«У міфи повірити легше», – дитячий імунолог.  ІНТЕРВ’Ю

25 Квітня 2018, 10:04
Найпоширеніші міфи про вакцинацію розвінчає дитячий імунолог 10001
Найпоширеніші міфи про вакцинацію розвінчає дитячий імунолог

В Україні з 24 по 30 квітня триватиме тиждень імунізації. Вже другий рік поспіль наша країна приєднується до глобальної європейської ініціативи поширення інформації про важливість та ефективність вакцинопрофілактики. На жаль, як у Луцьку, так і на Волині, поки необхідного рівня вакцинації дітей не досягнули, про що свідчать спалахи захворюваності на кір. На сьогодні хворіють дорослі і діти у Володимир-Волинському, Турійському, Іваничівському, Камінь-Каширському та Ковельському районах.

Як діє вакцина і чому краще вакцинуватись, ніж перехворіти інфекційною хворобою? Які міфи про вакцинацію найбільш поширені і що таке несприятливі події після імунізації, а що – ускладнення? Про це Район. Луцьк запитав в дитячого імунолога Волинського обласного дитячого територіального медичного об’єднання Ірини Грабовської-Микитюк.

Дитячий імунолог Ірина Грабовська-Микитюк
Дитячий імунолог Ірина Грабовська-Микитюк

 

– Який механізм дії вакцини?

– Вакцина імітує природний інфекційний процес – в цьому й полягає суть її дії. Потрапляючи в організм людини, мікроби та віруси поводяться як загарбники. Але тіло має стійкого й надійного захисника – це його імунна система, яка швидко розпізнає чужорідного агента й знешкоджує його.

Вакцини містять або дуже ослаблені віруси, або вбиті бактерії чи токсини, які потрапляючи в організм, викликати хворобу не можуть (в силу того, що вбиті або дуже ослаблені – і на цьому хочеться наголосити), натомість імунна система реагує на них і знешкоджує. Саме тому в разі контакту з «реальними» мікробами організм уже готовий негайно їх побороти. Ось чому досі людство не віднайшло більш ефективного способу боротьби з інфекційними хворобами, ніж вакцинація.

– Чому вакцинація єдиний спосіб запобігти спалахам деяких інфекційних хвороб?

– При належному охопленні населення вакцинацією (95-98%) створюється так званий «колективний імунітет» – це ті умови, коли інфекція не має можливості поширюватися, оскільки не може, умовно кажучи, знайти «хазяїна». 

 Але якщо йдеться про правець, то тут ми можемо говорити тільки про імунітет індивідуальний. Тільки отримавши всі необхідні щеплення кожна конкретна людина може бути впевнена, що при травмі (глибокі порізи, відкриті переломи, проникаючі поранення) вона захищена від хвороби і болючої смерті від правцю.

– Чому поширились антивакцинальні рухи? Що спричиняє подекуди негативну реакцію у суспільстві на масову вакцинацію?

– Антивакцинальні рухи були завжди досить поширені, але зараз ми маємо хороший доступ до інформації. Ну і, звичайно, соціальні мережі роблять свою справу.  США, Канада, Європа цей етап вже минули.  Україна ж – на правильному шляху до його подолання.  Опитування свідчать про те, що прихильність до вакцинації у державі зростає.

Основними причинами, чому батьки відмовляються від щеплень (якщо не враховувати погляди окремих релігійних громад), на мою думку, є поширення неадекватної інформації про ускладнення та  якісь віддалені наслідки вакцинації, про погану якість вакцин, про якісь «експерименти», які проводять на наших дітях і т.д. Звичайно, в «страшилки» повірити легше, і, однозначно, поширення недостовірної інформації комусь вигідне. Однак, обміркувавши логічно, поцікавившись дослідженнями і даними з надійних, авторитетних  джерел, подібні твердження легко спростувати.

1
Санбюлетень у вакцинальному кабінеті дитячої поліклініки
Санбюлетень у вакцинальному кабінеті дитячої поліклініки

 

– Протипокази до вакцинації. Якими вони можуть бути? Наскільки вони поширені?

– Насправді  протипоказів до вакцинації небагато. До них належать:

  • гострі захворювання чи загострення хронічних (вакцинуватися можна одразу після одужання, а не через тиждень-два чи місяць);
  • тяжкі алергічні реакції на введення попередньої дози цієї вакцини чи її компонентів у вигляді анафілактичного шоку чи токсичної еритеми.

Щепити живими вакцинами не можна при:

  • імунодефіцитних захворюваннях (первинний імунодефіцит, ВІЛ-інфекція, вроджені комбіновані імунодефіцити);
  • захворюваннях, при яких пацієнти отримують препарати, що пригнічують імунну систему (наприклад, імуносупресивну терапію чи хіміотерапію);
  • при вагітності.

Але хочу наголосити, що діти з хронічною патологією є більш вразливими, порівняно з дітьми, що хронічними захворюваннями не страждають, тому вони обов’язково і в першу чергу мають бути вакциновані.

Вагітні не можуть отримати вакцинацію живими вакцинами, але повинні отримати щеплення від грипу, а також в ідеалі – бустрикс (вакцина від дифтерії, правцю та кашлюку), щоб захистити свого новонародженого від кашлюку.

– Чому виникла проблема із «індійською» вакциною? Батьки бояться її вводити, мовляв, має значні побічні ефекти.

– Вакцина АКДП індійського виробництва має, фактично, той самий склад, що й вакцина радянського колись виробництва. І створює вона кращий імунітет до кашлюку, порівняно з вакциною бельгійського чи французського виробництва. 

Всі вакцини, що використовуються в Україні, закуповуються через поважні міжнародні організації, прокваліфіковані ВООЗ та виготовляються за міжнародними стандартами GMP. Тому «неякісних» та «небезпечних» серед них нема. Крім того, перед щепленням за допомогою термоіндикатора на упаковці Ви можете особисто перевірити, чи в належних температурних умовах зберігалася вакцина.

Побічні реакції на вакцину залежать не від країни-виробника, а від складу. Будь-які вакцини, що містять цільноклітинний кашлюковий компонент, можуть викликати побічні реакції частіше, ніж їхні аналоги з ацелюлярним кашлюковим компонентом (30% випадків реакцій після використання цільноклітинної вакцини та 15% випадків після ацелюлярної). Тобто після щеплення цільноклітинною вакциною будь-якого виробника більш вірогідними є побічні реакції у вигляді високої температури, болю, набряку чи ущільнення у місці ін’єкції. Але важливо розуміти, що ці реакції є очікуваними та не загрожують здоров’ю дитини, крім того, саме у Вашої дитини їх може не бути взагалі чи вони можуть бути незначними.

Побічні реакції на вакцину залежать не від країни-виробника, а від складу
Побічні реакції на вакцину залежать не від країни-виробника, а від складу

 

– Що таке НППІ (несприятливі події після імунізації) та ускладнення після імунізації? Наскільки вони поширені?

 – Будь-яка подія, що виникла після імунізації  і викликає настороженість при наявності можливого зв’язку з проведеним щепленням. Тобто прогнозоване підвищення температури чи біль в місці ін’єкції, ГРВІ на 5 день, чи втрата свідомості від страху перед уколом після вакцинації будуть вважатися несприятливою подією після імунізації. Проте ми розуміємо, що жоден із цих станів не є загрозливим і, по суті, не є ускладненням, а лише збігом в часі чи особливостями індивідуальної реакції. 

Прикладом ускладнення є анафілактичний шок на введення будь-якої вакцини, вакцинасоційований в’ялий параліч після прийому оральної поліовакцини, але, насправді, ускладнення трапляються вкрай рідко. Кабінети щеплень обладнані всіма засобами для надання невідкладної допомоги у разі виникнення шоку, тому навіть ускладнення не повинні стати причиною смерті. Водночас сама хвороба значно частіше спричиняє летальні наслідки. І ситуація з кором цього року в Україні – яскравий приклад. Не було жодного повідомлення про те, що хтось загинув від анафілактичного шоку при вакцинації КПК. Натомість про смертність від кору у 2017-18-му роках знають усі.

– Один із міфів вакцинація може впливати на розвиток дитини, наприклад, спричиняти аутизм? Чому виник такий взаємозвязок?

– Цей міф бере початок з публікації в 1998 році статті у виданні The Lancet. В ній лікар Ендрю Вейкфілд припустив, що вакцина проти кору, паротиту, краснухи може бути пов’язана з аутизмом. Щоправда, Вейкфілд приховав, що в нього були свої інтереси піднімати цей міф. Зокрема, в цей час він сам подав заявку на отримання патенту на вакцину проти кору. Зрештою, додаткові дослідження (а їх було понад 10) засвідчили, що Ендрю Вейкфілд сфальшував факти. The Lancet спростував публікацію. Вчинок лікаря був класифікований як порушення професійної етики, а у 2010 році його виключили з медичного реєстру Великобританії.

Одним із доказів того, що не існує жодного зв’язку між вакцинами та аутизмом, є приклад Японії. Там вакцину КПК замінили на моновакцину в середині 1993 року. Здогадуєтеся, що трапилося? Захворюваність на аутизм продовжує зростати. Водночас міф існує й надалі з кількох причин. Одна з них  –  час діагностики аутизму збігається з часом, коли дітям роблять кілька щеплень. Крім того, зараз не відомо, що ж спричиняє аутизм. Але медична спільнота точно знає: це не вакцини.

– На Волині зараз черговий виток захворювання на кір. Однак і досі частина батьків вагається, чи ж категорично відмовляється робити щеплення дітям. Дехто вважає, що краще перехворіти, ніж ризикувати щепленням. Чи так це?

 – Однозначно, НІ! Ймовірність померти від кору та його ускладнень значно вища, порівняно із ризиком щеплення. А також не варто забувати про віддалені наслідки кору –  енцефаліт, який є причиною важкої інвалідності. Плюс, навіть при середньоважкому протіканні інфекції, дитина страждатиме близько місяця. Спочатку це будуть лихоманка, біль в очах і виражена світлобоязнь, біль голови й у горлі, болючий сухий кашель, висипання, потім – загальна слабкість і швидка втомлюваність. Але разом із дитиною страждають батьки, про це слід пам'ятати. Все, чого можна очікувати від щеплення – це короткочасне підвищення температури чи незначні висипання на 7-14 день, що зникають без лікування і не викликають особливого дискомфорту.

Календар профілактичних щеплень
Календар профілактичних щеплень

 

– Дитина не хворіє, отже має міцний імунітет, то навіщо їй щеплення? Ще один міф, яким часто керуються батьки.

– Щеплення не захищають дитину від банальних ГРЗ, вони робляться від вкрай небезпечних смертельних й інвалідизуючих захворювань. Те, що дитина не хворіє на ГРЗ зовсім не означає, що вона не захворіє на дифтерію і не стане інвалідом через важке ураження серця, яке спричиняє дифтерійний токсин. 

У будь-якому разі дитина народжується з незрілим імунітетом і його розвиток триває до, приблизно, 16-ти років. Тому діти й потребують щонайшвидшої вакцинації, починаючи з народження, оскільки інфекції, від яких роблять щеплення, для іхнього віку є смертельними. Як на мене, це просто жахливо, коли нині, маючи можливість щепитись від кашлюку, діти помирають від крововиливів у мозок на тлі закашлювання та зупинок дихання, отримують дороговартісне і «важке» лікування від гепатиту В з високим ризиком померти від раку печінки, коли можуть бути захищеними за допомогою вакцинації.

Я зовсім не можу зрозуміти, як можна мати можливість запобігти хворобі та захистити від неї найдорожчих, але не скористатися нею. Я сама щороку вакцинуюся від грипу і це роблять мої колеги, друзі, родичі, пацієнти. Я отримала своє АДП-м – від дифтерії та правцю. І це моя запорука спокою.

Спілкувалася Лариса АНДРІЙЧУК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
07 Травня 2019, 16:56
я особисто пересікалася з даною панею. маю негативний досвід спілкування від лікаря. некомпетнтна та не вникаю в проблему дитини, а діє за шаблоном та вказівкою з '''верху.'
05 Січня 2020, 17:58
Навпаки дуже приємний лікар,дає дієві поради,завжди відповість на всі питання,які цікавлять.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром