Чому грудне вигодовування – основа життя. Думка луцьких лікарів

04 Серпня 2018, 12:30
Грудне вигодовування 5161
Грудне вигодовування

Понад 70% волинських малят до піврічного віку вигодовуються винятково грудним молоком. 

«Годування грудьми – основа життя», - під таким гаслом цього року відбувається Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування. Літня просвітницька акція з 1-го по 7-серпня є щорічною.

Дата обрана не випадково, адже 1 серпня 1990-го року було прийнято Декларацію про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування. Тоді документ підписали 32 країни та 10 агенств ЮНІСЕФ. Нині ж до тижня підтримки грудного вигодовування долучилися 170 країн світ. «Район. Луцьк» дізнавався, в чому користь природнього харчування для малюків і чому лікарі настільки заохочують та пропагуютьгрудне вигодовування.

«В Україні грудне вигодовування почали активно пропагувати у 90-хроках минулого століття, однак ще у 70-х група мам з Канади почала створювати громадську організацію з його підтримки», - розповіла заступниця головного лікаря з неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак.

Заступниця головного лікаря з неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак
Заступниця головного лікаря з неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак

«Жінки вважали, що це надзвичайно важливо і звернулися зі спільною заявою до Всесвітньої організації охорони здоров’я з пропозицією популяризувати грудне вигодовування. В Україні ще й 80-х роках грудне вигодовування не пропагували, розуміння надзвичайної важливості не було. Тоді лише 20-30% українських жінок годували дітей своїм молоком, це дуже низький відсоток. Захворюваність серед немовлят та дітей до року була високою – 300-350 на тисячу новонароджених. Кишкові інфекції, вірусні, а особливо пневмонії були поширеним явищем.

В 90-х роках, після акредитації медзакладів за системою «Лікарня, доброзичлива до дитини», грудне вигодовування почали підтримувати пологові будинки. Ефект медики зауважили одразу: діти краще набирали вагу та краще харчувалися, були спокійніші. Потім до цього навчання підключили жіночі консультації, дитячі поліклініки та дитячі стаціонари. Зараз усі дитячі заклади працюють у цьому напрямі. Завдяки цій роботі 74% волинських дітей до піврічного віку в області – на винятково грудному вигодовуванні, до року і далі – 25%. Цей показник вищий, ніж загалом в Україні. Захворюваність у пологових стаціонарах знизилася – 200-220 немовлят на тисячу».

У Луцькому клінічному пологовому будинку діє школа відповідального батьківства, де годувати груддю навчають ще майбутніх мам. Олена Курак каже: володіти відповідними знаннями, наприклад, як тримати дитину та як вона має захоплювати грудну залозу, для жінок та їхніх партнерів дуже важливо, адже після пологів, з допомогою персоналу, налагодити годування буде просто.

Навчальні ляльки в школі відповідального батьківства
Навчальні ляльки в школі відповідального батьківства

Навчальні ляльки в школі відповідального батьківства
Навчальні ляльки в школі відповідального батьківства

«На момент перебігу пологів батьки знають, що таке контакт «шкіра до шкіри», що таке раннє вигодовування і спільне перебування. Це саме ті три основні моменти, які забезпечують налагодження правильного годування».

Грудне вигодовування усіляко підтримують і в неонатальному центрі обласного дитячого територіального медичного об’єднання. Лікар-неонатолог Олена Мельничук наголошує: попри розвиток науки і технологій, замінити материнське молоко нічим неможливо. Це і харчування, і ліки, і забезпечення тісного емоційного контакту маляти з матір’ю.

Лікар-неонатолог неонатального центру обласного дитячого територіального медичного об'єднання Олена Мельничук
Лікар-неонатолог неонатального центру обласного дитячого територіального медичного об'єднання Олена Мельничук

«Грудне материнське молоко – це продукт, який є не тільки харчуванням, а й своєрідними унікальними ліками, оскільки в грудному молоці містяться живі клітини, які беруть участь у захисті дитини від бактерій, вірусів, різноманітних паразитарних інфекцій. Разом із харчуванням дитина отримує унікальний захист, формування імунітету на все подальше життя. Продукт харчування це також унікальний, оскільки всі компоненти, які входять до складу грудного молока, природою сформовані у співвідношеннях і кількості, які потрібна дитині на кожному етапі її розвитку і росту.

Це харчування, яке найкраще засвоюється. В перші години і дні життя – це молозиво і один склад молока, далі – перехідне молоко, зріле молоко. На першому році життя, в два роки, якщо дитина продовжує отримувати грудне материнське молоко, склад молока також підлаштовується під її потреби. Таким чином у дитини формується профілактика ендокринних захворювань – ожиріння, діабету, хвороб серцево-судинної та нервової систем. Завдяки емоційному контакту мами і дитини, дитина більш спокійна, і чим довше триває цей контакт, тим більше в сім’ї закріплюються гарні емоції».

Немовлята, які лікуються неонатальному центрі, народилися передчасно, з малою вагою, або ж мають певні проблеми зі здоров’ям. Навіть за таких складних обставин, зі слів неонатолога Олени Мельничук, половині мам вдається налагодити грудне вигодовування.

«У наших маленьких пацієнтів є свої проблеми із налагодженням харчування, оскільки часто вони за своєю зрілістю ще не готові смоктати груди, або через захворювання потребують інших методів вигодовування. Але весь той час, навіть коли дітки знаходяться у відділенні реанімації та інтенсивної терапії, перебувають на зондовому годуванні, ми максимально використовуємо зціджене материнське молоко, мам навчаємо, як підтримувати лактацію в цей період. В міру поліпшення стану дітей, яких переводять на спільне перебування з мамами, індивідуально до кожної дитини шукаємо підхід і робимо все, щоб налагодити повноцінне годування груддю».

Замінники грудного молока, тобто штучні суміші, здавалося б, вирішили багато проблем. Це вигідно, зручно і просто. Вплинула на їх поширення й використання і жіноча емансипація, адже жінки прагнули якнайшвидше повернутися до професійної діяльності, реалізувати себе в кар’єрі. Але через 20-30 років, після того, як у 50-х минулого століття для вигодовування дітей почали застосовувати суміші і на них виросло покоління дітей, медики констатували, що вони мають певні відхилення в стані здоров’я.

«Звісно, суміші треба застосовувати за певних обставин, - продовжує Олена Мельничук. – Проте, окрім усіх вже названих переваг,  варто врахувати і те, що грудне молоко – безплатне, воно завжди оптимальної температури і завжди доступне, не потрібно кип’ятити пляшечки. Це теж харчова безпека для дитини. Це харчування, в якості якого завжди можна бути цілковито впевненим».

Погоджуються з перевагами грудного вигодовування і мами. Наприклад, Анна Булакевич, мама двомісячних Назара та Арсена, які міцнішають у неонатальному центрі. Жінка розповіла, що її діти народилися передчасно, з маленькою вагою та довго перебували в реанімації. Їх годували через зонд, проте навіть тоді вони отримували зціджене молоко. Зараз обидва малюки – на грудному вигодовуванні.

У пологовому
У пологовому

В неонатальному центрі
В неонатальному центрі

У пологовому
У пологовому

Лариса АНДРІЙЧУК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 096 165 53 25 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром