Як Порошенко представляв Томос у Луцьку

15 Січня 2019, 19:15
Президент України Петро Порошенко у Луцьку 3922
Президент України Петро Порошенко у Луцьку

Бличже до середини січня весь Луцьк «гудів» про приїзд Президента України Петра Порошенка.

Як повідомляли раніше ЗМІ, глава країни мав приїхати в обласний центр 11 січня, проте через невідомі причини візит скасували. Тому разом із почесним патріархом Православної церкви України Філаретом візит відбувся 15 січня у Свято-Троїцькому кафедральному соборі.

1



У центрі Луцька ще зранку почали працювати комунальники і лише об 11-ій годині з території Собору виїжджав автомобіль «Луцькспецкомунтрансу».

Зібралися лучани на Театральному майдані міста об 11:00, де мали зустрічати Петра Порошенка, а в 11:30 він мав відвідати службу в луцькому Свято-Троїцькому кафедральному соборі. Проте прибув глава держави орієнтовно о 12:10 разом із головою Волинської ОДА Олександром Савченком.

Перед цим до храму увійшли Філарет та митрополит Луцький та Волинський Михаїл, опісля внесли Томос.

Увійшовши в храм, Гарант Конституції привітався із прихожанами, поцілував головну ікону та став збоку разом із Савченком, після чого усі заспівали пісню «За Україну, за її волю». Далі ж розпочалася молитва за Україну.

Читати також: «Велика честь бути в цьому храмі», – Порошенко в Луцьку

«Ми зібралися сьогодні у ці святкові дні для того, щоб подякувати Богові за його благодіяння, зокрема за Українську православну церкву. Багато років ми чекали цього моменту, коли Вселенський Патріарх Варфоломій надасть нам Томос щодо автокефалії нашої церкви. Пройшло більше 25 років, на початку мало хто вірив, що ми досягнемо цієї мети, але ми вірили, що так буде, тому що ми стали на правильний шлях, який благословив Бог. Він благословив бути Україні незалежною державою, тому мусить у ній бути своя незалежна церква», —розпочав  почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

Опісля до слова запросили Петра Порошенка, який зауважив, що бути у цьому храмі для нього є великою честю та приємністю.

«Цього року, цього часу для України ці свята є особливими. Радість зараз не тільки тому, що Спаситель прийшов. 333 роки українська церква була під московським ярмом, а зараз це з української церкви знято. І про це засвідчує цей історичний документ, який сьогодні перебуває в Луцьку, аби всі віряни могли підійти та зрадіти, що у нас нарешті є церква, яка визнається», – сказав Петро Порошенко.

Він зауважив, що наразі у світі є 15 зірок, як 15 помісних церков. І серед них яскравою є наша церква.

До слова, президент подякував митрополиту Михаїлу за його рішення і сприяння створенню української церкви.

У свою чергу владика додав, що сьогодні ми маємо можливість прийняти за результат своєї праці Томос.

Насамкінець Михаїл запропонував заспівати колядку. Після виступу Президента, патріарха Філарета й митрополита Михаїла всі присутні заспівали колядку «Нова радість стала». Після цього Президент, Філарет і Михаїл вийшли із храму.
















 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром