У Білостоці будинок для самотніх людей похилого віку отримав приємний подарунок від Сергія Мартиняка

01 Листопада 2018, 13:05
Ірина Франчук та Олександр Пиза 6819
Ірина Франчук та Олександр Пиза

Виявляється в Україні живе понад 700 тисяч самотніх людей похилого віку. Тільки уявіть собі сотні тисяч бабусь та дідусів, яких фактично залишили наодинці з самими собою. А серед них — чимало лежачих та важкохворих людей.

Для вирішення цієї проблеми держава підтримує діяльність територіальних центрів з закладами стаціонарного перебування, які в народі мають назву «будинки для престарілих». На жаль, фінансування таких закладів здійснюється за залишковим принципом. Тобто кошти виділяються по мінімуму.

В деяких районах таких центрів взагалі немає і тоді їхні обов'язки на себе беруть  переважно  релігійні громади. І державним, і приватним будинкам для людей похилого віку в нинішні часи забезпечувати комфорт для своїх мешканців дуже важко. На щастя, на виручку їм  приходять підприємці-благодійники.

На Волині за такими прикладами далеко ходити не треба. Приміром, у п'яти районах — Луцькому, Горохівському, Турійському, Локачинському та Рожищенському — майже 8 років місцеві притулки отримують допомогу від бізнесмена та народного депутата Сергія Мартиняка.

Так, 24 жовтня керівник благодійного фонду «Європейський вектор», помічник народного депутата Олександр Пиза побував у селі Білосток Луцького району, куди приїхав з приємною місією — передати сертифікат на кошти, які потрібні для купівлі промислової пральної машини.

Виявляється стара машина не працює понад 9 місяців. Завідувач відділення стаціонарного догляду для постійного проживання Ірина Франчук розповідає, що поломка машини стала справжньою трагедією для персоналу, адже навантаження довелося перевести на дві побутові пральні машини, які витримують завантаження лише до 7 кілограмів, та й мають «перепочивати» хоча б годину між праннями.

«Побутові машини зношуються за рік.  А нам треба машинка, яка може працювати без перерви і щоб в неї вміщалося багато габаритних речей, наприклад, одіяла. У нас все-таки 33 людини живе. Зараз в нас є праля, яка саме це робить. Вручну викручує постіль.

Ми віднайшли нову машинку. Фірми Whirlpool. Але на її купівлю треба 50 тисяч гривень, яких в бюджеті нашого відділення нема», — розповіла жінка.

Тож почала звертатися до влади та благодійників. На її прохання відгукнувся Сергій Мартиняк та фонд «Європейський вектор». 

За словами Олександра Пизи, фонд виділив на пральну машину лише частину суми (25 тисяч гривень, — авт.), аби спонукати інших бізнесменів та місцевих владців долучитися до вирішення нагальної проблеми терцентру, мовляв, гуртом це зробити простіше.

Тож 24 жовтня він передав сертифікат Ірині Франчук і заразом поспілкувався з мешканцями відділення. Виявляється Сергій Мартиняк понад 7 років допомагає цьому закладу — щороку сюди безплатно постачають м'ясної продукції на суму близько 30 тисяч гривень.

«М'ясо — це, те що потрібно старшим людям. Особливо дієтична курятина і наші жителі дуже його люблять. Запечені стегна — одна з найулюбленіших страв. І ще борщ український», — з усмішкою каже Ірина Франчук.

«Знаєте, ми більше 7 років співпрацюємо з Сергієм Васильовичем.  І коли б ми не зверталися — ми завжди отримуємо допомогу. Це і засоби реабілітації, і гігієни, і взуття. І сьогоднішній візит — це для нас це дуже приємна новина. Дуже дякуємо за ваш внесок  у нашу справу», — звернулася вона до Олександра Пизи.


 

*******

Слова Ірини Франчук підтверджують й керівники інших терцентрів. Наприклад, Микола Сторожук, який опікується будинком для престарілих в селі Войнин Луцького району каже, що співпраця з Сергієм Мартиняком триває майже 8 років.

«Наш притулок діє при церкві релігійної громади ХВЄП. Сьогодні у нас 16 людей. Багато чого робимо власними силами, але завдяки таким благодійникам як Сергій Мартиняк маємо не лише достойне харчування для наших мешканців, а й інші допомогу. Приміром, будівельними матеріалами під час ремонту», — ділиться чоловік.

А в селі Скобелка Горохівського район теж при релігійній громаді діє притулок, яким керує Петро Шумчук.

«Більше 7 років працюємо.  Дякую Богові за таку допомогу.  За ці роки чимало зроблено, ті ж самі меблі в їдальні передав Сергій Васильович. Сподіваюся, що й далі будемо співпрацювати», — розповів він.

До слова, днями розпочнуться роботи на наймасштабнішому нині проекті в частині роботи з будинком для престарілих, який веде фонд «Європейський вектор» та Сергій Мартиняк.

Олександр Пиза розказав, що в селищі Луків Турійський район надали приміщення колишньої лікарні для постійного перебування людей похилого віку.

«Воно потребує ремонту. Два роки його не можуть завершити і щоб до холодів переселити людей треба 300 тисяч гривень. Ми оглядали з Сергієм Мартиняком це приміщення і щоб оминути бюрократичні процедури Сергій Васильович вирішив надати 200 тисяч власних коштів і 100 тисяч з фонду. Ці кошти потрібні, щоб підключити опалення, облаштувати харчоблок і кімнати для шести перших жителів центру», — повідав він.

Сергій Мартиняк оглядає будівлю колишньої луківської лікарні
Сергій Мартиняк оглядає будівлю колишньої луківської лікарні

 

*******

Уже на виході з двоповерхового будинку для людей похилого віку керівник Ірина Франчук розповідає, що тепер найбільшою морокою для них стало облаштування ліфту. «У нас є люди лежачі, яких потрібно на руках зносити, щоб вони побували на вулиці. А якби був ліфт, то це було б легкою справою», — каже жінка і очікувально дивиться на Олександра Пизу.

«Ви готуйте звернення на фонд і будемо міркувати як вам допомогти», — відповів він.

Автор - Анатолій Котлюк

Коментарі
03 Листопада 2018, 09:03
В ДЕПУТАТИ ЗНОВУ ХОЧЕ
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром