і на велосипедах
і на велосипедах



 

Під час зустрічі зоозахисники поспілкувались із місцевими жителями та розповіли їм, наскільки небезпечними для навколишнього середовища є хутряні ферми. Також людям показали мініфільм про діяльність звіроферм.

Староста Березолуківської сільської ради Лілія Коцюбайло запевняє, що жодних документів на відкриття ферми наразі не підписали.

«Документи на підписи ще ніхто не приносив. Ми нічого поки що не підписували. Здана земля в оренду. Ми робимо те, що потрібно. І, якщо треба громадські обговорення зробити після вашої зустрічі, ми зробимо», – зазначила жінка.

Після довгих дискусій голова Копачівської об’єднаної територіальної громади Олександр Совтис повідомив, що в неділю, 17 лютого, в Підгірному відбудуться нові громадські слухання, на які запросили усіх жителів навколишніх сил.

Читайте також: Житомирський слід волинського бізнесу: кому вигідна норкова ферма у Підгірному.

Олександр Совтис
Олександр Совтис





Еля СЕРКОЖАЄВА

Коментарі
11 Лютого 2019, 21:39
Ви било, сидіть та мовчіть
12 Лютого 2019, 00:19
Не стаття а суцільна маніпуляція фактами, порушень немає. Ніяких слухань повторних ніхто не призначенав, бо таке не передбачено Законом. Ідіть працюйте, а то приїхали з Данильчуком гроші збивати з інвестора, який вже 22 роки працює в селі, шахраї
12 Лютого 2019, 00:41
І тепер чекай інвестицій в нашу країну.... На заводи йти не хочуть бо супсидія, ферми їм мішають, але супсидія дай, все щоб було дешево давай. Ну це якийсь ппц
12 Лютого 2019, 04:08
Люди, ви реально такі ідіоти, далі свого носа не бачите нічого? Чи вам проплатили за ваші коментарі?!<br/>Коли ферма буде збудована і будуть порушення (а вони будуть!), то пізно буде кулаками махати після бою! Зараз останній шанс щось змінити!<br/>Згуртуйтеся! Селяни, скажіть своє слово! Невже вам байдуже, як ви завтра житимете, що їстимете, питимете й чим дихатимете?
12 Лютого 2019, 11:04
А хто завтра у Підгірному житиме?...доживають!! Звалить молодь в місто чи за кордон ...інвестори і не дивитимуться в сторону екологічно-чистого села, яке втратило шанс ...Домовилися б з Еріком про частковий продаж хутра, відходів хутра місцевим жителям. Шили б шапки , шуби..Поїдьте в Тисменицю Івано-франківської області . там 500 хутрових ательє!! І шиють &quot;НОРКУ&quot; з котів і бабаків))). А тут - прямо з клітки під машинку!!!Обєднайтеся!!!! Зробіть кооператив &quot;Підгірна норка&quot;..біжіть вчитися! УРРРААА!!!! Ерік прийшов!!!!<br/> Блін...і тут знайдуть собі горлохватів , які зроблять з них дурнів. Бідних дурнів... Норки шкода! Смердить! А свині не шкода??? Не смердить???...
12 Лютого 2019, 19:33
Це ж якими невігласами треба бути, щоб дозволити звіроферму. Ви хоча б знаєте, що вони заборонені в Європі і Скандинавських країнах. Люди схаменіться!
14 Лютого 2019, 13:07
То воно і в Луцьку смердітиме
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром