«Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги готовий до впровадження реформи», – керівництво

17 Січня 2018, 13:36
Кожному українцю необхідно обрати сімейного лікаря 5287
Кожному українцю необхідно обрати сімейного лікаря

З 1 квітня 2018-го року кожному українцю необхідно обрати сімейного лікаря і до 1 липня підписати з ним Декларацію на медичне обслуговування.

Зараз підписання декларацій відбувається в пілотному режимі, медзаклади тестують і обирають сервіси, запропоновані Міністерством охорони здоров’я.  Кожен сімейний лікар може набрати для обслуговування в середньому дві тисячі пацієнтів, а дві тисячі першому  вже має право відмовити.

«Щоб сформувати свою пацієнтську базу, лікарі вже проводять інформаційну роботу, – розповідає молодий лікар Ростислав Дудік. «До квітня люди вже можуть визначитись, можливо вони вже обслуговуються в когось і готові з ним попередньо домовитись.

Я, наприклад, роздаю людям інформаційні брошурки, де є наша контактна інформація, а також пропоную заповнити паперову, тестову декларацію, щоб мати інформацію для себе. Пізніше ці дані буду вносити в електронну систему».

Власне, приписна кампанія розпочнеться з 1 квітня 2018-го року і набудуть чинності декларації українців 1 липня. Поки невідомо, чи необхідно буде їх переоформлювати за новою системою, або ж уся інформація буде внесена в бази автоматично.

Заступник головного лікаря Луцького ЦПМСД Олександр Слабенко розповів, що тут планують розпочати підписання електронних декларацій вже за декілька днів.

«На платформі Міністерства охорони здоров’я E-Health працює 7 акредитованих інформаційних медичних систем. Закладам пропонують обирати за зручністю, це як, до прикладу, операційна система. Ми визначились на користь системи «Поліклініка без черг».

Технічно наш центр до впровадження реформи готовий. Створено комп’ютерну мережу, всі кабінети обладнані ноутбуками чи стаціонарними комп’ютерами. Всі сімейні лікарі стовідсотково забезпечені технічно. Також плануємо на першому поверсі встановити додатковий сервіс – комп’ютер з доступом до системи, щоб люди, які не мають його вдома, могли зареєструватися з нашою допомогою в центрі».  

Зареєструватися в системі можуть не тільки лікарі, а й пацієнти – щоб самостійно обрати фахівця. Важливим є запровадження принципу екстериторіальності, тобто не обов’язково бути прив’язаним до місця проживання чи прописки.

«Важливо й те, що декларація  - це своєрідна угода про взаємну відповідальність, права та обов’язки між лікарями і пацієнтами», – наголошує заступник головного лікаря з медичного обслуговування населення Луцького ЦПМСД Тетяна Трач.

«Чомусь на сьогоднішній день в суспільстві існує стереотип, що лікар зобов’язаний. А пацієнт не завжди (в розумінні пацієнта) зобов’язаний дотримуватись рекомендацій. Найпростіший приклад - здоровий спосіб життя. Куріння, вживання алкоголю, нераціональне харчування, відсутність рухової активності. Такий спосіб життя сприймається як належний. Пацієнт витрачає  кошти на пиво, піцу і чіпси, а потім приходить до лікаря з претензією, чому тиск не падає, надмірна вага чи ще щось. Це ж стосується і вакцинації».   

Послуги сімейного лікаря стовідсотково фінансуватимуться з державного бюджету. Вже цього року заклади первинної медичної допомоги, які уклали контракт з Національною службою здоров’я, отримуватимуть щорічну фіксовану виплату за обслуговування кожної особи. У 2018-му році ця сума становитиме 370 грн.  

Таким чином буде реалізовано принцип медреформи «гроші  йдуть за пацієнтом».

 

Лариса АНДРІЙЧУК

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024