Замок Любарта в ретро-об’єктиві. ФОТО

07 Серпня 2018, 10:56
Архівне фото 5330
Архівне фото

У колекції Національного цифрового архіву Польщі знаходяться цікаві для історії нашого міста світлини, на яких зображений Замок Любарта.

Сьогодні ми познайомимо з ними читачів Район.Луцьк. Усі фото датуються 1918-1939 роками.

Замкові мури в Луцьку бачили багато на своєму віку. На жаль, до нашого часу замок не зберігся в тому вигляді, коли він був найбільшим і складався із Високого та Окольного замків. Про це добре пише в своїй книзі «Система оборонних споруд Луцька в ХVІ – ХVІІ ст.» луцький дослідник Петро Троневич:

«Луцький замок в середині ХVІ ст. поділявся на два окремих: повністю мурований Високий замок із трьома вежами – Воротньою, Владичою, Стировою – та напівмурований Окольний замок з чотирма дерев’яними вежами – Воротньою, Перемишльською, Пінською та Владик Волинських – і мурованими – Чарторийських, Свинською, Івана Підскарбія, Князів Четвертинських та інших князів і Архімандричою. Високий замок відділявся від Окольного Перекопом (ровом), так само був розділений Окольний замок з містом. Через Перекопи обох замків були збудовані дерев’яні мости, облаштовані зводами. Всі вежі Високого замку мали шатровані дерев’яні дахи».

Територія Окольного замку в Луцьку в ХVІ столітті нараховувала понад 50 шляхетських дворів, церкви Св. Дмитра, Св. Якова, Св. Петра, Св. Катерини, костел Св. Трійці. Протягом цього століття на території Луцького замку знаходився Луцький замковий уряд, суди: гродський, земський, підкоморський, каптуровий, трибунал. 

Читайте також: Спогади про Луцьк 1916 року: лазарет, епідемії, аеродром

Фото з польського архіву
Фото з польського архіву

Замок на воді
Замок на воді

Так виглядав замок згори
Так виглядав замок згори

Напівзруйнована стіна
Напівзруйнована стіна

Замок оточений водою
Замок оточений водою

Панорама Луцька
Панорама Луцька


Джерело фото: https://audiovis.nac.gov.pl

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 096 165 53 25 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром