Як фермер з Волині отримував овець після шоу «Громада на мільйон». ФОТО

17 Грудня 2018, 12:06
На фермах для овець особливих умов не потрібно: повітря, чиста вода 4232
На фермах для овець особливих умов не потрібно: повітря, чиста вода

Ранок для волинського фермера Олександра Джуса почався сьогодні на фермі у селі Летня Дрогобицького району. Чоловік виїхав пізно вночі, аби завчасно дістатися до господарства, де його очікує приємний подарунок – 30 овець породи Мериноландшаф.

Про це повідомляє Український кризовий медіа-центр.

ЯК УСЕ ПОЧИНАЛОСЯ

У реаліті каналу 1+1 «Громада на мільйон» брала участь Княгининівська об'єднана громада Волинської області. Фермер з громади виграв подарунок за перемогу у змаганні, що було окремим елементом реаліті. Тоді громади отримали завдання знайти фермера, який за 7 днів зможе збудувати кошару для головного призу конкурсу – 30 породистих овець.

Олександр Джус
Олександр Джус

 

Кошара повинна була відповідати всім стандартам якісного господарства – мати відповідну площу, забезпечена чистою воду, вентиляцією, у кошарі не повинно бути протягів, вівці повинні отримувати природне освітлення. Олександр Джус впорався із цим завданням краще інших своїх колег. У фінальному випуску оголосили, що саме він отримає у подарунок 30 овець породи Мериноландшаф від Дмитра Огньова

1
Дмитро Огньов перевіряє, як у Княгининівській громаді виконали його завдання
Дмитро Огньов перевіряє, як у Княгининівській громаді виконали його завдання

 

НА ФЕРМІ ДМИТРА ОГНЬОВА

Близько семи років тому Дмитро Огньов завіз своїх перших 100 овець і його хобі перетворилося у бізнес. Сьогодні він має три ферми, які розташовані на околиці Дрогобича Львівської області. І це одне з найбільших господарств в Україні. На фермі у селі Летня, наприклад, розміщено чотири ангари, кожен з яких вміщує 450 овець. Для обслуговання цієї ферми вистачає 7 людей, каже Дмитро Огньов. Хоча техніка роздає лише корм, а все решта – ручна праця.

На фермі Дмитра Огньова
На фермі Дмитра Огньова

 

«Треба зробити все, щоб тваринам було комфортно. На фермах для овець особливих умов не потрібно: повітря, чиста вода», – говорить Дмитро Огньов.

Дмитро Огньов
Дмитро Огньов

 

Кожна овечка на фермі промаркована та має паспорт із зазначенням родоводу. Дмитро Огньов вирощує овець м'ясо-вовнової породи Мериноландшаф. Щоб отримати вовну, овечок треба ростити мінімум до року. А для м'яса – достатньо 4-5 місяців. 

Вівці породи Мериноландшаф
Вівці породи Мериноландшаф

 

Саме на цій фермі учасники проекту «Громада на мільйон» виконували завдання Дмитра, тут Олександр Джус згодом проходив двотижневу практику.

«Проект був дуже цікавий. Сподіваюся, що учасники отримали у нас на фермі хороший досвід. Наприклад, Олександр навчався і працював тут додаткових два тижні, – каже Дмитро Огньов. – Для того, щоб досягнути успіху, треба насамперед навчатися у людей, які вже збудували господарства, переймати в них досвід. І тоді все буде гаразд». 

Олександр Джус приїхав за призом
Олександр Джус приїхав за призом

 

Саме тут, у Летні, волинський фермер Олександр Джус отримує свій приз. 

«Сьогодні вівцям від 5 до 6 місяців. І вже через 4-5 місяців вони будуть готові до зведення з баранами. Матері завезені з Австрії та Німеччини. Ми виростили цих ягнят спеціально для Олександра, і сьогодні вони вже поїхали у новий дім», – говорить Дмитро Огньов.

Виростили цих ягнят спеціально для Олександра
Виростили цих ягнят спеціально для Олександра

 

ФЕРМА СІМЕЙНОГО ТИПУ ЯК ХОБІ ТА БІЗНЕС

Тридцять ягнят породи Мериноландшаф приєднаються до півсотні «романівських» на фермі Олександра Джуса у селі Княгининок Луцького району Волинської області. 

Про власне господарство Олександр мріяв з юності – ще у 20 років почав думати над тим, яку саме справу започаткувати. Коли чоловік переїхав у село і вже мав свій маленький бізнес у торгівлі взуттям, у нього з'явилася можливість втілити давню мрію. Родинні землі, які досі були в оренді, півтори роки тому перетворилися на невелику ферму сімейного типу. Спочатку Олександр думав розводити корів, проте велика рогата худоба потребує набагато більше території та часу. Зрештою, чоловік прийняв рішення розводити кролів породи «французький баран» і романівських овець. Обрав найбільш невибагливу, на його думку, породу парнокопитних. 

«Розпочинати вівчарство не було страшно, тому що я мав чіткі плани. Якщо чесно, ця ферма будувалася як експеримент. Це не знав ніхто, але я будував її, щоб подивитися, як це працює і чи можна щось заробити, – говорить Олександр Джус, – Зараз у мене є вже 50 овець романівської породи – вони плодовиті і витривалі. Це одна з тих порід, що невибаглива до умов. Вони їдять все і легко переносять зиму».

Олександр Джус
Олександр Джус

 

А ще, каже Олександр, романівські вівці спритніші за мериносів, тож із завданням проекту «Громада на мільйон», де треба було ловити овець, впорався швидко. Найскладнішим завданням, пригадує, була стрижка овець, адже мериноландшафи мають густу шерсть. Під час двотижневої практики після проекту волинянин вчився доглядати за вівцями породи Мериноландшафів, яких вирощує ферма Дмитра Огньова. Олександр каже, що ця порода не набагато складніша за мешканців його господарства. 

«Під час двотижневої практики на фермі Дмитра Огньова я зрозумів, що більшість я знав і використовував. Просто тут впроваджені сучасні технології. Приїжджали люди з Австрії, Дмитро їздив переймати їхній досвід. Мені подобається, як тут поставлена робота – вона проста. Адже у себе на фермі я сам інженер і будівельник, і ветеринар. Єдине, що мені люди допомагають – це випасати. Додому приїжджаю тільки спати». 

На пасовищі
На пасовищі

 

Олександр Джус розповідає, що його ферма подібна до господарства Дмитра Огньова, проте вона менша. До кошари автоматично подається вода і кормушки зроблені за такою ж системою. 

«Ще коли починалася «Громада на мільйон» ми уже будували по-трошки. І для цих овець, що ми отримуємо – стайня готова. А наступного року будемо розширюватися, бо цього буде мало». 

Княгининівська ОТГ, Волинь
Княгининівська ОТГ, Волинь

Село Летня, Дрогобицький район, Львівська область
Село Летня, Дрогобицький район, Львівська область

 

Зараз 30 овець породи Мериноландшаф уже освоїлися на фермі Олександра Джуса. Чоловік каже, що тваринки без проблем перенесли дорогу і почуваються добре.

Господар не припиняє будувати плани. Щоб розводити далі породу, треба купити ще барана, а потім думати про розширення ферми для утримання потомства.

ЧОМУ ГРОМАДІ ПОТРІБНІ ФЕРМЕРИ?

«Коли в проекті «Громада на мільйон» було завдання знайти людину, яка збудує кошару, мені відразу спало на думку, що Сашко би точно збудував, – говорить голова Княгининівської громади Олена Твердохліб. – Дуже класно було, що люди відгукнулися і допомагали йому. Приєднувалися навіть мешканці міста Луцька, які в нас у громаді і не живуть». 

Олена Твердохліб говорить, що участь у проекті підштовхнула громаду знайти можливість відремонтувати дорогу, щоб забезпечити доїзд до ферми Олександра. Раніше там була розбита грунтова дорога, а тепер – тверде покриття. Спільними коштами бюджету та фермера на сьогодні проїзд відремонтували повністю. Минулого року проклали 907 метрів асфальтованого покриття та 400 метрів білощебеневого. А у жовтні цього року, щоб безпечно довезти виграних овець, рада позапланово виділила кошти на ще 400 метрів щебеневого покриття. 

Зліва - Олена Твердохліб
Зліва - Олена Твердохліб

Олександр Джус – нетиповий приклад фермера, якого звикли бачити в селі, говорить Олена Твердохліб. У Княгининівській громаді, каже, залишилося небагато господарств, і ведуть їх переважно люди старшого віку.

«Молоді люди не дуже хочуть працювати на господарстві - шукають заробітку в місті. А Сашко взяв успадкований бабусин пай і почав робити свою ферму. Він казав: «Можливо, хтось на мене подивиться і також захоче розводити овечок». І, справді, коли односельчани подивилися, як Саша це робить, вони задумалися про власні господарства. Є люди, які вже хочуть тримати не тільки овець, а диких кіз, кроликів. Він запалив людей до того, що можна не їхати на заробітки в Польщу, а працювати вдома. Тепер приходять у раду до нас по консультації, просять також контакти Олександра, щоб перейняти його досвід», – каже Олена Твердохліб.

За словами Олени Твердохліб, мешканці громади чекають прийняття програми підтримки фермерів-початківців. Олександр приєднався до її розробки із самого початку, адже він не з переказів знає, що таке блукання по адміністративних кабінетах у пошуках можливостей створення бізнесу. Прийняти програму планують 21 грудня, і уже з наступного року громада надаватиме фінансову підтримку для старту фермерських підприємств. Подібна програма діє і на обласному рівні, проте, за словами Олени Твердохліб, громада зацікавлена в тому, аби якомога більше мешканців вели власне господарство вдома, тому виділяє на це додаткові кошти. 

«Також ми зараз затверджуємо генеральні плани і передбачаємо землю для випасу овечок. Попередньо ці землі планувалися для встановлення сонячних батарей. Проте ми зрозуміли, що «сонця» у нас не так і багато, щоб ми могли ним заробляти. Тим паче очікується, що тарифи на цю альтернативну енергію будуть зменшуватися. Тому ми вирішили, що варто віддати землі у сільське господарство, і це буде більш вигідно для громади. У програмі ми хочемо передбачити кошти і на купівлю тварин, техніки для нових та «молодих» фермерських господарств. Тому що їм важко починати все з нуля».

Розвиток фермерства – розвиток громади, вважає Олена Твердохліб. Це дає можливість створити виробництво сирів чи організувати продаж шерсті. До того ж, на думку голови громади, господарство у селі біля великого міста – незвично. І це додаткова можливість розвитку туризму, адже зі звичайних ферм можна зробити відкриті місця для екскурсій. На ферму Олександра, до прикладу, зараз приводять школярів, яким показують практичні навички догляду за тваринами. На весну, говорить Олена Твердохліб, планують організовувати екскурсії з Луцька та інших міст. 

«Те, що Олександр виграв овечок у проекті, дало новий поштовх для розвитку туризму у громаді. Адже раніше в нас не було багато що показати. А на сьогодні ми маємо ферму із особливими породами овець. І навесні ми очікуємо екскурсії на господарство». 


 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром