Хто хоче продати старі тролейбуси жителям Луцька

14 Червня 2018, 08:50
Хто хоче продати старі тролейбуси жителям Луцька 3032
Хто хоче продати старі тролейбуси жителям Луцька

На тендер щодо закупівлі десяти тролейбусів для Луцька подалися дві фірми. Обидві ще жодного разу не займалися постачанням транпортних засобів.

Про це йдеться у системі публічних закупівель Prozorro, інформує журналістка Аліна Бекерук в інтернет-виданні Волинь24.

Подати свою пропозицію на торги фірми могли до 29 травня, сьогодні ж уже є два учасники. Вони й позмагаються за право привезти тролейбуси для лучан. А переможця визначать 4 липня під час проведення аукціону.

ФІРМА-УЧАСНИЦЯ З ЛУЦЬКА

Серед переліку учасників, які захотіли зайнятися поставкою тролейбусів для лучан, опинилась місцева фірма «Світогор».

Зареєстрована вона ще у 2004 році у місті Боголюби Луцького району. Її засновниця - Світлана Гордійчук, директор - Василь Гордійчук.

Серед видів діяльності підприємства зазначені: допоміжне обслуговування наземного транспорту; оптова торгівля детелями та приладдям для автомобільних засобів; неспеціалізована оптова торгівля та вантажні перевезення автомобільним транспортом.

У тендерній документації підприємство зазначає, що раніше не укладало договорів про продаж, або ж купівлю тролейбусів.

Однак говориться про те, що «Світогор» постачало для «Птахокомплекс Губин» два причепи та два напівпричепи.

Інформація про договір
Інформація про договір

Окрім того, приватне підприємство подало документ, у якому зазначено, що тролейбуси, які воно планує постачати відповідають усім характеристикам тендеру. Так, замовнику пропонують тролейбуси марки Škoda 15Tr.

Журналісти мали намір поспілкуватися з представниками «Світогору» щодо того, звідки планується завезти на Волинь зазначені тролейбуси. Однак після численних дзвінків за вказаними у тендерній документації номерами телефонів, ніхто так і не взяв слухавку.

Тролейбус
Тролейбус

ЗАМОРСЬКА ФІРМА З ДНІПРОВСЬКИМ КОРІННЯМ

Ще один учасник, який прийшов на торги – фірма «Норстек». Її місце реєстрації - місто Франкфурт-на-Майні, що у Німеччині. Статутний капітал компанії – 25 тисяч євро.

Фірма «Норстек»
Фірма «Норстек»

Директор фірми – Олег Гуткін - українець та має дніпровську прописку. Цікаво, що керувати цим підприємством він став лише у 2017 році, а до того директором фірми був Спартак Шубін.

На офіційному сайті «Норстека» - інформації небагато. Вказані лише контакти підприємства та інформація про проект з тролейбусами. На головній сторінці – фото тролейбусів.

Однак, як зазначено в інформаційній довідці, займатися проектом з постачання громадського транспорту фірма почала лише у 2017 році. При тому, що рік заснування компанії – 2012.

У довідці на офіційному сайті зазначено, що кінцевою метою проекту є «блага ціль – допомога українським колегам у сфері покращення громадського транспорту».

Також єдиним своїм містом-партнером фірма називає Дніпро.

Єдиним партнером називає Дніпро
Єдиним партнером називає Дніпро

На відкритих німецьких ресурсах вдалося знайти інформацію про сфери діяльності «Норстеку». Серед них - імпорт та експорт, а також торгівля всіма видами товарів, якщо не існує вимоги щодо отримання дозволу, зокрема, з нафтопродуктами; імпорт, експорт і торгівля товарами всіх видів, зокрема, продуктів харчування і сільськогосподарської продукції; початок та посередництво ділових зв'язків між німецькими та іноземними компаніями, особливо компаніями з країн СНД.

У тендерній документації, яку фірма подала до розгляду йдеться про те, що раніше «Норстек» продажем чи купівлею тролейбусів не займалась. Лише у 2015 році поставляла схожу техніку на майже півмільйона гривень для дніпровської ТОВ «Лібератор».

Інформація про товар
Інформація про товар

Цікаво, що спочатку фірма подала документ, в якому йшлося про поставку техніки для «Лібератора». Також до нього додавався рахунок-фактура. У ньому йшлося не тільки про техніку, яка поставлялась, а й про її вартість. 

Так, «Лібератор» закупив два електричні навантажувачі бренду «Clark».

Однак вже через деякий час «Норстек» такий документ видалив. Натомість подав інший, в якому вже не йшлося про те, що ж саме і за скільки закупив «Лібератор». 

Окрім того, у тендерній документації, яку фірма-учасниця подала на торги не вдалося знайти ні марки тролейбусів, які пропонують замовнику, ні те, у якому місті використовували зазначену техніку.

ГОРЕ-ТЕНДЕР

У історії з тендером на сьогодні цікавим лишається й факт щодо раніших заяв міської влади про закупівлю швейцарських тролейбусів. Зокрема, раніше представники влади зазначали, що придбають десять тролейбусів у місті Біль, що в Швейцарії.

Волинська делегація тоді навіть оглянула транспорт марки Hess. А про переваги таких тролейбусів на своїй сторінці у Facebook писав радник міського голови Ігор Поліщук

Проти таких заяв владців протестували місцеві виробники автотранспорту завод «Богдан»

Натомість лише після цих подій виконком Луцькради оголосив тендер на закупівлю десяти тролейбусів.

Про закупівлю тролейбусів
Про закупівлю тролейбусів

За збігом обставин, чимало вимог до предмету закупівлі співпали з характеристиками швейцарської техніки.

Зокрема, це довжина, ширина та рік виробництва тролейбусів. 

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром