Зелений Смолигів: «Нам ще є, куди рухатись»

18 Травня 2018, 09:14
Зелений Смолигів 4624
Зелений Смолигів

Коли журналісти Район.Луцьк попереднього разу навідувалися до Смолигова, їх зустрічали кучугури снігу та мороз. Цього ж року село вітає травневою зеленню дерев, проте похмурою погодою.

Чим живе Смолигівська громада зараз, що змінилось та які плани на майбутнє?  Ми поспілкувалися з Інною Слободюк, заступницею голови сільської ради. 

Читайте також: Стежками району: яскравий Смолигів заряджають сонячними батареями

Спочатку поговорили ще про минулорічні задуми ОТГ щодо Смолигівської школи, адже планували зміну покрівлі. План виконали.

«Дах перекрили минулого року. На цей рік запланували капітальний ремонт зовнішніх огороджуючих конструктивів ЗОШ села Смолигів I-II ст. Там має бути замінена система опалення, благоустрій території. Це частково заходи з енергоефективності», — розповідає Інна Слободюк.

Попередньо був проведений енергоаудит в рамках проекту від Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Німецькі донори провели перевірку, на основі якої виготовили енергетичні паспорти та зробили висновок, що необхідно утеплити фасад школи та провести заміну системи опалення. Внаслідок цього робитимуть ремонт.

Смолигівська школа
Смолигівська школа

Інна Слободюк розповіла ще більше про цю співпрацю:

«Писала заявку на проект «Реформа в сфері енергоефективності України». Це ми підписали таку угоду, в якій зобов’язалися розробити план дій сталого енергетичного розвитку клімату. Ми повинні на своїй території щонайменше на 30% зменшити споживання енергоресурсів, на 30% збільшити частку відновлених джерел енергії і щонайменше на 30% скоротити викиди СО2 на території ОТГ до 2030 року за європейськими стандартами. В рамках проекту від GIZ спеціаліст дописує план сталого енергетичного розвитку. Це нам відкриє можливості виграти ще якісь додаткові гранти», — розповідає Інна Слободюк.

Ситуація з інвесторами поки що не змінилась. Поблизу заводу «Nestlé» досі є вільна ділянка.

Нагадаємо, що славиться Смолигівська ОТГ саме сонячними панелями, які були встановлені у рамках проекту «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» ще у 2016 році. Сільська громада виграла грант спільного проекту ЄС/ПРООН. Загальна вартість системи – 427 тисяч 896 гривень, з них 320 тисяч 700 гривень виділили у рамках гранту, решта – кошти зібрані громадською організацією та виділені районною та обласною радами.

Деякі ліхтарі вийшли з ладу.

«На попередній сесії було прийнято рішення взяти сонячні панелі на баланс сільської ради. Деякі ліхтарі вже не світять. На це може бути багато причин. Можливо, акумулятори потрібно лагодити або замінювати, можливо, самі панелі запилюються або ж це пов’язано з певними погодніми умовами. Оскільки, ми взяли їх на баланс, то ми будемо їх ремонтувати», — ділиться заступниця голови.

Сонячні панелі
Сонячні панелі

На сьогоднішній день за батереями ніхто не доглядає. Ремонт планують зробити у цьому році.

«Пройшло більш, ніж два роки. Частину акумуляторів потрібно ремонтувати. І за рахунок зекономлених коштів, ми відновлюватимемо роботу. Сьогодні ми б, напевно, по-іншому робити, але на той час ще технологія була такою, якою вона була. Зараз ми б акумулятори ставили в одному приміщенні і тоді у нас було б менше проблем», — розповідає Галина Прус, голова Смолигівської ОТГ.

Влітку 2017 року представник від ЄС об’їжджав всі точки, де був реалізований проект, тож і в Смолигові був. Проводив громадські обговорення: що сподобалось, які плюси та мінуси проекту та чи хотіли б ще реалізувати подібний. Планують запустити другу фазу грантів.

Сонячні панелі мають свої плюси та мінуси.

Ліхтар на вулиці Миру
Ліхтар на вулиці Миру

Це, звісно, екологічне джерело світла, яке допомагає заощадити кошти. Смолигівська ОТГ за рік отримує економію у розмірі приблизно 10 тисяч гривень. Проте в похмуру погоду та взимку варто очікувати меншої ефективності.

Інна Слободинюк резюмувала співпрацю з ЄС у рамках цього проекту:

«Виграш цього тендеру - великий плюс для нас. Це і престиж, і економія. Це великий поштовх для самих жителів. Вони об’єднують проект. Той самий збір коштів - вони вкладають гроші, більше цінують. Коли їм все готове подати, вони не будуть цього так цінувати», — висловилась заступниця голови сільської ради.

1
Інна Слободюк
Інна Слободюк

Жителі з ініціативою посприяли проекту та багато підприємців вкладали великі гроші.

«Ми надіємось на подальшу співпрацю з ЄС. Цього року подавали заявку на проект «Польща-Україна-Білорусь», але, на жаль, наш проект не пройшов. Будемо пробувати, а як вдасться, то побачимо», — сподівається голова ОТГ Галина Прус.

Та й поза проектами від Європейського союзу Смолигівська ОТГ невпинно розвивається. Для прикладу, минулого року провели освітлення в селі Михайлівка. Залишилось декілька вулиць у селі Хорохорині.

Також з області виділили більше мільйона гривень на капітальний ремонт Будинку культури села Сарнівка. Робитимуть благоустрій, фасад, утеплення. Якщо вдасться, створять на базі Будинку культури в Хорохорині логістичний центр для розвитку малого та середнього бізнесу.

«Вкінці 2017 року нам вручили нагороду «Кращий практик місцевого самоврядування» за ДЗН «Казка». Це висока нагорода, дуже багато було заявок», — пишається досягнення Інна Слободюк.

Дитячий майданчик на подвір'ї ДНЗ «Казка»
Дитячий майданчик на подвір'ї ДНЗ «Казка»

Невдовзі буде оголошений обласний конкурс місцевих ініціатив. Невеликі міні-проекти до 100 тисяч. Смолигівська ОТГ знову пробуватиме свої сили, адже «коли нічого не писати, то точно нічого й ніколи не виграєш». А зараз конкуренція між новоствореними громадами зростає.

«Нам ще є куди рухатись. Варто рівнятись до німців та шведів. У нас тільки початок. Тільки почався оцей бум енергоефективності. Почали щось думати, робити та діяти»,  — каже Інна Слободюк.

Як бачимо Смолигівська ОТГ подає хороший приклад того, куди і як потрібно рухатись. Вирішує проблеми та шукає нові можливості. Бажаємо успіхів!

Смолигівська сільська рада
Смолигівська сільська рада

Зелена вулиця Миру
Зелена вулиця Миру

Погода була несприятлива для роботи сонячних панелей
Погода була несприятлива для роботи сонячних панелей

Софія МІЩУК

 

 

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у  TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром