Ірина Патлашинська — про п'ять зданих за рік будинків, різноманітність та «рятувальну місію» в Ковелі

23 Січня 2019, 15:00
Ірина Патлашинська 15768
Ірина Патлашинська

Напевне, найкраще про успіхи та репутацію будь-якої будівельної компанії  можуть  розповісти зведені нею житлові комплекси.

Наприклад, лучани пам’ятають, якими хащами ще 5-7 років тому обростали пустирі на Набережній. Натомість нині тут тішать око яскраві будинки від ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536», які вже стали візитівкою цієї частини міста – у них відкрилися магазинчики, ресторани, майстерні, які неначе вдихнули життя в цей район міста. У 2018 році компанія здала в експлуатацію ще один будинок на 142 квартири на Набережній 4а.

Зрештою, на рахунку волинської будівельної компанії «Луцьксантехмонтаж №536» – роки досвіду, тисячі задоволених клієнтів та десятки тисяч квадратних метрів житла. Цим знавцям будівельної справи до снаги все: чи то звести багатоповерхівку з нуля в рекордні строки, чи бездоганно відремонтувати, здавалося б, безнадійну інфекційну лікарню.

Минулоріч будівельники здобули ще одну професійну перемогу – протягом року компанія здала в експлуатацію 5 житлових будинків з площею 43 586 квадратних метрів. «Ударники» будівельної галузі на Волині не приховують – є ідеї і ресурси, тому готові і далі розвиватися та працювати.

Тож про підсумки 2018 року, чому робітники не втікають від них у Польщу та як вдається утримувати лідерські позиції на волинському ринку  ми розпитали у першого заступника генерального директора «Луцьксантехмонтажу №536» Ірини Патлашинської.

 

Пані Ірино, 5 будинків за рік – це план, чи все-таки експромт?

Якось весною я спілкувалася із журналістами і розповідала, що на початку літа ми плануємо здати два  будівництва у Луцьку – 80 квартир у третій черзі ЖК «Тріумф» на проспекті Перемоги, 32В та будинок на Набережній, 4а на 142 квартири. Тоді ще, пригадую, сказала, що до кінця року хочемо зібрати цілий букет «квіток» – для будівельників це дуже символічно, бо у нас «квітка» означає завершення робіт. Наша повна «квітка» –  коли маємо сертифікат про готовність об’єкта до експлуатації.

Наразі завдяки зусиллям керівництва, колективу компанії та й, напевне, допомозі небесних сил, ми здійснили все заплановане – до кінця 2018 року маємо зданих 5 будинків. Не подумайте, що я хвалько, але в Луцьку, напевне, всі забудовники разом за рік п’ять будинків здали.

 

Ця цифра дійсно вражає. Але от що було б, якби не встигли завершити роботи до кінця року?

Ми якраз нещодавно про це говорили із працівниками із відділу продажів. Не знаю, що інші забудовники говорять людям про затримки зі здачею будинків в експлуатацію, проте в нас у будинках, які ми здали в грудні, вказаний термін – четвертий квартал 2018 року.

Але вже починаючи із жовтня до нас дуже активно дзвонили люди: коли? Їх можна зрозуміти – в державі складна ситуація, нашим клієнтам ці гроші даються непросто, десь заробітчани їх здобувають важкою працею, несуть до нас та довіряють зароблене. Мабуть, якби нам треба було послати в космос відповідальних осіб, то ми б і це зробили, аби дотримати своїх обіцянок (усміхається).

 

Виходить, що «пік» робіт припав на передновірчний період?

У нас дійсно був «гарячий» грудень, але то були фінальні штрихи. Ми здали у Луцьку на вулиці Глушець, 40. Цей дім розташувався над Стирем, там 190 квартир. Цікаво, що ми планували продажі лише в двох під’їздах цього будинку. Але коли люди побачили, як він «виріс», попит дуже зріс. Тому ми вирішили працювати форсованими темпами.

1
Житловий будинок «Над рікою»
Житловий будинок «Над рікою»

 

Наш «мурашник» там добре постарався і ми здали всі 5 під’їздів, а не 2, як планували цього року. У цьому є плюси і для мешканців: здача комплексу гарантує людям повністю завершені роботи з благоустрою, хіба озеленення ми часто переносимо до весни. Знаєте, ми ставимося до своїх будинків, як батьки: дуже радіємо, коли створюють ОСББ, комунікуємо з мешканцями. Буває, що у процесі експлуатації проявляються маленькі недопрацювання, тому ми завжди їх усуваємо. Для нас дуже важливо мати такий контакт – всі знають, де наш офіс, ми не компанія з табуреткою і комп’ютером, які сьогодні тут, а завтра невідомо де.

