У Луцьку округи без депутатів досі без грошей

30 Серпня 2018, 22:23
Андрій Покровський 1334
Андрій Покровський

У Луцькраді «укропівська» внесла зміни в недофінансовану програму щодо округів без депутатів.

Про це повідомляє Конкурент.

Замість того, аби розподілити існуючі кошти або додати гроші на реалізацію програми «Округи без депутатів», у Луцькраді прикидаються, що не забувають про її існування, вносячи туди зміни у вигляді заміни двох слів. За ці зміни депутати голосували 29 серпня під час засідання сесії Луцькради.

Як пояснила начальник управління бюджету та фінансів Лілія Єлова, зміна в програмі стосується того, щоби виключити слово «поточний» ремонт житлових будинків. Оскільки поточний ремонт внесений в квартплату і не може фінансуватися з бюджету. Тому варто замінити це словом «капітальний» ремонт житлових будинків, який якраз може бути на умовах співфінансування і дасть можливість всім людям бути в рівних умовах.

Депутатка Луцькради Алла Надточій сказала, що, відповідно до цієї програми, виділили 1,2 мільйона гривень, які досі не розподілені, а сама програма досі недофінансована повністю.

«Коли вже ті кошти розподілені будуть і коли буде дофінансована програма, а це ще 1,200 мільйона гривень?» – поцікавилася Алла Надточій.

Лілія Єлова зазначила, що вирішили спочатку зібрати всі заяви (які подаватимуть до 31 серпня), а тоді вже в комплексі їх розглядати.

Про проблему нерівномірного фінансування округів заговорив ще минулого року депутат Андрій Покровський. Тоді виявилось, що в місті є 12 округів, які не мають свого представника у міській раді, натомість є округи з декількома «своїми» депутатами. Відповідно, депутати, перш за все, дбають про ті округи, які вони представляють, і кошти зі свого депутатського фонду здебільшого спрямовують саме туди.

Минулого року в сесійній залі депутати підтримали «Програму підтримки ініціатив виборців територіальних виборчих округів, від яких не було обрано депутатів Луцької міської ради на 2018-2020 роки», і заклали 2,4 мільйона гривень. Однак на лютневій сесії було виділено лише 1,2 млн грн.

Потім про цю програму наче забули, а риторика головного рупора фракції «УКРОП» у міській раді Поліщука різко змінилася в протилежну сторону.

Натомість Андрія Покровського обурило таке ставлення до лучан з «осиротілих» округів, і він неодноразово нагадував своїм колегам по депутатському корпусу, що обіцянки треба виконувати.

«Ми пообіцяли виборцям, заклали 2,4 мільйона гривень на цей рік. Люди чекають цих грошей. Для кожного округу по 100 тисяч гривень може буде й менш ефективно, аніж по 200, але треба виконувати свої обіцянки перед громадою», – сказав політик на сесії, яка була ще в квітні.

У липні все ж зібралася комісія міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження. На ній мали розглянули заяви, які надійшли від мешканців з «бездепутатських» округів. Однак жодного рішення так і не прийняли, а розгляд заяв мешканців відклали.

На серпневій сесії депутатська більшість вкотре не спромоглася прийняти дієве рішення щодо «бездепутатських» округів. Відтак досі 1,2 мільйона є нерозподіленими, а ще 1,2 мільйона гривень недофінансованими в програму «Округи без депутатів». Єдине, що зробили, – змінили одне слово в програмі.

«Невиділення коштів по програмі «Округи без депутатів» – це свідомий саботаж. Правлячій більшості чомусь здається, що, не фінансуючи програму, вони нашкодять Андрію Покровському чи Громадянському Руху «СВІДОМІ». Насправді ж вони роблять зло для всіх лучан, які мешкають в округах без депутатів, а це близько 43 000 мешканців. Тому я глибоко переконаний, що окремі депутати повинні переступити через свої амбіції і, зрештою, виділити кошти на округи, які не мають свого представника в Луцькраді», – сказав співзасновник руху «СВІДОМІ» та автор проекту «Округи без депутатів» Тарас Шкітер.

 

Депутат Луцькради Павло Данильчук вважає, що, якщо програма по фінансуванню «бездепутатських» округів була ухвалена, були закладені кошти, то її треба реалізовувати в тому обсязі, в якому планувалося.

«Це суто політичне рішення більшості міської влади. Це треба так сприймати. Або вони не хочуть поки використовувати ці кошти і спрямують їх на ті потреби, які самі вважають важливими. Саме тому постійно йдуть певні перекидки, таких є багато питань. А щодо фінансування програми, то ми ж бачимо, що спеціально було зроблено, що не було певної комісії, як передбачалося проектом рішення. Її повноваження були перенесені на постійну комісію міськради з питань генерального планування. Ця комісія в цьому напрямку не працює і фактично стопорить це питання з розподілення цих коштів. Вже вересень на носі, і чи будуть ці кошти використані й розподілені – велике питання. Думаю, цього року міська влада буде робити все можливе, аби кошти не розподілили, а потім, можливо, навіть перекинуть ці кошти на якісь власні потреби. Це вигідно тимчасовій владі міста, яка в ручному режимі перерозподіляє видатки бюджету розвитку та загального фонду так, як їй це потрібно», – сказав Павло Данильчук.

Читайте також: До луцького проекту «Округи без депутатів» може доєднатися Рівненська область

Луцький досвід вирішення проблеми округів без депутатів може перейняти Київ

Як у Луцьку захищають інтереси виборців в округах без депутатів

У Луцькраді депутати не підтримали пропозицію Покровського про повернення в програму «Округи без депутатів» понад мільйона гривень

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром