«Викрадена принцеса»: Руслан, дуб, кіт, чарівна жаба та Людмила. РЕЦЕНЗІЯ

15 Березня 2018, 08:45
Руслан і Людмила 6085
Руслан і Людмила

Дуб зелений, золотий ланцюг і вчений кіт – образи, відомі з дитинства чи не кожному українцеві. Мабуть, немає тих, хто не чув історії про Руслана і Людмилу.

Нещодавно на великі екрани вийшло нове анімаційне втілення старої, як світ, казки. Неперевершений український мультфільм «Викрадена принцеса. Руслан і Людмила» ми дивилися у кінотеатрі «Адреналін Сіті».

Сюжет

Мотив історії не новий. Одна гарна принцеса + один бідний хлопець = велике кохання, на шляху якого обов’язково повинні з’явитися якісь перешкоди (ну, бо інакше як свою любов доведе прекрасний не-принц?).

Красуня-принцеса Міла втомилася від князівської надопіки батька, і одного вечора тікає з дому. Дівчині, однак, не уникнути пригод і небезпек, від яких її рятує красень Руслан. Він – мандрівний актор, який потай мріє стати лицарем. І ось між ними спалахує кохання, на яке, як муха на мед, прилітає злий чаклун Чорномор. Старий підступний маг викрадає Мілу, і в Руслана є всього кілька днів, аби її врятувати.

Принцеса Міла тікає з дому, а потім її викрадає злий чаклун. Але здається, він сам тому не радий.
Принцеса Міла тікає з дому, а потім її викрадає злий чаклун. Але здається, він сам тому не радий.

Далі ж починаються веселощі. Руслан бере літописця Нестора (найцікавіший, на нашу скромну думку, образ мультфільму), і відправлється за порадою до… Кота. Адже тільки йому одному відомо достеменно, як рятувати найвикраденіших принцес.

Персонажі

Незважаючи на традиційний для мультиків про принцес сюжет, образи історії дуже і дуже оригінальні. Мова тут, звісно, піде не про головних персонажів – вони не унікальні. А от літописець Нестор, який виконує традиційну роль «боязкого друга» нашого не-принца, Пташечка та Хом’як, що ніби між іншим рятують головного героя, поки той рятує принцесу, ну, і Чарівна жаба з макіяжем, як у подруги вашої бабусі, роблять картину незвичайною.

Не-принц, принцеса, і Хом'як, який рятує всіх
Не-принц, принцеса, і Хом'як, який рятує всіх

Київська Русь

Те, що казка нагадує традиційні «діснеївські» історії, ніяк не позбавляє її слов’янського колориту та оригінальності. Київська Русь у картині відчувається з моменту, коли на екрані з’являються дуб, ланцюг і кіт. А елементи народних оповідок вдало поєднуються із жартиками, які з легкістю розуміє сучасний глядач.

Не вистачає хіба мовленнєвого колориту. Єдиний персонаж, мовлення якого хоча б трохи відрізняється від звичайного літературного – знову ж, Нестор. Він, правда, говорить чомусь, як сучасний львів’янин, і часто використовує суржик…

Злий чаклун Чорномор
Злий чаклун Чорномор

Анімація

Картинка мультика гідна найвищих відзнак. Їй, звісно, поки не дорівнятися до найновіших «диснеївських» чи «піксарських» робіт, однак різниця майже невідчутна. Динаміка в кожному кадрі, яскраві кольори та чарівні образи змушують глядача надовго запам’ятати історію. А пісні у виконанні гурту «Время и стекло» та Джамали, хочеться наспівувати ще довго після перегляду мультика.

«Викрадену принцесу» Ви можете переглянути у кінотеатрі «Адреналін Сіті» щодня о . Квитки можна придбати за посиланням.

Людмила РОСПОПА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром