«Я знала, що шансів більше не буде»: як наполеглива луцька паралімпійка «золото» виборювала. ФОТО

05 Квітня 2018, 17:17
Юлія Батенкова-Бауман 3633
Юлія Батенкова-Бауман

Бджілка-трудівниця, яскраве сонечко та чемпіонка – все це про луцьку спортсменку Юлію Батенкову-Бауман, яка цьогоріч вперше за своє життя виборола «золото» на Паралімпіаді у корейському Пхьончхані. До того спортсменка мала тринадцять заслужених медалей: дев’ять срібних, чотири бронзові. І тут, через стільки років важкої роботи над собою, паралімпійка взяла золоту медаль в лижній естафеті. Вона для неї є найціннішою, адже присвятила своїй донечці Златі.

Про те, як спортсменка йшла до перемоги, хто її підтримував і допомагав – далі у матеріалі.

Журналісти Район.Луцьк поспілкувалися з тренером Юлії, колишнім очільником обласного регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Володимиром Гащином, який і розповів нам про спортивну кар’єру Юлії і її перемогу.

ТРОХИ БІОГРАФІЇ

Народилася паралімпійка в Сімферополі. Ще малою дитиною втрапила з сім’єю в автокатастрофу, в якій загинули її брат і мама. А Юлі ампутували праву руку. Після цього маленька дівчинка мешкала в Ковелі разом із батьком. Там вона й почала займатися спортом у філії від «Інваспорт». До того ще з п’яти до восьми років ходила на гімнастику.

«У нашого обласного центру «Інваспорт» було відділення в Ковелі, де дівчина і починала свою спортивну кар’єру. Починала вона з легкої атлетики. Дівчинка була спортивна, ми бачили, як вона гарно бігає кроси, загалом була легкою на підйом», – розповів тренер.

Сам Володимир Гащин все життя пропрацював у спорті, тому, безперечно, розуміється на всіх спортивних нюансах і бачить талановитих людей здалеку. Ось так і вийшло з Юлею – Гащин помітив справжній талант у дівчини.

Читайте також: Луцька спортсменка везе на Волинь золото з Паралімпіади

Тренер Володимир Гащин
Тренер Володимир Гащин

Володимир розповів, що вперше був на зимовій Паралімпіаді в американськму місті Солт-Лейк-Сіті в 2002 році. Там він вже на власні очі побачив, як проходять змагання з зимових видів спорту. В той момент Гащин подумав про Юлію Батенкову-Бауман. Він вже тоді уявив, як вона бере участь у Паралімпіаді. Тренер вірив, що вона зможе досягти успіхів у зимових видах спорту.

«Я тоді сказав Юлі, що давай пробувати свої сили на зимових видах спорту. Я бачив, що з неї буде чемпіонка. Собі думав, якщо вона кроси добре бігає, то значить повинна бути лижницею. У той час я вже добре знав тренерів збірної України. Сказав їм, що в нас є перспективна дівчинка, і її треба подивитися. Юля не погоджувалася відразу, але все-таки я настояв», – поділився тренер Гащин.

Володимир Гащин сказав лучанці: «Юля, ти будеш у мене лижницею-чемпіонкою!». Проте, за словами тренера, вона не вірила. «Та що ви таке говорите?», – лунало з вуст молодої спортсменки. Дівчина просто не уявляла, де на Волині можна нормально займатися зимовими видами спорту, особливо біатлоном. Проте тренер був переконаний в іншому.

Читайте також: Квіти, грамоти та оплески: у Луцьку нагородили параолімпійок

І вже з 2004 року з дівчиною почали займатися: вчили її стояти на лижах та бігати естафети. Тренувалися в Карпатах, потім, каже Гащин, і виїжджали за кордон, туди, де йшов сніг. От саме в той час Юлія втрапила в збірну України. Тренери побачили, що дівчина перспективна, а найголовніше те, що «божевільна трудяга». Якщо ж Юлія за щось взялася, то вже віддається повністю як бджілка-трудівничка. А в житті вона сонечко, усмішка з її обличчя ніколи не сходить.

Паралімпійка привезла «золото» для своєї донечки Злати
Паралімпійка привезла «золото» для своєї донечки Злати

ПЕРШІ СПРОБИ НА ПАРАЛІМПІАДІ

Уже в 2006 році Юлія Батенкова-Бауман заявила про себе. Поїхала в складі збірної України на Паралімпіаду в Туріно. Волинь тоді завоювала 9 медалей, п’ять із них Юліні – два «срібла» і три «бронзи» привезла додому. Опісля в 2010 році поїхала на змагання у Ванкувер – місто на західному узбережжі Канади. У 2014 році – в Сочі… І в 2018-му в корейський Пхьончхан.

«До 2018 року ніколи не мала золотих медалей. Завжди то срібні, то бронзові. Їй завжди трішечки не вистачало до перемоги, наприклад, п'ять сотих секунди», – пригадав Володимир Гащин.

ДОВГООЧІКУВАНЕ «ЗОЛОТО» ДЛЯ ДОНЬКИ

Після Сочі паралімпійка вийшла заміж і народила донечку Злату. Рік не тренувалася, а доглядала за нею. Та думка, що досі не має «золота», не покидала Юлію. Як так, – думала вона, – стільки років займатися і не отримати золоту медаль. Тому після річного відпочинку, спортсменка вирішила повернутися і тренуватися далі, аби поїхати на Паралімпіаду в Південну Корею.

Володимир Гащин розповів, що їй було дуже важко повернути форму, ще й до того ж донька росла. Юля постійно брала її з собою на тренування. Їздила з малечею в Карпати, наймала няню. Це було неймовірно важко. Та вона не здавалася, бо хотіла отримати «золото» для своєї Златочки.

«Юля настільки була у формі перед Кореєю, що була готова перемагати всіх. Але ж треба так, щоб за три дні до змагань захворіти в Кореї. І що тільки не робили, нічого не допомагало. Як Юля перший раз стартувала, то я бачив, що обличчя в неї не таке, як потрібно. Важка була перша гонка, один промах – і четверте місце. Як то кажуть, не зачепилася за медаль. Друга гонка не менш складна, і теж четверте місце. Юлі через хворобу було важко дихати. До останнього дня естафети ледве-ледве відійшла. Юля класно стартонула. В останній день зібрала всі сили і перемогла – взяла довгоочікуване «золото» на Паралімпіаді. Емоції мене переповнювали від радості, що не можу їх передати», – з усмішкою на обличчі поділився Гащин.

Читайте також: Луцька спортсменка присвятила золоту медаль доньці

«Я знала, що це останній день змагань, і шансів більше не буде. І тому з самого ранку вже була зосереджена. Я була настроєна на «вербу». Після того, як я стартонула, то зрозуміла, що все йде по плану, тобто старт вдалий. Я показала дуже добрий результат, неймовірний в своєму роді. Виграла в усіх, навіть призерів. Я, дійсно, немовби летіла. Та  ще досі в ейфорії», – поділилася своїми враженнями сама ж чемпіонка Юлія Батенкова-Бауман.

Юлія цьогоріч вперше за своє життя виборола «золото» на Паралімпіаді у корейському Пхьончхані
Юлія цьогоріч вперше за своє життя виборола «золото» на Паралімпіаді у корейському Пхьончхані

ХТО ДОПОМАГАВ І ПІДТРИМАУВАВ

Хоча Володимир Гащин на пенсії, проте він і досі підтримує Юлію, допомагає їй. У цей час, коли Юля була на різноманітних зборах – то у Фінляндії, то в Італії, –  Гащин звернувся до кількох луцьких меценатів, аби вони теж підтримали паралімпійку.

«Від інвентаря багато що залежить, ти можеш бути фізично готовим, а не мати нормальних лиж, і все – ти не переможеш. Тому треба було її підтримати, я напряму звернувся до власників підприємств «Забіяка», «Модерн-Експо», до депутата міськради Андрія Авраменка, який сам є спортсменом, тому з радістю відгукнувся допомогти, і до бізнесмена Андрія Леонтьєва. Всі залюбки підтримали молоду паралімпійку», – поділився Гащин.

«Я дякую луцьким меценатам, які допомогли мені придбати лижі. Окрім того, багато хто підтримував морально, це і близькі мені люди, рідні, друзі, мій чоловік і донечка Златочка. Також писали й в соцмережах, загалом підтримка відчувалася добряча», – зауважила чемпіонка Юля.

«Я знала, що це останній день змагань, і шансів більше не буде»
«Я знала, що це останній день змагань, і шансів більше не буде»

Паралімпійка розповіла нам, що на цьому не зупинятиметься, й надалі братиме участь у змаганнях, аби показати ще кращий результат.

«А я головне хочу, щоб Юля мала радість від виховання донечки. Хочу, щоб була щаслива, адже стільки віддала своєї праці», – додав на завершення тренер Володимир.

Анна МАНЮХІНА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром