У приватному секторі в Луцьку незаконно зведуть «висотку»

22 Січня 2019, 08:10
7776

Зведення індивідуального житлового будинку на вулиці Даньшина, 14-в у Луцьку перетворилося на повномасштабне будівництво дев’ятиповерхівки.

Будівельна компанія «Алкан», більш відома своїми житловими комплексами «Яровиця», «Затишний двір» та «Сафрон», чергову багатоповерхівку у Луцьку почала зводити із порушеннями, - пише Юрій Горбач на шпальтах Громадське. Волинь.

Як забудовнику вдалося розгорнути будівництво багатоповерхівки в приватному секторі, з’ясовував журналіст Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

БАГАТОПОВЕРХІВКА ЗА ДОКУМЕНТАМИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО БУДИНКУ

Наприкінці літа 2018-го року у Луцьку на вулиці Даньшина, 14-в у приватному секторі неподалік тролейбусного депо розпочалися незрозумілі будівельні роботи. Викопали котлован, заїхала важка техніка, почали заливати фундамент.

Земельна ділянка розташована з одного боку поруч з районом приватної забудови, з іншого боку – із п’ятиповерховим гуртожитком училища Національного університету харчових технологій. Досі тут були городи і болото.

Ділянка площею 55 соток у липні зареєстрована за лучанкою Гажулою Тетяною Михайлівною. За генеральним планом міста тут – зона садибної забудови.

Донедавна ділянка Тетяни Гажули офіційно призначалася для індивідуального житлового будівництва. Але все швидко змінилося влітку.

У червні виконавчий комітет Луцькради з якогось дива доручив управлінню містобудування та архітектури видати лучанці містобудівні умови та обмеження (МУО) на проектування «п’ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими приміщеннями». Попри те, що такі МУО суперечать генплану та цільовому призначенню ділянки.

На початку серпня в управлінні архітектури та містобудування Луцька Тетяні Гажулі видали містобудівні умови та обмеження. Однак, аж ніяк не для зведення багатоповерхівки, а на зведення індивідуального житлового будинку. Очевидно, розуміли незаконність рішення виконкому. В документі вказано, що саме таке будівництво відповідає генплану і повинно бути не вище 13,5 метра.

Тоді ж у серпні жінка нібито звернулася і до відділу Державного архітектурно-будівельного контролю із повідомленням про початок будівництва саме індивідуального будинку.

За кілька днів на ділянці вже й розгорнулося саме будівництво. Як вам масштаби хатинки? На фото, зроблених 6 жовтня, видно котлован, залитий фундамент, будівельну техніку та кран.

Лише наприкінці серпня Луцька міська рада зі скрипом прийняла рішення про зміну цільового призначення ділянки Тетяни Гажули. Зі скрипом, бо питання тричі переголосовували і воно не знаходило потрібної підтримки серед депутатів. В терміновому порядку в перерві сесії з цього питання навіть збиралася депутатська комісія. Зрештою, проголосувавши вчетверте, документ таки прийняли.

Вже наприкінці вересня в Луцькраді заговорили навіть про те, що на Даньшина буде зведена дев’ятиповерхівка замість п’ятиповерхівки. Але депутати таку ідею не підтримали.

Висотне будівництво аж ніяк не вписувалося в генплан міста. Тому наприкінці вересня депутати дозволили розробити проект детального плану території в межах вулиць Даньшина та Олекси Ошуркевича, який мав би передбачати висотну забудову.

ЗЕМЛЮ ДЛЯ БУДІВНИЦТВА ЖИТЛОВОГО КОМПЛЕКСУ СКУПИЛА РОДИЧКА БІЗНЕСМЕНА-ЗАБУДОВНИКА

Земля на вулиці Даньшина, де зараз зводять багатоповерхівку, віддана під приватизацію ще десять років тому за головування Богдана Шиби. Раніше це була частина землі Національного університету харчових технологій, однак згодом виш від неї відмовився. Землю поділили і віддали під приватизацію. Тоді це було шість менших ділянок, які приватизували шість осіб, щонайменше троє з яких – пенсіонери.

Приблизно півтора року тому усі шість ділянок скупила одна особа – лучанка Гажула Тетяна Михайлівна. Жінка уже тривалий час перебуває за кордоном, тож усі дії від її імені стосовно цієї землі і будівництва вирішує її родич і представник – Віталій Доскач – бізнесмен, співзасновник і директор будівельної компанії «Алкан». Свого часу вона видала йому довіреність «на все» стосовно ділянки на Даньшина. Власне, Тетяна Гажула виступає тут здебільшого як підставна особа, на яку все записане, але яка нічого не вирішує.

Поспілкуватися із Тетяною Гажулою не вдалося, а от її представник-забудовник Віталій Доскач відверто розповідає про наміри звести тут навіть не одну, а дві дев’ятиповерхівки.

ОДНУ БАГАТОПОВЕРХІВКУ БУДУЮТЬ, ДРУГУ ТРИМАЮТЬ НА ДУМЦІ

Довірена особа Тетяни Гажули і керівник компанії «Алкан-плюс» Віталій Доскач каже, що шість ділянок скуповували цілеспрямовано для того, щоб зводити тут багатоповерхівку.

«Ми її купили цілеспрямовано для того, щоб побудувати або котеджі, або дев’ятиповерховий будинок, – розповідає директор ПП «Алкан-плюс» Віталій Доскач. – Коли ми займалися і прийняли рішення купувати цю ділянку, багатоповерхова забудова в цьому районі передбачалася новим генеральним планом, який ще не прийнятий. Він ще в розробці, але мав бути прийнятий ще при Романюку (попередній міський голова, – авт.). Зараз там затримка із історико-архітектурним опорним планом. Якби його прийняли, то ми б собі спокійно будували. А так, якби в проекті генплану цієї забудови не було б, то ми б і не займалися цим».

Проблема ділянки на Даньшина – зливова каналізація, яка виходить на ділянки з вулиці. Одразу кілька каналізаційних труб виводять сюди стоки із мікрорайону вулиць Львівська-Потебні-Гнідавська. Можливо, саме через це за десяток років ніхто й не наважився тут будувати.

Віталій Доскач вважає, що в цій ситуації місто мало б вирішити каналізаційне питання і прибрати стоки з приватної землі.

«Тут будувати два варіанти: котеджі чи багатоповерхові будинки. Якщо будувати котеджі, це індивідуальне будівництво до 4-4,5 поверхів включно, то місто повинне прибрати з ділянки всю цю каналізацію, бо воно розпаювало цю землю, воно мало вирішити питання каналізації з приватної землі. Або ж місто дає мені дозвіл на те, щоб будувати багатоповерхівки, щоб перекрити витрати на зведення КНС (каналізаційної насосної станції, – авт.). Бо щось з каналізацією треба робити», – каже бізнесмен.  

Разом з тим, чоловік каже, що з містом вже все вирішили.

«Ми змінили цільове призначення землі і зробили ПДП (проект детального планування території, – авт.) суто через цю каналізацію. КНС побудувати в цій ситуації, це 5-6 мільйонів гривень в кращому випадку. Який приватний сектор таке потягне? Це треба, щоб місто будувало. Відповідно, такі витрати може перекрити дев’ятиповерховий будинок. П’ять поверхів не перекриє цих витрат», – додає Віталій Доскач.

Разом з тим, зміни в майбутньому генплані не відміняють того, що компанія почала зводити багатоповерхівку із дозволом на індивідуальний житловий будинок. Однак тут бізнесмен вже міняє риторику. Мовляв, вони будують індивідуальний будинок на 4 поверхи з мансардним, доки не буде дозволу на дев’ятиповерхівку.

«Ми будуємо приватний житловий будинок на 5 поверхів. З мансардним дахом. ПДП ми розробили на 9 поверхів і воно вже затверджено. Фундамент однаковий, що на 5-поверховий будинок, що на 9-поверховий. Єдине, що різниця в кількості арматури, – каже Доскач. – Я купив цю землю, я доводжу її до пуття, прибрав смітник, що там був, хочу щось зробити для міста. За кордоном мені б сказали дякую, а тут – щемлять».

Та виявляється, що поруч із однією дев’ятиповерхівкою цілком можлива і друга. Лише в жовтні Луцька міськрада надала 7 соток землі поруч із розпочатим будівництвом учаснику АТО Роману Гіричуку, як уже зараз Віталій Доскач каже, що веде переговори про викуп цієї ділянки для зведення ще однієї багатоповерхівки. Її відобразили і в затвердженому проекті детального плану території, яким оперує забудовник.

Цей проект детального плану території Луцька міськрада погодила лише 29 листопада, а виконком затвердив 18 грудня, тобто більш ніж через чотири місяці після початку будівництва. Не стали на заваді і звернення від мешканців приватного сектору, які проти багатоповерхівок.

Це голосування, як і попередні, щодо цього будівництва, далося депутатам нелегко. Двічі голосів не вистачило. На відео засідання видно, як після провального голосування депутати Сергій Була та Костянтин Петрочук заметушилися, очевидно переконуючи інших підтримати документ. Цікаво, що і один, і інший самі пов’язані зі скандальними будівництвами в місті: один з ЖК «Егоїст», інший із землею на вулиці Рівненській. Невдовзі саме Була запропонував повернутися до розгляду питання і цього разу, мінімальною більшістю, голосів вистачило.

Одразу після цього міськрада скасувала видані улітку містобудівні умови на зведення індивідуального будинку, і видала нові – на зведення дев’ятиповерхівки. Проте, експерти з будівництва кажуть, що і після цього будівництво не можна назвати законним.

З БОКУ МІСЬКОЇ ВЛАДИ ОДНА ЗАКОННА ДІЯ ПРОТИ ШЕСТИ НЕЗАКОННИХ – ЕКСПЕРТ

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» попросив проаналізувати усі прийняті місцевою владою рішення щодо будівництва на Даньшина громадського активіста з Києва, експерта у сфері будівництва Георгія Могильного. Він нарахував щонайменше шість порушень законодавства у процесі «узаконення» будівництва багатоповерхівки. Серед них:

Рішення виконкому Луцька про видачу містобудівних умов забудовнику на зведення п’ятиповерхівки, що суперечить чинному плану зонування міста. Виконком за законом не має таких повноважень, документ видає уповноважений підрозділ міської ради, яким у Луцьку є управління містобудування та архітектури (ст. 29 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності»)

Зміна цільового призначення ділянки на багатоквартирну житлову забудову, знову таки всупереч плану зонування міста, що прямо заборонено положеннями ч. 4 ст. 24 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності».

Вересневе рішення міськради про дозвіл на розробку проекту ДПТ, яке суперечить Генплану та плану зонування міста. Про це прямо вказано в пояснювальній записці документа.

Вже за кілька тижнів проект ДПТ винесений на громадське обговорення – це відбувається 12 жовтня, що принципово. Саме в цей день, через 6 місяців після набрання чинності, введено в дію ЗУ «Про стратегічну екологічну оцінку». Цим законом було змінено вимоги як до самого ДПТ, так і до процедури проведення громадських обговорень. По-перше, ДПТ з 12 жовтня підлягає обов’язковій стратегічній екологічній оцінці, без якої його не можна затверджувати. По-друге, порушена процедура проведення громадських обговорень (без проведення якої затвердження ДПТ прямо заборонене ст. 21 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності»). Зокрема, проект ДПТ навіть не оприлюднений. А та «весела картинка», що була оприлюднена, – це лише невеличка частина документу, склад та зміст якого визначений ДБН Б.1.1-14:2012.

Погодження міськрадою проекту ДПТ наприкінці листопада, який суперечить чинному Генплану та зонінгу, не пройшов стратегічну екологічну оцінку та процедуру громадського обговорення. ДПТ має затверджуватися виконкомом, а міськрада не має повноважень для погодження ДПТ.

Прийняття виконкомом ДПТ з усіма наявними порушеннями процедури.

«Єдина законна дія з боку міської влади, що відбулася – це надання в серпні МУО, якими дозволили будувати лише індивідуальний, а не багатоквартирний житловий будинок, – відзначає Георгій Могильний. Експерт додає, що тепер, із кінця грудня, забудовник вже має можливість отримати дозвіл та почати відкрито будувати 9-поверхівку. – Чи буде це будівництво незаконним? Так, адже воно суперечить Генплану та плану Зонування, але формально забудовник нічого вже не буде порушувати – всі порушення законодавства скоєні представниками міської влади», – вважає Георгій Могильний.

ДАБІ МУЧИЛА-МУЧИЛА І ВИМУЧИЛА: ПОРУШЕНЬ НЕМАЄ

Ще на початку листопада минулого року Центр журналістських розслідувань «Сила правди» звернувся до відділу державного архітектурно-будівельного контролю в Луцькраді щодо проведення перевірки на будівництві на Даньшина, 14-в. Протягом місяця посадовці не могли провести перевірку, бо, мовляв, забудовник не з’являвся. Лише 13 грудня посадовці врешті її провели.

Станом на 13.12.2018 виконуються роботи нульового циклу. Порушень вимог встановлених містобудівними умовами та обмеженнями від 07.08.2018 №77-МУ не виявлено (на той момент умови щодо зведення індивідуального житлового будинку висотою до 13,4 метрів, – авт.), – йдеться у відповіді відділу ДАБІ. І навіть центр продажу квартир, який вже кілька місяців як стоїть під будівництвом, інспекторів ДАБІ не збентежило…

Коментарі
22 Січня 2019, 10:45
Прийдуть наші і все розвалять
22 Січня 2019, 12:43
Для чого писати такі статті? Все одно збудують. На хвіст солі їм насипете. Не вірю, що в цій країні щось зміниться.
22 Січня 2019, 15:16
якби був більший громадський опір то може щось би і змінилось
23 Січня 2019, 17:40
Опір ЧОМУ? Будівництву житла? Той будинок комусь заважає? Чи всі геть забезпечені квартирою в нас?
23 Січня 2019, 18:44
Луцьку. Якщо ти такий розумний то пропоную збудувати житловий будинок на могилі твоїх батьків. Він там теж нікому не буде заважати.
28 Січня 2019, 14:40
А там кладовище, розумний ти наш? Чи хай буде пустир і бардак, а краще - сміттєзвалище стихійне замутимо, так?
28 Січня 2019, 14:45
А ще ліпше для декого - побудувати на місці, де може бути будинок багатоквартирний, власного маєтка? За місто, панове, там - хоч замок!
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024