В очікуванні дива: як у Воротневі діє перша на Волині резиденція Санти

07 Січня 2018, 13:00
Резиденція Санти-Клауса у Воротневі 9463
Резиденція Санти-Клауса у Воротневі

У Волинській Швейцарії, заказнику Воротнів, оселився Санта-Клаус з ельфами, який сповнює бажання та дарує чудо найменшим і дорослим.

У кожному з нас живе маленька дитина. А в період різдвяних свят дива чекають всі.

Та особливо його потребують, звісно, діти. Саме для дітей, пердусім тих, які потребують допомоги, дітей працівників волинських лісівників та тих, які й навчаються у шкільних лісництвах й влаштували лісову Резиденцію Санта-Клауса.

Побувати тут вже встигло кілька десятків дітлахів, адже відгуки про резиденцію дуже швидко поширюють самі діти. Такі візити тут проводять з кінця грудня і мають намір продовжити до закінчення новорічно-різдвяних свят, але організатори всміхаються: через рік доведеться наймати штатного Санта-Клауса.

Мрії про мир і щасливу сім’ю

«В мене просила дитинка, щоб в них сім’я була щаслива, щоб мама, тато були вдома, щоб тато повернувся з війни і мир настав в Україні», – з трепетом говорить молодий хлопець, який виконує роль Санти.

Гнат Валер за фахом автомеханік VI розряду, розповідає, що йому легко знаходити спільну мову з дітьми. Не останню роль цьому зіграла й робота офіціанта, а останні півтора місяці працює аніматором.

Чаювання з Сантою
Чаювання з Сантою

Вже не перший раз доводиться йому вживатися в роль Діда Мороза чи Санти, однак  відмічає, що останнім часом діти все частіше просять про мир в Україні й щасливу сім’ю.

Та скільки дітей, стільки й бажань. Серед гамору й сміху чути й викрики про 10 айфон та інші ґаджети. Більшість же діток традиційно просять іграшки, цукерки чи якісь домашні улюбленці.

Хлопчик вкидає у скриньку листа
Хлопчик вкидає у скриньку листа

У листі, окрім побажань, потрібно написати й про добрі вчинки, які зробили протягом року та вітання зі святами. Діти задумливо крутять ручки в руках, згадують і пишуть…  Хтось про те, що добре вчився, хтось, що допомагав батькам, а хтось, що вбирав ялинку, інші ж закриваються рукою і пишуть ще щось інше.

З листами вони підходять до скриньки, повільно вкидають і фотографуються. З усіх листів працівники лісництва оберуть 5 кращих, з найоригінальнішими бажаннями й втілять їх в реальність.

Після піднесеного вкидання листа у скриньку деякі з дітей зголошуються розказати вірш і заспівати колядку Санті, якісь смикають за бороду, а деякі вмощуються на руки й шепчуть на вухо мрію.

Хлопчик загадує бажання
Хлопчик загадує бажання

Перед тим, як вручити подарунки, Санта розпитує імена дітлахів й ким вони бачать себе в майбутньому.

«Я дарую людям щастя, мені приємно спілкуватися з дітьми, слухати їх, дарувати їм подарунки. Тут діти дуже хороші. Бувають такі випадки, коли можуть і пошарпати, і вдарити, але в більшості все проходить добре», – каже Гнат Валер.

Три ельфи на допомогу Санті

За помічників Санти, ельфів, тут троє дівчат: Даша, Катя та Іра. Всі троє навчаються на різних курсах у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки на факультеті педагогічної освіти та соціальної роботи. Вони й друзі, й партнери за сумісництвом, бо анімацією вже не перший рік займаються разом.

«Ельфи – це готувати подарунки, пекти печиво, дати позитивний заряд на все свято. Санту вони найбільше чекають, але якби він одразу вийшов, то для них це був би вже кінець свята», – пояснюють свої функції дівчата.

Ельфи
Ельфи

Тож і готувалися вони немало, близько двох тижнів, зважали на найменші дрібнички, які можуть вплинути на свято: вік, погода, щось, що може раптово змінитись.

А перед цим діти зі школи дизайнера при лісництві приїздили робити свято «своїми руками» – прикрашали ялинки й робили іграшки.

«Сама атмосфера надихає, ми говоримо, що «ой нема снігу». Тут приїзджаєш в ліс, все таке красиве, гірляндочки, ялинка…», – захоплено мовить ельф Даша.

Саме з цих дівчат-ельфів і вибуху конфеті в малих гостей і розпочинається знайомство з резиденцією. Далі розважальна програма: пісні, танці, квест з естафетами, проходженням попід аркою бажань і завданнями від Санти.

Діти беруть участь у підготовленому ельфами квесті
Діти беруть участь у підготовленому ельфами квесті

 

Згодом діток розділяють на дві групи: одна йде розмальовувати різдвяне печиво, інша – писати Санті листа.

Діти з розмальованим власними руками печивом
Діти з розмальованим власними руками печивом

Діти пишуть листа Санті
Діти пишуть листа Санті

«Я вірю у Санту, мені подарували коробку для плетіння з резинок. Я взагалі ні про що не мріяла», – зізнається 10-річна Юля.

А от її ровесник Сашко на запитання про віру в Санта-Клауса коротко відповідає: «Нєа».

«Старші дітки намагаються показати себе дорослими, але вони так само вірять в диво, так само пишуть листи, довго сидять над ними, стараються», – каже ельф Даша.

У резиденції Санти відпочивала Єдіта П'єха

Резиденція Санти Клауса знахдиться в будиночку лісівника, що додає особливої атмосферності. Адже в каміні жевріє вогонь, та й сам будиночок з історією…

Зараз тут розміщена контора Воротніського лісництва, а в часи Радянського Союзу тут відпочивали Єдіта П’єха, Людмила Зикіна, космонавти, письменники.

Резиденція Санти, в якій колись відпочивали політики та знаменитості
Резиденція Санти, в якій колись відпочивали політики та знаменитості

Тоді він був заміською резиденцією обкому партії, тож, у зв’язку з політичною ситуацією, доступ до Воротнева тоді мали тільки «окремі гості»…

У 1956 році у селі Воротнів знімався фільм «Сліпий музикант», його творці не оминули увагою і ліс. Згодом у Воротнівському лісі звели дамби і на місці сінокосів створили каскад із п’яти ставків. А тоді з’явився будиночок, провели до нього світло.

Заповідного статусу Воротнівський ліс став набувати у 1968 році.

Нещодавно тут відновили всі старі будівлі, розчистили ставки, проклали екологічну стежку, де можна пройтися пішки або на велосипеді.

«Саме місце спонукало до того, щоб зробити щось казкове. Все планувалося власними ідеями й силами», – говорить директорка Лісівничого молодіжного центру Валентина Юхимчук.

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Антоніна АНДРІЙЧУК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром