Відомий журналіст розповів у Луцьку, як відмовитися від брехні та 300 тисяч доларів

05 Вересня 2018, 10:51
Андрій Куликов у Луцьку 2973
Андрій Куликов у Луцьку

Про те, як не вестися на інформаційні провокації, де межа між неправдивою і несправжньою новиною та як відмовитися від 300 тисяч доларів – розповідав у Луцьку відомий український журналіст Андрій Куликов. Зустріч із медійником відбулася у рамках проекту «Школа свідомого громадянина» від Громадянського Руху «СВІДОМІ».

Під час лекції, яку модерувала телеведуча Галина Падалко, говорили про правильне споживання інформації. Поряд з тим модераторка розпитувала спікера про особисте: дитинство, родину, формування поглядів і перші кроки у професії.

Модераторка зустрічі Галина Падалко
Модераторка зустрічі Галина Падалко

Журналіст Андрій Куликов
Журналіст Андрій Куликов

Журналісти Район.Луцьк зібрали для Вас найяскравіші цитати лекції.

Андрій Куликов народився у звичайній родині службовців.

«Родина як родина. Радянські люди. Батько воював у Великій Вітчизняній Війні, яка для нього назавжди залишилася «вітчизняною». Коли на початку 80-х я почав вступати до компартії, він спитав, чи я знаю,чому він свого часу не вступив.

Батько був механіком наземного обслуговування літаків. Щовечора вони з військовими товаришами слухали радіо зведення. Радінформбюро повідомляло, що на протяжній лінії фронту за день напружених боїв було знищено 60-80 літаків ворога, і всього кілька літаків радянської авіації. Тим часом тільки до нашого полку не поверталося з бою 5-6 літаків.

Ще тоді я для себе зрозумів: пропаганда бреше, і якими не були б їх благі наміри, то наслідки бувають згубні в першу чергу для тих, хто організовує її. Батько з товаришами не припинили битися, але згодом не хотіли мати надто близького контакту із тими, хто в такі важкі часи їм брехав».

Розмовляли про медіа, правду та особисті вибори
Розмовляли про медіа, правду та особисті вибори

Навчання на Факультеті міжнародних відносин та міжнародного права у Києві також приніс своєрідний урок Андрію Куликову.

«Людина, яка буває дискримінатором, дуже часто буває дискримінована, і навпаки. На факультет не брали радянських дівчат. У нас були іноземки, а жодної радянської не було. Чомусь всі боялися, що вони «вискочать» заміж за іноземців.

Я був дискримінатором, бо за інших рівних обставин на моєму місці могли навчатися розумні, талановиті дівчата з Радянського Союзу. Але одночасно я був дискримінований, бо був позбавлений товариства радянських дівчат».

Дискримінатори дискриміновані
Дискримінатори дискриміновані

Працювати за спеціальністю після закінчення університету не вийшло. Тому Андрій Куликов розвантажував вагони, давав приватні уроки англійської і географії. Тоді у нього саме мала народитися дитина. У той час йому і запропонували попрацювати у галузі, до якої раніше він не мав жодного стосунку.  Кореспондент відділу пропаганди одної радянської газети. Там він освоїв три основні правила радянської журналістики:

  1. Не пускають у двері – лізь у вікно.
  2. Якщо події, на яку тебе відрядили, нема – створи її.
  3. Брехня на користь радянської влади – то свята правда.

Зустріч відбулася у рамках проекту «Школа свідомого громадянина»
Зустріч відбулася у рамках проекту «Школа свідомого громадянина»

Андрій говорив про те, як уникати брехні, як не вестися на провокації та як знаходити гриби у місті
Андрій говорив про те, як уникати брехні, як не вестися на провокації та як знаходити гриби у місті

Сьогодні він користується тільки першим правилом.

«Якщо приміряти на себе наслідки обману – то стає зрозуміло, що інших обманювати не потрібно».

Після того, як Андрій прийшов на телебачення, почалися пропозиції хабарів. Він завжди відмовлявся. За словами журналіста, краще не випробовувати себе і не питати, скільки пропонують, адже хто його знає, де там поріг…

«За два тижні роботи мені запропонували перший хабар – 30 тисяч доларів. Тепер я вже знаю, що треба просто одразу казати «ні». А тоді мені було цікаво. Я чув багато легенд про ці суми.

Найбільше, що пропонували – це 300 тисяч доларів. Але тут втеча – найкраща стратегема. Краще себе не випробовувати».

Журналіст Андрій Куликов
Журналіст Андрій Куликов

Про те, як уникнути маніпуляцій і впливу звичайним споживачам новин, Андрій говорить:

«Варто забути термін «фейк», забути термін «пост правда». Це все новомодні вигадки того, що існувало давним-давно. Я виріс в країні фейків. Брехливі новини – вони бувають двох видів: неправдиві і несправжні. Неправдиві – там, де повідомляють про те, чого нема. Несправжні це ті, в яких значення надається явищам та подіям, які насправді такого значення не мають. Несправжні новини нам часто подають як факти. Кожен має навчатися бачити сенс за тими фактами-цифрами, що нам озвучують. Так можна уникнути омани».

Послухати відомого журналіста зібралося чимало охочих
Послухати відомого журналіста зібралося чимало охочих

На прохання модераторки Галини Падалко журналіст озвучив кілька порад, які допоможуть стати медіасвідомим:

  1. Не обмежуйтесь читанням заголовку. Ідіть далі.
  2. Якщо це дуже суперечливе повідомлення – ідіть ще далі. Шукайте першоджерело.
  3. Подивіться на вихідні дані. Якщо їх нема – то це спеціально створені сторінки і сайти для просування новини.
  4. Ставте собі запитання : кому це вигідно?

Розмова з Андрієм Куликовим – одна з найбільш особливих для ведучої Галини Падалко.

«Особисто для мене Андрій є найбільш скромною людиною з надзвичайно глибокими знаннями та компетенціями і прекрасними людськими якостями, яких я коли-небудь зустрічала. Не можу не відмітити надзвичайну актуальність нашої розмови. Особливо з огляду на поширення соціальних медіа, в яких інформація таргетується і подається відповідно до твоїх попередніх запитів, що створює інформаційний вакуум. Саме тому тема про фейки і те, як правильно вибудовувати свій інформаційний простір - дуже важлива», – пояснює Галина.

Це уже восьма зустріч у рамках проекту «Школа свідомого громадянина».

«Головною ідеєю, метою, завданням і можна сказати місією «Школи» є формування нової генерації людей: активних, відповідальних та цілеспрямованих. Людей, які, навчаючись, зможуть потім застосувати здобуті знання на практиці. Зможуть вносити корективи у розвиток свого міста, області та країни загалом. Я чую відгуки людей та бачу їхню реакцію одразу після заходу. Вона позитивна, а це - головний показник. Крім того, будучи куратором Соціальної прогами Громадянського Руху «СВІДОМІ», в рамках якої відбувається тісна співпраця з молоддю Луцька, я із впевненістю можу сказати, що когорта таких ентузіастів збільшується, і це найголовніше», – розповідає кураторка проекту Христина Назар.

Кураторка проекту «Школа свідомого громадянина» Христина Назар
Кураторка проекту «Школа свідомого громадянина» Христина Назар

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 096 165 53 25 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024