Доступне житло у Луцьку: міф чи реальність?

18 Жовтня 2018, 15:00
6043

Власне житло – чи не найпопулярніша річ у списку бажань українців. Дехто отримує його у спадок від батьків та родичів, везунчики виграють в лотерею. Ті, кому пощастило менше, намагаються «вигребти» самотужки. Бо особистий дім – це частинка особистої незалежності, а до неї кожен іде по-різному.

Купити квадратні метри омріяної незалежності у Луцьку значно дешевше, порівнюючи із сусідніми Львовом та Рівним. Попри все, зважаючи на рівень прибутків середньостатистичного лучанина, будинок чи квартира вартістю в кількасот тисяч гривень – фінансово майже недосяжна мета.

Саме тому стабільно популярною на ринку нерухомості є послуга «купити житло з відтермінуванням платежів». Як вона працює, та що потрібно для того, аби розділити свою мрію на кілька десятків платежів – читайте у нашій публікації.

СИТУАЦІЯ НА РИНКУ

Якщо ви вже визначилися, що хочете придбати житло саме у Луцьку, варто ознайомитися з поточною ситуацією на ринку нерухомості у місті. Ціни на квадратні метри тут не найнижчі.

«Будується в нас не так багато житла, а тому вартість досить висока. Коли я називаю своїм колегам-ріелторам 12,5 тисяч, 13 тисяч, 14 тисяч гривень за метр квадратний житла, то так само в Одесі, наприклад. Тільки от є різниця, що Луцьк, а що Одеса, правда?

Такі ціни зберігаються. Але я знаю, що зараз закладені декілька майданчиків, і розробляються проекти на великі житлові комплекси, то думаю, що у зв’язку з цим ціна може трохи впасти. Буде більша пропозиція – буде менша ціна», – пояснює експертка Волинського агентства нерухомості, ріелторка Лариса Мусійчук.

Лариса Мусійчук
Лариса Мусійчук

ЖИТЛО З ВІДТЕРМІНУВАННЯМ ОПЛАТИ ВІД ЗАБУДОВНИКА ТА ВІД БАНКІВ

Виплатити одразу всю варт ість бажаної нерухомості виходить далеко не в кожного. Тому лучани підшуковують для себе ті пропозиції розтермінування платежів, які будуть найбільш вигідними і доступними.

Існує кілька способів придбати житло, сплачуючи за нього щомісяця певну суму. Можна це зробити як за посередництва банку, так і за договором безпосередньо із забудовником.

«Кожен забудовник сам собі вибирає методи фінансування. Тобто, на час забудови майже всі дають відтермінування. Підписується договір про поетапне погашення загальної суми. На подальший термін, якщо комусь потрібна розстрочка на більше, ніж час забудови, вони можуть пропонувати інше.

Наприклад, «Луцьксантехмонтаж» фіксує відсоток, переводить суму в долари, і далі ти там сплачуєш все протягом 2-3 років. Деякі забудовники дають розстрочку на час забудови, а далі, коли здають будинок в експлуатацію, тоді вже можна оформити іпотеку. Між фізичними особами, якщо купляєте квартиру, і у вас нема всієї суми, є таке юридичне забезпечення, як попередній договір. Ви якусь суму вносите, і далі розписується договір і суми погашення. По закінченню виплати останньої суми робиться нотаріальна заява і остаточний договір.

Це не сильно ризиковано, адже там прописані штрафні санкції і все таке, і ніякого особливого ризику для обох сторін договору немає. Житло за умовами договору вже належить покупцеві, але належить з обтяженнями. Право власності можна оформити одразу. Але варто робити це з нотаріусом, бо без кваліфікованої юридичної допомоги можуть виникнути деякі труднощі.

Також ви як покупець можете завжди добрати кредити. Зараз є споживчі кредити до 300 тисяч, а це ледь не вартість квартири», - пояснює Лариса Мусійчук.

 

ЩО ПРОПОНУЮТЬ ЗАБУДОВНИКИ

Популярна на ринку нерухомості у Луцьку послуга відтермінування платежів від забудовника. Такі послуги, наприклад, у місті надає група компаній «Інвестор». Тут можна придбати нерухомість у будинку, на зведення якого тільки отримали пакет дозвільних документів.

«Відтермінування в нас на всі квартири дається таким чином. Перше - всі клієнти сплачують 25% від загальної вартості бажаного житла, а 75% ми розбиваємо на щомісячні платежі до введення об’єкта в експлуатацію. Все залежить від того, як довго будуватимуть об’єкт.

Комісії нема. Це безвідсоткове відтермінування, і ми абсолютно нічого не дораховуємо.

Це такі стандартні умови. Клієнт може внести й більший перший внесок, відповідно решту суми також поділимо рівними частинами до моменту здачі обєкта в експлуатацію. Вартість фіксуємо у гривнях, не прив'язуючись до курсу долара», - розповідає менеджерка з продажу Ольга Яценюк.

За її словами, найчастіше ті, хто купує житло в будівельної компанії «Інвестор» користуються звичайним розтермінуванням від забудовника.

«Коли клієнт купує житло на стадії будівництва – це найвигідніші умови для придбання. Ви просто вносите перший внесок, нічого не переплачуєте. Роби ремонт і живи. Продаж об’єктів починається з моменту, коли є дозвільні документи на будівництво», - пояснює пані Ольга.

ЖК «Супернова» в Луцьку, який зводить будівельна компанія «Інвестор»
ЖК «Супернова» в Луцьку, який зводить будівельна компанія «Інвестор»

 

СПІВПРАЦЯ З БАНКАМИ

Більшість забудовників у місті мають договори про співпрацю з провідними банками, які виступають посередниками і кредитують житло. Під відносно невеликий відсоток річних можна придбати власне житло у будинку, що будується, або у вже збудованому.

«Ми співпрацюємо з банками по іпотечному кредитуванню. «Кредобанк» дає кредити, де перші два роки річна ставка становить 14,5%, а з третього іде перерахунок по залишку на 17%. Але банк дає кредит від 5 до 20 років при сплаті першого внеску 30%.

Іпотечне кредитування в «ПриватБанку» має для наших покупців свої умови. Перший внесок за житло на первинному ринку – 25%, але відсоткова ставка річних становить 17,9%. Якщо будинок ще будується, можна давати будь-яке нерухоме майно в заставу для кредиту. Якщо доходи менші, ніж норма, як в банків буває (бо береться до уваги сумарний дохід подружжя, якщо є подружжя, або офіційний дохід одного покупця квартири), можна брати поручителя», - розповідає про умови кредитування Ольга Яценюк.

Фахівці із «ПриватБанку» додають, що кредитують житло як на первинному, так і на вторинному ринку. Відсоткова ставка для житла на первинному ринку становить 17,9 %. А для вторинного ринку відсоток становить - 19,9 %. Кредит на мрію можна отримати на термін до 20 років із мінімальним початковим внеском 25 %.

«Купуючи житло як нове, так і житло на вторинному ринку, клієнт сам обирає помешкання, після чого банк займається усіма необхідними формальностями. Оформлення документів відбувається швидко та зручно. Кредитне рішення банк приймає за лічені хвилини, а працівники фінансової установи допоможуть з оформленням необхідних паперів.

Іпотечні кредити надаються на суму від 100 тисяч до 2 мільйонів гривень. Термін кредитування - до 20 років. Клієнт може сам розрахувати щомісячний платіж на сайті банку, або ж прийти до будь-якого відділення», - пояснює керівник напрямку Споживче кредитування Північно-Західного регіонального управління «ПриватБанку» Олександр Мамич.

********

Із багатьма луцькими забудовниками тісно співпрацює «Кредобанк». Вони також надають кредити на придбання житла терміном до 20 років, і працюють як на первинному ( єдині на ринку беруть в заставу так звані «майнові права», тобто заставою виступають квартири у ще не зведеному та не зданому в експлуатацію будинку),  так і на вторинному ринку нерухомості.

Особливо інтенсивно у Луцьку працюють із кількома забудовниками: група компаній «Інвестор», ПрАТ «Луцьксантехмонтаж», «ЛДБК», група компаній «Яровиця». Планують ще залучити до співпраці «Житлобуд-2» і ЖК «Липинський».

«Ми дуже активно рекламуємо себе як банк, який лідирує на ринку по видачі іпотечних кредитів. На даному етапі в нас найнижчі на ринку ставки іпотечного кредитування. Крім того, ми пропонуємо фізичним особам придбати житло і у валюті, що є унікальною пропозицією на ринку.

Тенденція така, що молоді сім’ї однозначно вибирають первинне житло, тому що це престижно, це дотримання  новітніх технологій будівництва, енерго-, тепло збереження, розвинена інфраструктура, сучасний дизайн та   планування, і звичайно ж, індивідуальне опалення, що немало важливо при сьогоднішніх цінах на теплопостачання.

Крім того, наші клієнти, можуть отримати готівкові кошти в сумі до 300 тисяч гривень для облаштування житла.

Аби уникнути ризиків, банк відповідально обирає партнерів. Ми співпрацюємо з надійними забудовниками, які не один рік працюють в регіоні та мають бездоганну ділову репутацію», – каже регіональна директорка ПАТ «Кредобанк» Катерина Фурманюк.

***

Відтермінування та іпотечне кредитування фінансово може не надто відрізнятися від орендної плати у місті. Тому власне житло у Луцьку – цілком досяжна ціль. А мрії про особисту свободу легко можна розділити на декілька рівномірних платежів.

Вашій увазі два приклади розрахунків оплати двокімнатної квартири площею 65 квадратних метрів:

Відтермінування від забудовника (БК «Інвестор»)

Іпотечне кредитування («Кредобанк»)

перший внесок 25%

210 тис грн

перший внесок 30%

253 500 грн

решта суми 75% 

634 тис грн

сума кредиту 70%

591 тис грн

щомісячний платіж при відтермінуванні на 1 рік

52 723 грн

щомісячний платіж при кредиті на 10 років

         14 600 грн

 

щомісячний платіж при відтермінуванні на 2 роки

26 417 грн

щомісячний платіж при кредиті на 20 років

7 300 грн

 

Як бачимо, щомісячний платіж кредиту не набагато перевищує суму, яку сьогодні платять сім'ї за оренду пристойної квартири в Луцьку. Тож ті, хто втомився жити з батьками, в зйомних помешканнях або хоче придбати краще житло, мають на вибір декілька варіантів придбати власну квартиру, та ще й у новобудові від відповідального забудовника.

Текст — Людмила РОСПОПА

Коментарі
18 Жовтня 2018, 19:41
&quot;...Під відносно невеликий відсоток річних можна придбати власне житло у будинку, що будується, або у вже збудованому....&quot;????<br/>17-20% річних - це невеликий відсоток на іпотеку? та це грабіж! у сусідній Польщі 3-4% річних
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024