Знайшли помилку? Виділіть частину тексту і натисніть CTRL + Enter

Лабораторія ЛНТУ: сушити сільськогосподарську продукцію легко

11:53 20.11.2015
1667

На кафедрі машинобудівного факультету у Луцькому національному технічному університеті знають технологію висушування сільськогосподарських культур та уміють з мулу видобувати органічні добрива.

Район.Луцьк продовжує досліджувати лабораторії університетів нашого міста.

Лабораторія механіки сільськогосподарських матеріалів та середовищ виконує досліди за кількома напрямками. Один з них – це дослідження присвяченні вирощуванню і збиранню льону.

«На жаль, зараз цю культуру практично не вирощують через економічні негаразди, такі дослідження по-трохи затухають. Хоча залишилися ще і зразки льону, і обладнання із цієї роботи», – розповів завідувач кафедри інженерного та комп’ютерного забезпечення агропромислового комплексу Ігор Цизь.

Інший напрямок – сушіння сільськогосподарських матеріалів.

У кліматичних умовах, що характерні для України зерно та іншу сільськогосподарську продукцію потрібно висушувати. Аби в подальшому зберігати та використовувати.

Тому у лабораторії є спеціальна установка для дослідження конвективного сушіння. Вона дозволяє у неперервному режимі знімати, як змінюється вологість матеріалів через зміни у її масі. А також дає можливість спостерігати неперервні у часі закономірності процесу сушіння.


Не менш цікавим агрегатом є установка, що досліджує висушування у шарі певної товщини. Вона дозволяє регулювати як температуру, так і швидкість повітряного потоку.

Також у лабораторії є комплексний прилад, який вимірює швидкість повітря у безперервному режимі.


Ще один пристрій можна використовувати не лише при дослідах, а й у виробництві.

«У нас є культура, яка займає все більші і більші площі – це соя. Вирощують її з метою отримання у майбутньому протеїну, а зараз переважно заради видобутку олії, або рослинного масла. У процесі сушіння є великі витрати енергії. Ми тут реалізували гіпотезу, суть якої полягає у тому, що інтенсифікувати процес сушіння можна шляхом надрізання оболонки. Якщо цю оболонку надрізати, то волога з насінники виділяється швидше», – розповів Ігор Цизь.

За допомогою такого приладу можна знизити близько 30% енергетичних трат при сушінні насіння сої.

Ще одним напрямком досліджень лабораторії є вичення властивостей сапропелю – органічного мулу.

«Наша Волинь не дарма називається синьоокою, але на жаль багато озер на території області, фактично втратили свої функції та перетворилися на болота. Це сталося тому, що там є мул. Його потрібно добувати та очищати озера. А мул у свою чергу стає цінним добривом», – зазначив завідувач кафедри.

Ряд експериментів у лабораторії стосуються саме практичного використання сапропелю, яке передбачає його якісне змішування з гідральною сировиною та процес гранулювання.

Інше дослідження, яке проводиться з добривом – внесення його у ґрунт під час садіння картоплі за допомогою спеціальної установки.


Серед різноманітних пристроїв лабораторії є і шнековий прес, який раніше використовували у дослідженнях процесу зневоднення сапропелю. Зараз його хочуть застосовувати для пресування соломи і використання її в якості альтернативного палива.

У лабораторії зазначають, що дослідження сільськогосподарської механіки в університеті знаходиться на належному рівні. А проводити досліди сюди приходять і лаборанти, і студенти навчального закладу.



Софія СІЧКУН

Коментарі
26 вересня
Сьогодні
Вчора
Підписатися на наші новини
*ви у будь-який момент зможете відписатися від наших новин