 

А що ще цікавого пропонує будинок «Над рікою»?

Він розташований практично в парку, тому під боком – свіже повітря і спокій. На першому поверсі є великі тераси в бік Стиру, де можна поставити барбекю чи гриль і збиратися із друзями. Ми тут пропонуємо квартири із балконами та без них, з панорамними чи звичайними вікнами, одно- та дворівневе житло,  також є можливість докупити просторі гаражі.

Цей житловий комплекс має оновлений дизайн. Коли їхати з боку Рованців він так гарно здіймається над зеленню, просто вау! Ми вирішили розфарбувати будинок трішки незвичайно – зробили дуже цікавий градієнт, таке собі омбре, як каже моя донька (усміхається). Ми хочемо, щоб наші будинки були різноманітними.

 

Цікаво, що ви згадали про різноманітність. Я помітила, що більшість місцевих будівельних компаній намагаються працювати у певному стилі чи кольорах, аби стати впізнаваними та мати свою «фішку». Виходить, що ваша «фішка» у різноманітності?

Ми відслідковуємо тенденції, щоб постійно рухатися уперед. Розумієте, неможливо протягом 20 років будувати і стояти на місці, навіть у питанні стилю. Наприклад, коли планується велика забудова території, як, приміром, житловий комплекс «Оберіг» на Арцеулова, виходить, що кожного року ми зводимо новий будинок із комплексу. У такому випадку  щоразу враховуються зміни в ДБН та трохи змінюємо стиль, але щоб у комплексі все виглядало гарно та гармонійно.

Ми не хочемо нікого копіювавати, а йдемо своїм шляхом – час показує, що це правильна стратегія.

Повернімося до «гарячого» грудня. Знаю, що першу чергу «Волошкового дому» в Липинах ви здавали саме напередодні Нового року…

Якщо казати точніше, то 28 грудня, у п’ятницю. Коли більшість гуляла корпоративи, ми мали чудову новину – здали першу чергу на 130 квартир, там майже 8 тисяч метрів квадратних площі. Назву цьому проекту приніс колір – ми довго міркували, як «оживити» будинок. Вирішили додати багато скла, але дуже скрупульозно поставилися до підбору вікон, щоб все було якісно та надійно. Для фасаду обрали глибокий синій колір, який дуже сюди підійшов. Тому влітку, особливо при заході сонця, «Волошковий дім» просто сяє.

Житловий комплекс «Волошковий дім»
Житловий комплекс «Волошковий дім»

 

Це житло ніби за містом, але водночас з усіма його зручностями та можливістю користуватися розвинутою інфраструктурою. Зараз ми почали другу чергу та відкрили продажі квартир у ній. Але люди вже заселяються у будинок першої черги і повинні мати повний комфорт, а не чекати, поки завершать весь проект. Тому ми вже облаштували великий дитячий та спортивний майданчики.

Взагалі, це наша «тема» – ми робимо акценти на дитячих та спортивних майданчиках, адже більшість наших покупців – молоді сім’ї з дітками. Ми дуже радіємо, коли на наші майданчики дивляться, як на приклад безпечності, тому дуже відповідально підійшли та використовуємо для них спеціальне покриття.

Я чую задоволені відгуки і дуже радію. Можливо, це тому, що я мама двох дітей, а наш гендиректор тато теж двох діточок.

Взагалі для нас важливо, щоб мешканцям було комфортно. Ми розуміємо, що цього не досягнути на 100%, адже поруч іде будівництво другої черги, проте ми з цим не затягуємо: за рік-півтора там буде повний порядок.

А ще у грудні щасливо завершилася історія із довгобудом у Ковелі – люди нарешті зможуть отримати житло.

 

Що за історія?

Будинок у Ковелі на вулиці Перемоги, 4 на 170 квартир, дуже відомий та багатостраждальний довгобуд. Взагалі Ковелю в цьому плані дещо не пощастило, бо на їхню долю припало багато непорядних забудовників, які лишали будинки не добудованими. Із цим домом така сама історія.

До нас звернулися 19 родин, які свого часу інвестували повну чи часткову вартість. Забудовник попрацював і зупинився... У нас вже була практика добудов, тому ми домовилися із людьми, взялися за цей будинок наприкінці 2017 року, а вже 29 грудня 2018 року, в останній робочий день року, отримали сертифікат про його готовність. Уявляєте, перші інвестори на здачу будинку чекали 10 років! Тепер усі починають отримувати документи та стають власниками цих кватир. Думаю, що гарантія правильного інвестування коштів – це чудовий подарунок для людей до свят.

3
Будинок у Ковелі
Будинок у Ковелі

 

Знаєте, ми як той наркотик – якщо люди мають можливість, то купують у нашої компанії знову і знову, навіть по кілька квартир. Люди тяжко працюють, а потім замість зберігання у банку чи шкарпетці приходять і інвестують ці гроші в квартири. Вони можуть спати спокійно, бо ми виконуємо свої  зобов'язання на 5+.

 

От цікаво, як багато квартир ви продаєте ще до здачі будинків в експлуатацію? Ведете таку статистику?

Скажу відверто – до здачі будинків ми продаємо близько 90% квартир. Часто люди вагаються на перших етапах, але коли бачать опоряджувальні роботи, то сумніви зникають. Коли наважаться, приходять, а вже немає вибору на поверхневих квартир. Наприклад, у третій черзі ЖК «Тріумф» на проспекті Перемоги у Луцьку в червні, коли ми її здавали, з двох під’їздів була лише одна вільна квартира.

Цей район дуже зручний по інфраструктурі, але я помітила таку тенденцію, що вибір житла також залежить від звичок. Хтось звик в цьому районі жити, бо має коло знайомств, школи-садочки. Тому навіть в межах Луцька люди не хочуть кардинальних змін.

Але кожному своє: комусь важливе розташування, а комусь – щоб багато зелені під вікном. У нас є житло на будь-який смак, тому всіх запрошуємо в офіс продажів «Луцьксантехмонтаж №536». 

 

Відверто кажучи, аж захотілося купити у вас квартиру. Можна в кредит?

Так, ми співпрацюємо із банками – наприклад, ПриватБанк кредитує лише квартири в зданих будинках, адже сама квартира і виступає заставою. Тому якщо люди хочуть квартиру упевному будинку,то навіть просять бронювати під кредит. Бо якщо прийти купувати після здачі, дуже висока імовірність, що цієї квартири вже не буде.

Є альтернатива – «Кредобанк», який кредитує на етапі будівництва. У нас «Над рікою» і «Волошковий дім» акредитовані по цій програмі. Також ми даємо своє відтермінування, зазвичай до здачі будинку. Якщо купувати на початку будівництва, то в індивідуальному порядку можна розтермінувати виплату навіть на 20-22 місяці безвідсотково. Ми теж багато чим ризикуємо: хоча будуємо в гривні, багато матеріалів залежать від курсу валют, адже системи опалення, котли тощо купуємо з-за кордону. У договорі у нас прописано, що умови не переглядаються – так, часом ми самі можемо від цього програти, але це гарантія для людей.

Хтось хоче більше розтермінування, хтось навпаки – вже завтра отримати документи і братися за ремонт. Тому ми постійно маємо квартири на різних етапах будівництва.

Зараз, наприклад, продаємо восьму чергу в «Оберезі» на Арцеулова, також четверту чергу в «Тріумфі» на Перемоги та кілька квартир у Ковелі. Розпочали продажі другої черги «Волошкового дому» та «Варварівки», будівництво яких нещодавно стартувало. Коли всі розслабляються, ми любимо бути у тонусі (усміхається).

 

Я знаю, що ваша компанія відмовилася від дуже великих однокімнатних квартир. Чому віддаєте перевагу при плануванні квартир – модним віянням, як, наприклад, дворівневе житло, чи практичним моментам?

У нас є дворівневе житло у будинках «Над рікою» та «Варварівка», але багато таких квартир ми не будуємо. Наша практика показує, що ті, хто мають кошти на двоповерхову квартиру, віддадуть превагу приватному будинку чи котеджу. Тому ми не акцентуємо увагу на двоярусних квартирах. Пропонуємо одно- та п'ятикімнатні квартири різного планування. Ми дійсно відійшли від великої площі однокімнатних квартир. Також намагаємося окремо робити санвузол і ванну – спільні вони лише в однокімнатних квартирах. Коли в житлі більше людей, все таки комфортно, коли вони розділені.

Звичайно, геть все не вгадаєш, та й ми не сто доларів, щоб всім подобатися. Але намагаємося максимально різнобічно підходити, щоб догодити своїм клієнтам та їхнім вимогливим смакам.

 

Останніми роками ринок нерухомості постійно росте, з’являються нові забудовники і будівництва. Як стільки років вам вдається не просто бути у цьому пулі, а й утримувати лідерські позиції?

Мабуть, наш секрет у стабільності. Що ж тут гріха таїти – конкуренти теж стимулюють нас працювати ще завзятіше. Ми постійно розвиваємося,у  нас великий і злагоджений колектив, який розростається – за цей рік у нас приріст на 15 людей. Тому трудова міграція нас не торкнулася.

 

Як вважаєте, чому ?

Ми вважаємо це нашим досягненням, бо у нас офіційне працевлаштування і не існує поняття «зарплата в конверті».

Якщо в людини повністю офіційна зарплата – вона соціально захищена, має високі відрахування і не боїться іти на пенсію, має лікарняний. От зараз пора, коли багато людей хворіють, але що зробиш? Від цього ж ніхто не застрахований.

Окрім того, у нас нормований робочий день. Представники трудових спеціальностей працюють від виробітку, це такий самий підхід, як у тій самій Польщі, то навіщо їм їхати туди? На польських будівництвах люди гарують по 12 годин, мають якихось півгодини на обід та не бачать свої родин місяцями. Якщо порахувати, у нас той самий рівень оплати праці. Тільки там по 12 годин людина працює кілька місяців, а потім повертається додому з підірваним здоров’ям.

Якщо є переробіток чи додаткові години перед здачею – ми платимо подвійний тариф. Тому люди можуть добре заробляти і мати змогу відпочивати.

Загалом ми здатні впоратися з будь-чим – оновленням законодавства, масою бухгалтерії тощо. Багато забудовників не мають такого штату і працюють найманими бригадами. А знаєте, як це – сьогодні вони працюють, а завтра їм запропонували кращі умови і вся бригада їде, наприклад, у Німеччину. Ми від цього застраховані. Можу навіть сказати, що роботою у нас дорожать, бо люди працюють сім’ями, а це вже про щось свідчить. «Луцьксантехмонтаж №536» – це гарантія професіоналізму, тому ми просто мусимо тримати планку.

Будинок на Набережній, 4а та дитячий майданчик на його території
Будинок на Набережній, 4а та дитячий майданчик на його території

 

 

А який фідбек ви отримуєте від клієнтів? Напевне, перед купівлею люди дивляться чимало квартир різних компаній – чому обирають вас?

Кажуть: «Ми чули, що якщо Чорнуха гарантує, то здасть» (усміхається). Я допускаю, що у нас – не найнижча ціна. Але вона складається із об’єктивних чинників, в тому числі , від яких залежить здача будинку: сплати податків, пайової участі, оренди землі і так далі. Нам вдається здавати будинку не просто так, а завдяки виконанню всіх необхідних для цього норм законодавства.

Ми гарантуємо якість, бо коли все правильно і головне згідно із законом – будинок приймуть в експлуатацію. Треба бути на 100% у всьому, і тоді навіть 28 чи 29 грудня ти сміливо виконаєш свої зобов’язання.

 

Минулий рік був для компанії дійсно ударним. Які плани на 2019? Задумуєтеся про вихід на всеукраїнський ринок?

Ми свою продукцію експортувати не можемо, тому якась територіальна прив’язка мусить бути. Наразі у нас нема планів завойовувати всю Україну. Ми також всі люди, теж хочемо і працювати, і відпочивати. Тому плани повністю реальні — здати започатковані будівництва у вказані терміни, зробити все якісно, вчасно і надійно, щоб люди були задоволені. Продовжити роботу з грантовими грошима, тому й надалі розвиватимемо нежитлове будівництво.

Ось вам ще одна наша «фішка» - ми різнопланові, немає об’єктів, які би ми не «потягнули». Хай це буде фабрика, стадіон, басейн чи стерильні операційні, ми маємо достатній штат та досвід, щоб вивчити норми та підходи до будівництва об’єктів будь-якої складності. Немає такого, чого ми не можемо збудувати.

 

Василина БОРУЦЬКА

19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром