Забудовника з компанії, яка будує ЖК в Луцьку, взяли під варту

19 Жовтня 2018, 08:00
Екс-керівник кооперативу «Набережний квартал – Жаботинського» Олександр Савченко 6969
Екс-керівник кооперативу «Набережний квартал – Жаботинського» Олександр Савченко

Колишньому керівнику та співзасновнику кооперативу «Набережний квартал – Жаботинського» Олександру Савченку встановили запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 50 днів з можливістю внести заставу у розмірі 41, 5 млн гривень. 

Відповідну ухвалу виніс Київський районний суд Одеси 8 жовтня. Затримали чоловіка в цей же день працівники управління захисту економіки в Одеській області і обласної прокуратури.

Олександра Савченка підозрюють у привласненні майна (ч. 5 ст. 191 КК України).

Кооператив, який очолював чоловік, будував дві багатоповерхівки на вулиці Жаботинського, 3/1 в Одесі.

За інформацією прокуратури, Олександр Савченко через підлеглих збирав кошти з членів кооперативу, щоб збудувати другу секцію висотки.

На той час вже діяла заборона на будівельні роботи. Крім того, Державна архітектурно-будівельна інспекція України своїм рішенням анулювала дозвіл на будівництво.

Попри це під керівництвом підозрюваного менеджери уклали за кілька місяців 2016 року ще 92 договори про пайову участь. Таким чином від інвесторів на будівництво надійшло майже 42 мільйони гривень. Олександр Савченко «розчинив» ці кошти через підприємства-контрагенти.

Наразі триває досудове розслідування.

За даними видання «Факти», житловий комплекс «Набережний квартал» на вулиці Жаботинського в Одесі збудувала компанія «NK Group». Заснував її хмельницький бізнесмен Юрій Сусляк. ЖК з такою ж назвою є в низці міст України. 

У портфоліо «NK Group», крім «Набережного кварталу», входить низка брендів, таких як «Чайка», «Європейський квартал», «Атлант», «Капучіно», «forRest», «Рів’єра» тощо.

Згідно з інформацією, розміщеною на корпоративних сторінках компанії у соціальних мережах Фейсбук та Ютуб, розпочала свою діяльність компанія на ринку 2012 року.

Спочатку почали зведення «Набережного кварталу» у Хмельницькому. Другим містом стала Вінниця. Згодом перейшли на інші міста. Таким чином компанія «NK Group» розпочала будівництво у 19 областях України.

2017 року видання «Факти» оприлюднило підбірку з п’яти забудовників, які найбільше боргують кредиторам. У перелік потрапила і компанія «NK Group» з боргом понад 120 мільйонів гривень.

Як пише ВолиньPost, ця компанія зводить будівельні комплекси і в Луцьку. Мова йде про три ЖК: «Луцька Рів’єра», «Атлант» та «forRest». 

Як стверджується у публікації, компанія діяла за певною схемою: створювала мережу не пов’язаних будівельних кооперативів, зводила каркас будинку та зупиняла будівництво. Покупці сплачували 90 % вартості оселі на рахунок кооперативу.

Об’єкти зводили з порушеннями, тож згодом їх «заморожували». Такі проблеми виникали у Харкові, Рівному, Тернополі, Одесі, Львові, Вінниці.

До слова, у «Луцьку Рів’єру», що на вулиці Ковельській у Луцьку, жителі досі не можуть заселитись через відсутність води, газу та світла. 

«Луцька Рів’єра»
«Луцька Рів’єра»

 

У січні 2017 року стало відомо про те, що через відсутність дозвільних документів лише від будівництва чотирьох житлових комплексів у Луцьку, а саме «forRest», «Атлант», «Lucesoria» та «Рів’єра», місцевий бюджет недоотримав майже 1 мільйон 100 тисяч гривень. 

Тоді голова Консультативної ради про прокуратурі Волинської області Григорій Остров повідомив, що у ЖК «forRest» нема жодного документа, який дозволив би будівництво. Попередні дозвільні документи скасували, а нові так і не виготовили. 

Крім того, у прокуратурі 18 січня 2016 року відкрили кримінальне провадження за фактом зловживання службовим становищем службових осіб ПП «Алеся», яке будує житловий комплекс «forRest». Вони розпочали будівництво на вулиці Володимирській, чим спричинили руйнування сусіднього будинку.

Під час досудового розслідування провели перевірки ДАБІ, які встановили ряд порушень на будівництві. Тому скасували декларацію про початок будівельних робіт на вказаному будівництві.

Вже у жовтні 2017 року у ЗМІ з’явилась інформація про те, що ЖК «forRest» здали в експлуатацію. 

ЖК «forRest»
ЖК «forRest»

Про невідповідність даних, які є в документації ЖК «Атлант», з реальною ситуацією, у березні 2016 року повідомляв телеканал «Аверс». Проте 23 червня 2017 року власники отримали ключі від квартир у житловому комплексі. 

ЖК «Атлант»
ЖК «Атлант»

 

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024