«Астрал. Останній ключ»: у темній-темній кімнаті… РЕЦЕНЗІЯ

23 Січня 2018, 12:06
Нова історія старого жаху 3764
Нова історія старого жаху

Цей фільм – моя перша спроба дивитися жахи у кінотеатрі. Ми прийшли туди удвох з подругою-психтерапевтом. Останній сеанс п’ятниці на Водохреща, коли всі нормальні люди відігріваються в теплих ліжках після пірнання в ополонку. Ми з подругою сидимо в самісінькому центрі червоної зали кінокомплексу «Адреналін Сіті». Пара позаду нас – на найостанніших рядах. Пізніше ми почнемо тремтіти від однієї думки про червоні двері залу, темні кутки порожнього приміщення і зловісний сміх хлопця, що сидів позаду.

Правило дотримуватися тиші під час спільного перегляду фільму можна порушувати, коли ви смієтеся, дивлячись комедії, коли висловлюєте масове замилування протяжним «О-о-о-о-оу», чи коли кричите від страху, ховаючи обличчя у долонях на особливо жахливому фільмі жахів.

Усі попередні частини «Астралу» я дивилася на маленькому екрані ноутбука у веселій галасливій компанії друзів. Цей перегляд був абсолютно іншим…

Сюжет

Історія зав’язана навколо однієї з головних героїнь попередніх фільмів, медіума Еліс, яку сценаристи необачно вбили ще в першій частині. «Астрал. Останній ключ» розповідає про складне дитинство жінки, цькування батьком-військовим, та привидів, які переслідували її у власному домі.

За сюжетом, Еліс у дитинстві випускає у світ демона, що вбиває її матір. Батько дівчинки ніколи не розумів її дару бачити надприродне, тому б’є дитину, звинувачуючи її у брехні. У свої 16 Еліс тікає з дому, залишаючи там батька, брата і всіх привидів. Через багато років до неї зателефонує чоловік, який придбав хату, і попросить розібратися з неупокоєними душами. Для цього жінці доведеться віч-на-віч зустрітися із дитячими страхами.

Ні, цей демон у фільмі реально страшний
Ні, цей демон у фільмі реально страшний

Жахи і «жахалки»

Цікавий сюжет у фільмі, безперечно, наявний. Історія не дасть нудьгувати жодному глядачеві. Однак, справжнього страху, такого, який відчували на першому фільмі, ви у цій частині не переживете. Попри намагання авторів вибудувати моторошну історію про демона із темної кімнати, лячно глядачам зазвичай стає не від сюжетних поворотів, а від звичайних «жахалок»: різких рухів чи звуків, мертвих чи не зовсім персонажів, що з’являються то тут, то там...

Краще не відкривати ніяких невідомих замків. Хто знає, що за ними ховається...
Краще не відкривати ніяких невідомих замків. Хто знає, що за ними ховається...

Актори

Попри те, що фільм виходить уже не вперше, а головна героїня у кожній із частин картини одна, досконалого цілісного образу Еліс творцям історії так і не вдалося досягнути. Жінка неперевершена, коли заходить у темні приміщення, населені ще темнішими силами, і стає з ними до боротьби, як рівна. Однак, коли мова йде про передачу простих людських емоцій, як от радість, сум чи докори сумління – акторка ніби стає дерев’яною, і всі емоції виходять дещо натягнутими і нещирими.

Зіграти страх чи впевненість вона може, а от повсякденні людські емоції акторці даються важко
Зіграти страх чи впевненість вона може, а от повсякденні людські емоції акторці даються важко

Ситуацію рятують веселі і трохи не сповна розуму хлопці-помічники медіума. Вони легко перевтілюються із дотепників на першокласних полювальників на відьом.

Графіка

Кадри фільму привертають увагу якісною графікою. Тобто, мальовані кадри фільму є чи не найкращими. Натомість у звичайних знятих епізодах на акторах буває забагато непотрібного гриму. Так, обличчя декого із них віддають бронзою, а окремі мерці в гримі нагадують звичайних таких «живців», які впали в борошно, а потім у варення.

Борошно і вареннячко?)
Борошно і вареннячко?)

Загалом, історія ідеально підходить для галасливого вечора в колі друзів. Фільм добре полоскоче нерви кожному з його глядачів.

Фільм можна подивитися у кінокомплексі «Адреналін Сіті» щодня о 14:20, 19:35 та 21:40.

 

Людмила РОСПОПА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром