Застаріла зброя та командир-зрадник: 10 фактів про корвет «Луцьк»

14 Січня 2018, 19:10
Корвет «Луцьк» 6421
Корвет «Луцьк»

Про повернення Україні військjвих кораблів, захоплених під час окупації Криму, заговорив президент Російської Федерації Володимир Путін. Під час прес-конференції з російськими ЗМІ у четвер, 11 січня він заявив, що готовий повернути ВМС України захоплену військову техніку, яка, за його словами, перебуває у жахливому стані. 

Серед кораблів, які президет РФ нібито збирається повернути до України – і корвет «Луцьк», який окупанти захопили у березні 2014-го. Спростовуючи слова російського президента, віце-адмірал, командувач військово-морських сил України Ігор Воронченко пояснив, що на момент втрати українцями військових кораблів, майже вся техніка була справною. З 8 бойових кораблів не на ходу був лише ВДК «Ольшанський». Корвет «Луцьк» якраз перебував на ремонті, який на той час майже закінчили.

Журналісти Район.Луцьк зібрали для Вас 10 цікавих фактів про судно, яких ви могли не знати.

1. Один із перших кораблів ВМС України.

Виготовлений у 1993 році за радянським проектом, корвет «Луцьк» став одним із перших військових суден українського флоту. Корабель був також одним із найбільш використовуваних одиниць військово-морської техніки в Україні. Значну частку коштів в обслуговуванні корвета складала шефська допомога, яку в рамках державної програми надавали лучани.

2. Урочисте підняття прапора

Синьо-жовтий стяг на корветі «Луцьк» підняли вже після того, як судно пройшло по Дніпру в порт Миколаїв. Там перевірили справність його механізмів, і вже після того судно з екіпажем самостійно вирушило у море, і здійснило переправу на головну базу українського флоту – у порт Севастополь. Прапор над судном замайорів 12 лютого 1944 року.

3. Багатоцільовий корабель

Корвет «Луцьк» – військовий корабель, призначений для служби недалеко від берега. Судно використовують для ведення варти, а також під час конвойного супроводу. Також корвети застосовують у протичовновій та протиповітряній обороні баз ВМС.

Корвети є одними з найчисельніших класів бойових кораблів сучасності.

Корвет «Луцьк». Фото Волинської газети
Корвет «Луцьк». Фото Волинської газети

4. Удосконалена зброя

Виготовлений у Києві заводом «Ленінська кузня», корвет «Луцьк» є модернізованим проектом малого протичовнового корабля 1124, розробленим радянськими інженерами у 1976 році. У порівнянні з попередніми проектами, корабель мав сучаснішу зброю і радіоелектроніку. Нова артилерійська установка, модернізований зенітно-ракетний комплекс, переносні ракетні комплекси та сучасний радар збільшили тоннаж судна майже на 10%, однак зробили у кілька разів ефективнішим.

Однак, на початку 21 століття все оснащення корабля виявилося застарілим.

5. Шлях

У складі військово-морських сил корабель до захоплення російськими окупантами був частиною 5-ї надводної бригади кораблів охорони водного району. З часу підняття прапора і до 2009 року корвет «Луцьк» подолав 55000 миль та відвідав у рамках навчання порти Румунії, Туреччини і Болгарії.

6. Захоплення російськими військами

Корабель одним із перших захопили російські війська, які окупували півострів Крим. 20 березня 2014 року росіяни зайняли корвети «Луцьк» та «Хмельницький», відправивши їх екіпажі на берег. Синьо-жовтий стяг змінили на російський триколор, а близько 70% команди корвету «Луцьк» склали присягу і почали службу у Чорноморському флоті Російської Федерації.

Один із перших кораблів ВМС України
Один із перших кораблів ВМС України

7. «Не було наказу»

Після захоплення корабля з’ясувалося, що напад на нього зробили нібито не російські військові, а так звана «самооборона Криму». Нападники, як вдалося дізнатися тодішньому міському голові Луцька Миколі Романюку, мали при собі травматичну зброю і мисливські рушниці. Команда не отримала від керівництва жодного наказу. І тому, не в змозі захищатися, моряки просто вийшли на сушу.

8. Квартири морякам

Після того, як колишньому міському голові Луцька Миколі Романюку вдалося зв’язатися із командою, у влади міста виникла ініціатива запросити моряків з корвету з сім’ями до Луцька і забезпечити їх житлом. Однак, чи вдалося реалізувати ініціативу, невідомо.

9. Командир-зрадник

Окрім командира Макеєва, який не дав команді жодного наказу під час захоплення корабля, серед командирів був іще один одіозний моряк. Максим Ємельяненко був командиром корвету «Луцьк» з 2012 до початку 2014 року. Пізніше він очолював корвет «Тернопіль», який кілька днів був відрізаний від суходолу, опираючись захопленню росіянами. Ємельяненко у розмові з російським віце-адміралом на пропозицію здатися відповів «Русские не сдаются». Виявилося, що він має російське походження, однак був вірний присязі, яку дав народу України. Проте, це не завадило йому одразу після захоплення корвету скласти присягу і стати моряком Чорноморського флоту Російської Федерації.

10. Перспектива повернення

На початку січня 2018 року президент Російської Федерації Володимир Путін зробив заяву про готовність повернути Україні захоплені під час окупації Криму військові кораблі, серед яких і корвет «Луцьк». Однак, як зазначив президент, українська військова техніка збереглася у дуже поганому стані. Раніше ЗМІ писали про те, що росіяни використовують деталі українських кораблів для ремонту власної техніки.

Керівники держави відповіли, що не стануть міняти старі кораблі на Крим, а повернуть їх усклад України разом з півостровом. 

Людмила РОСПОПА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром