«Зелене серце» трьох висоток на Арцеулова. ЛУЦЬКИЙ ДВІР

17 Серпня 2018, 14:00
Двір на вулиці Арцеулова  4555
Двір на вулиці Арцеулова 

Дворик на вулиці Арцеулова у Луцьку непомітний з центральних вулиць. Але, заходячи сюди, ніби опиняєшся в «Європі». На просторому подвір’ї, огородженому трьома новобудовами акуратні квітнички, нещодавно пофарбовані лавки, гойдалки та навіть тенісний стіл. Тамтешні мешканці, очевидно,  не сидять склавши руки.  

Про те, чия ж заслуга в тому, що у Луцьку є такий комфортний та затишний двір ми запитали голову місцевого ОСББ Тетяну Федосюк. Жінка розповіла: намагається покращити стан двору всіма силами, але не зробила б усього без мешканців будинків. Саме вони щодня власними руками роблять двір кращим.   


 

Найперше, що впадає у вічі – величезний дитячий майданчик в центрі. Тут є все: чистенькі пісочниці зі зручними лавочками для малюків, турнічки, гірка, кілька гойдалок та інші каруселі. Навколо – на диво чисто та охайно, на стінах – ніякий непристойних написів. Чи то місцеві підлітки не вподобали цей дворик, чи то жителі тут постійно прибирають не зрозуміло. Ясно лише одне: таких красивих дворів у Луцьку небагато.





 

Навколо дитячого майданчика – багато лавочок, які нещодавно полагодили та пофарбували. Очільниця ОСББ каже: багато дошок давно прогнили, тому вони замовили нові деталі та відремонтувати лавочки. А ще біля кожної лавки є яскраво-червоні смітнички. Їх теж планують полагодити, розповідає пані Тетяна.





 

Збоку на майданчику стоїть така ж різнокольорова альтанка. На ній голова ОСББ вже давно хоче встановити флюгери. Каже, побачила таку ідею і відразу загорілася бажанням втілити її на рідному дворику. Жінка впевнена: скоро і на їхній альтанці з’явиться такий вітрячок.


 

Найцікавіше те, що ні лавочки і бесідка, ні гойдалки з пісочницею не нові. Активні жителі реставрували власноруч, повністю оновивши дитячий майданчик.


 

Справжньою окрасою двору є дерева та кущі. Їх тут висаджують постійно. Деякі купують за кошти жителів, щось проносять самі мешканці. «Ось це з чоловіком привезли зі своєї дачі», – хизуються Наталя Федосюк. Нещодавно за спільні гроші для двору купили туї. Придбали дерева офіційно, в державному розсаднику. А от саджанці  горобини і взагалі викопали у військовій частині.


1


 

В дворі навіть висадили саджанці платанів, які привезли з Шацька. «Надіємося, що приживуться», – каже керівниця ОСББ. За власні кошти Тетяна купила клена. Каже, хоче щоб в дворі було якесь більше дерево. А ще на території можна натрапити на сосни, ялину, ялівець та калину.







 

Важко не помітити доглянуті клумби під вікнами будинків. Всі вони, запевняє Тетяна, зроблені самими мешканцями. «В нас тут живуть люди, які не хочуть, щоб абищо під вікнами робилося», – каже голова ОСББ. Однак, не всі висаджують тут квіти. Місцева бабуся, наприклад, заповнила всій квітник смородиною. А загалом є і чорнобривці, і іриси, а де-не-де можна натрапити на розкішні троянди.









 

Незважаючи на загальну красу, у дворі є чимало проблем. У будинках, які звели відносно нещодавно, вже почали текти дахи.


 

Проблеми є і з вуличним освітленням. Багато ліхтарів працюють погано, бо зроблені за старим зразком. Через це не можуть нормально функціонувати відеокамери. Місцеве ОСББ давно береться з комунальниками, розповідає Тетяна Федосюк. Надіється, що скоро і це непорозуміння вони вирішать.


 

А ще, цієї весни в дворі провели своєрідну громадську акцію – прибрали шість смітників, які розташовувалися прямо на вході до двору. Очільниця ОСББ згадує, вели війну зі всіма будинками, аби прибрати звідти контейнери. Адже саме туди зносили відходи мешканці усіх навколишніх будинків, сміття викидали перехожі, а біля урн збиралися безхатьки. Сміття розносилося по всьому подвір'ї. Цю проблему вирішити вдалося – контейнери прибрали. Тепер на їх місці ростуть туї та красується квітник.




 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром