Лучанам на замітку: як обрати ріелтора

05 Липня 2018, 15:02
Фахівець ВМБ Нерухомість Поліна 5216
Фахівець ВМБ Нерухомість Поліна

Кожен, хто купує нерухомість, хоче знайти те що потрібно якомога дешевше, а той, що продає – бажає отримати максимальну ціну за свій об’єкт. Природно, чи не так? Проте брак досвіду діяльності на ринку нерухомості іноді робить подібні прагнення недосяжними.

Хто вперше стикається з питанням купівлі-продажу або оренди нерухомості іноді задається питаннями, відповідь на які сьогодні дає фахівець ВМБ Нерухомість Поліна.

Навіщо потрібен ріелтор?

«Хворіючи, Ви можете піти в аптеку, купити ліки і лікуватися самостійно (здебільшого багато хто з нас так і робить), або ж звернутися до лікаря, який Вас правильно діагностує та призначить грамотне лікування, без виникнення ускладнень для організму.

Про свої  права та обов’язки можна знайти масу статей в інтернеті. Але не завжди можна обійтися без юриста і адвоката, правильно?

Можна самому розміщувати оголошення в газетах та інтернеті, або розклеювати  стовпи. А можна  залучити до процесу купівлі/продажу нерухомості професіонала в цій сфері – ріелтора.  Повірте, що процес продажу чи купівлі нерухомості полягає не тільки в розміщенні оголошень на інформаційних ресурсах. Кількість пунктів, які повинен зробити фахівець для позитивного результату обчислюється  десятками. Це набагато складніший процес, який складається з цілого комплексу процедур, писати про які однієї статті буде мало».

То хто ж він – професійний ріелтор?

«Професійний ріелтор орієнтується в особливостях функціонування як ринку нерухомості загалом, так і його конкретних сегментів. Він, що називається, завжди тримає руку на пульсі. А це дозволяє йому об’єктивно оцінити нерухомість – вийти на ринок з правильною ціною, що в свою чергу дозволить в наш непростий час створити попит на об’єкт.

Справжній професіонал знає як підвищити  вартість Вашої нерухомості без значних матеріальних вкладень.  Грамотно проведена передпродажна підготовка – це половина успіху. Адже здавалося б такі незначні речі, як приємний запах в квартирі під час показу, або замінені світлі штори можуть стати вирішальним фактором при прийнятті рішення покупцем на користь саме Вашої квартири.

Професійний ріелтор володіє навичками ведення переговорів та захищає зону комфорту свого клієнта, відстоює саме Ваші інтереси, позбавляючи від негативних емоцій та тиску з боку інших учасників процесу.

Досвідчений ріелтор має велике коло знайомств та взаємодіє з іншими колегами-ріелторами, а це дозволяє створити максимальний попит (при продажі) на об’єкт нерухомості, що, в свою чергу,  суттєво скорочує час здійснення операції на найбільш вигідних для клієнта умовах. При купівлі нерухомості співпраця ріелтора з іншими колегами дозволяє в максимально короткий термін знайти для свого клієнта саме те, що іноді так важко виловити на бездонних дошках оголошень в інтернеті.

І, нарешті, професійний ріелтор має розуміння про процес укладання договору купівлі-продажу та пакет необхідних для здійснення цієї операції документів».

Як правильно обрати ріелтора?

«Тривалий досвід, робота в агентстві нерухомості з хорошою репутацією, членство в професійних громадських об’єднаннях, легальний правовий статус, вузька спеціалізація, рекомендації друзів і знайомих – ось що зазвичай є визначальним під час вибору свого посередника на ринку нерухомості. Проте навіть це не гарантує клієнту швидке та ефективне вирішення його питання.

Перш за все Ваша робота з ріелтором повинна бути комфортною для Вас. Адже це людина, з якою Вам доведеться спілкуватися можливо протягом декількох місяців.  Визначити комфортність допоможе тільки особисте спілкування (краще в офісі ріелтора) і Ваші відчуття. Не бійтеся задавати прямі запитання, на кшталт: «що я отримаю від роботи з вами?» та «за що саме ріелтор отримає свої комісійні?». Досвідчений ріелтор першочергово акцентує увагу саме на Ваших потребах , а не на характеристиках об’єкту нерухомості (вони – вторинні). Спеціалісти нижчого рівня як домінанту співпраці вказуватимуть наявність бази об’єктів, здійснення правового супроводу, безпеку і т.п.

Нюанси роботи Вашої співпраці з ріелтором варто обговорити відразу. Серед ключових, які прямо стосуватимуться Ваших інтересів -  строки купівлі/продажу (обумовлюються заздалегідь із зазначенням дій в разі не вирішення питання);  кількість об’єктів, з якими одночасно працює ріелтор (оптимально 3-5, в іншому випадку ефективність роботи падає) і т.п.

Ну і, нарешті, найболючіше питання – це питання оплати. Робота Професійного Ріелтора  не може коштувати дешево. Як не дешево коштує хороший адвокат, чи фаховий лікар.

Ріелтор, який працює за мінімальну винагороду, або не фахівець у своїй справі (відповідною буде і якість його роботи), або працює відразу на обидві сторони (що не гарантуватиме клієнту максимальну вигоду). А от середньо ринковий (та вищий) розмір комісії дозволить ріелтору підключити колег по цеху (з якими потрібно буде поділитися комісійними) і швидше та вигідніше продати/купити нерухомість.

Усі ці моменти найкраще закріпити у договорі, щоб потім не виникало непорозумінь.

Важливою складовою ефективної взаємодії ріелтора і клієнта є агентство нерухомості. Саме юридична особа з багаторічним досвідом роботи і хорошою репутацією може стати додатковою гарантією для клієнта.

Отже, обираючи ріелтора, звертайтесь в агентства нерухомості, що працюють не один рік на ринку, мають в своєму штаті також досвідчених юристів, оцінювачів та інших спеціалістів суміжних професій. Тільки це може гарантувати, що все буде зроблено на найвищому професійному рівні.

Під кінець хочеться наголосити, що  ріелтор – це не чарівник, і не варто від нього очікувати чудес або вимагати гарантій виконання нездійсненних завдань. Професійний ріелтор зможе організувати процес таким чином, щоб по завершенню Ви отримали максимально-можливий результат. Якщо Ви Власник – Ви продасте свій об’єкт по максимальній ринковій ціні, якщо ж Ви Покупець - придбаєте найкращий об'єкт за своїм запитом, а ріелтор, задовольнивши  Ваші потреби,  отримає заслужену винагороду».

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром