Світ можливостей: луцькі студенти розповіли, чому не залишаються за кордоном

05 Квітня 2018, 16:01
Студенти у світі 7126
Студенти у світі

На одній лекції в Луцьку студенти розмовляли з жінкою, що закінчила Гарвард. Вона розказувала про життя за кордоном та радила, як потрібно вчитися.

Коли була можливість задати питання, молодий хлопець із аудиторії запитав, як знайти в собі сили НЕ ЗАЛИШИТИСЯ ТАМ, коли навчання закінчиться. Дивно, коли студент повинен змушувати себе повертатися додому. Тим не менше, це питання висіло на язику у значної частини аудиторії.

То чому ж студенти, які спробували якіснішу освіту та отримали доступ до безлічі можливостей, повертаються додому і продовжують навчання тут? Про це дізнавалися журналісти Район.Луцьк.

«ЕРАЗМУС+» ВІДКРИВАЄ ДЛЯ СТУДЕНТІВ СВІТ

Коли ти студент, світ відкритий для тебе, як ніколи. Сотні можливостей, за які варто тільки встигнути вхопитися – і ти вже навчаєшся у провідному ВУЗі чи стажуєшся у крутій міжнародній організації. Програми студентських обмінів – поширена світова практика. Молоді люди відправляються за кордон, аби здобути новий досвід та поділитися ним вдома. Найвідомішою програмою, яка співпрацює з університетами по всьому світу є «Еразмус+». Волинські ВУЗи також входять до числа партнерських організацій, з якими співпрацює проект. Студентів за кордон у Луцьку відправляють Національний технічний університет, СНУ імені Лесі Українки та Старопольська вища школа.

Університет «Старопольська вища школа» у Луцьку – українське представництво однойменного польського вузу у Кельцах.  Програма «Еразмус+» у закладі має два типи. Перший – це літнє стажування (студенти їдуть на 90 днів у Іспанію або Грецію). Другий – семестрове навчання. Для цього ВУЗ підписав договір з університетом Брешова у Словаччині,  і на другому курсі викладачі завжди обирають  10 найкращих студентів для такого навчання.

За словами координатори програми «Еразмус+» у Старопольській вищій школі Олени Сідімянцевої, залежно від рівня володіння мовою, студентам дають певний вид роботи. Вони працюють у готелях барменами, офіціантами або на кухні.  Ті, хто їдуть з економічної спеціальності, переважно працюють на рецепції, помічниками асистентів менеджерів. Їм  вибирають вакансії відповідно до спеціальностей, на яких студенти здобувають освіту.

Олена Сідімянцева також відкриває для себе світ
Олена Сідімянцева також відкриває для себе світ

Студенти на стажуванні
Студенти на стажуванні

Час для відпочинку завжди знайдеться
Час для відпочинку завжди знайдеться

Нові практики вони згодом привод
Нові практики вони згодом привод

У другому семестрі другого курсу студенти цього ВУЗу можуть поїхати на семестрове навчання в Європу. Навчання відбувається англійською, а ті предмети, які вони там вчать, у Луцьку їм автоматично зараховуються.

СТУДЕНТИ, ЯКІ ПОВЕРНУЛИСЯ

Кажуть, що той, хто відкрив для себе світ, вже ніколи не буде таким, як раніше. У цьому пересвідчилися молоді люди з волинських ВУЗів. Вони побували у Європі, повчилися разом з кращими студентами світу, спробували себе у певному виді роботи, і зараз готові поділитися своїм досвідом з нашими читачами

Журналіст Іван Савич кілька років тому їздив на навчання за освітньою програмою «Польський Еразмус для України».  Різницю у підході до навчання у Європі хлопець зауважив одразу.

«Навчання побудоване за принципом, що перелік предметів ти собі обираєш на свій розсуд. Все набагато простіше – групи менші, і викладач може приділити більше уваги тобі, коли у групі 5-6 людей. Предмети можуть здатися вузькоспеціалізованими, але вони насправді цікаві. Все не таке формалізоване, як у нас»,– розповідає Іван.

Неформальне навчання приваблює українських студентів
Неформальне навчання приваблює українських студентів

Бібліотека
Бібліотека

Сад на даху бібліотеки
Сад на даху бібліотеки

Своє перебування у Європі екс-студент напівжартома називає демо-версією міграції.

«Це дуже крута можливість. Дехто використовує її, як своєрідний трамплін, коли хоче емігрувати в Європу. Я з самого початку знав, що повернуся назад. Попри все, це чудова нагода вийти з зони комфорту і спробувати пожити там».

За час навчання у Польщі Іван Савич відвідав 4 країни. Основна причина, чому він не хоче залишатись там – це те, що вдома він зможе реалізувати себе повністю.

«Я себе не бачу в тому суспільстві. Це, по суті, починати життя спочатку: оточення, друзі,соціальні контакти. Під час навчання я вже займався журналістикою, а мені мовний бар’єр там заважав би. Хоча зі мною разом були одногрупники, що приїхали з окупованих східних областей України. Вони там повступали на  бюджет».

Під час навчання відкрив для себе нові країни
Під час навчання відкрив для себе нові країни

Часто повернення до своєї країни є вимогою волонтерської програми чи освітнього курсу, на які їдуть студенти. Себто, після року навчання чи стажування молода людина повинна повернутися додому і застосувати здобуті знання.

Студентка Ірина Гоюк нещодавно поїхала в Латвію на волонтерський проект EVS,  що фінансується «Еразмусом». Дівчина перебуватиме там рік.  До обов’язків Ірини входить координація роботи медіа-відділу молодіжної організації.

«Окрім цього, я можу робити усе, що захочу - запустити свій клуб дебатів, відкрити своє онлайн-видання. Вони у всьому підтримують будь-які ініціативи. Наприклад, я на 3 дні їду до Юрмали, щоб допомогти з організацією фестивалю», – розповідає студентка.

Студентка Ірина Гоюк в компанії молоді з усього світу
Студентка Ірина Гоюк в компанії молоді з усього світу

1
Продуктивні вечори
Продуктивні вечори

Каже, що для тих, хто живе ТАМ, є дуже багато можливостей.

«Я спілкуюся з дівчиною, яка закінчує 12 клас, а вона каже: «Ну я буду вчитися в університеті в Німеччині або Швейцарії». У них немає кордонів. Якщо ти в ЄС, то тобі не потрібно проходити 10 кіл пекла, щоб вчитись в іншій країні. Це одне із спостережень. Але якщо хотіти, то і навчаючись в Україні, можна вступити в універ іншої країни», – пояснює дівчина.

Враженнями дівчина одразу ділиться у соцмережах
Враженнями дівчина одразу ділиться у соцмережах

Свій час у іншій країні студентка використовує максимально продуктивно.

«Для мене це шанс побачити, що я можу. Інша країна, інші люди, інше середовище, інші мови - тут немає стабільності,  яка була в Україні. Тому для мене це челендж. Плюс це час для себе. У мене є все, щоб покращити свою англійську (інші стажери - з Грузії і Іспанії не говорять російською, тому я спілкуюсь з ними англійською). У мене є все, щоб подорожувати, вчитися, читати, розвиватись.  Це досвід Це практика Це контакти. Але моє життя ... я не бачу його десь, окрім України», – розповідає Ірина.

Багато нового досвіду та ще більше друзів
Багато нового досвіду та ще більше друзів

Часто вимоги повернутися додому ставлять самі навчальні заклади.

«В наших студентів є вимога повернутися до Луцька і закінчити навчання. Є такі, що після навчання їдуть туди працювати, але все ж більшість залишається тут і робить свої проекти. Один з наших студентів,який їздив на обмін, по поверненні організував з батьком і братом власний бізнес: вони продають тури в Іспанію. Під час стажування хлопець налагодив контакти з тим готелем, з яким працював, і він все припрацьовує, обраховує вартість, і пропонує людям такі тури», – розповідає Олена Сідімянцева.

Після навчання, стажування, літньої практики чи соціального волонтерства українські студенти повертаються у свою країну. Можливо, це через вимоги програм, які відривають для них світ. Але завдяки героям цього матеріалу хочеться вірити,що додому з Європи студенти повертаються не тільки тому, що так треба. Вони бачать своє майбутнє вдома. А зважаючи на те, які знання вони привезуть із собою, можна бути впевненим: це буде світле і успішне майбутнє.

Людмила РОСПОПА

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром