«Луцьк – прогресивне місто у сфері стріт- та урбан-арту», – польський художник

02 Липня 2018, 07:30
Художник Блажей Русин 3011
Художник Блажей Русин

У Луцьку 28 червня пройшов Другий фестиваль урбаністичного мистецтва «ПоліхромА», що був організований Галереєю сучасного мистецтва України «Арт-кафедра» спільно з стріт-арт майстрами у 2016 році. Головним меседжем заходу була децентралізація арт-простору, створення нових мистецьких осередків та арт-обєктів, розвиток сучасного урбаністичного мистецтва та промоція молодих художників.

Почесним гостем фестивалю став польський художник Блажей Русин, який сьогодні проживає в місті Ужгороді. Свого часу він віддав перевагу українському місту, обираючи між Талліном, Міланом і Ужгородом.

У рамках фествалю «ПоліхпрмА» Блажей провів цікаву лекцію на тему «Graffiti in design». По її закінченню, вона викликала жваве обговорення серед  художників, дизайнерів та усіх небайдужих до мистецтва.

Перед початком лекції нам вдалось поспілкуватись з Блажеєм Русиним і поставити йому кілька запитань, пов’язаних із його враженнями про Луцьк, його вигляд та багато іншого.

Польський художник на фестивалі
Польський художник на фестивалі

Хто ви за освітою, розкажіть чим ви займаєтесь сьогодні?

«За освітою я бакалавр з графічного дизайну магістр із живопису Познанської академії мистецтв. Зараз я працюю як художник-фрілансер, паралельно проводжу дослідження, читаю лекції та допомагаю порадами в питаннях урбан-арту та сучасного мистецтва».

Напевно, ви вже бачили, що в Луцьку з’явилось багато муралів відомих авторів і цей процес не зупинити. Чи в правильному напрямку рухається урбаністичне мистецтво Луцька?

«Взагалі, Луцьк я вважаю дуже прогресивним містом. Можливо, про нього не говорять так багато як про Львів, Харків, Київ, Івано-Франківськ чи Одесу, але я думаю, що Луцьк має своє стабільне місце і я завжди це кажу своїм знайомим із інших міст та за кордоном. Луцьк це mast have, якщо ви приїжджаєте в Україну і хочете побачити молодь, людей з енергією, які роблять важливі речі. Сьогодні в Україні відбувається хвиля стріт-арту та урбан-арту, це включає в себе і мурали, і графіті, і виставки сучасного мистецтва. В цьому питанні Луцьк не просто йде з трендом, він ці тренди визначає».

1

Польський художник Блажей Русин
Польський художник Блажей Русин

Як в Луцьку, на вашу думку, поєднуються нові мурали та стара забудовата центральна частина міста?

«Взагалі появі кожного нового муралу, передує кураторська стратегія. Перед тим, як він має з’явитись, художник, завжди задає собі три питання: для чого? для кого? і що мурал має донести для його глядачів? І коли є відповіді на ці три питання, тільки тоді запрошують художника і формують стратегію муралу».

Тобто появи нових муралів, зокрема, в Луцьку не є спонтанним бажанням художника-мураліста?

«Ні, все відбувається досить продумано. Сьогодні, в Європі існує близько 130 таких фестивалів урбаністичного мистецтва як луцька «ПоліхромА», це вже ціла індустрія та серйозний бізнес. Зараз існує багато технік нанесення муралів та їх дослідження. В Європі по історії муралів пишуться цілі наукові дослідження та книги».

Чи існують онлайн мапи міст, на яких нанесені точні дані локації муралів, якщо так, то чи є там Луцьк?

«Так, такий досвід вже існує в світі. Знаю, що таку мапа вже має Львів, Івано-Франківськ. Думаю, настав час і Луцьку це втілити в життя. Знаю, що в Луцьку вже були спроби створити тестові версії таких мап».

1

1

1
Польський художник Блажей Русин з авторкою
Польський художник Блажей Русин з авторкою

Що сьогодні гості фестивалю почули цікавого та нового на вашій лекції?

«На лекції-дискусії ми поговорили про різні варіанти співіснування графіті та дизайну в Україні та кращі світові приклади. Дехто вважає, що дизайн паразитує над графіті, але і графіті нормально паразитує над дизайном. Ці дві сфери дуже тісно переплітаються. Розповів про художників, бренди. Маю надію моя лекція надихне художників творити більш якісне продумане графіті та мурали, а бізнесменів не боятись використовувати графіті в різних архітектурних проектах».

І наостанок, щоб ви побажали лучанам?

«Мені дуже подобається, що Луцьк не випендрюється як Львів чи Одеса, він тихенько працює і має свій підхід. І коли я приїжджаю в Луцьк до колег на виставки, презентації, то я не чую, що має бути, а відразу бачу результат їх праці. Хотів би сказати лучанам, що робіть свою роботу, як ви це робите зараз, а люди, тобто туристи, до вас самі приїдуть».

Розмовляла Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром