Солом’яний павук, символ сонця та вертеп: різдвяні символи Волині

06 Січня 2018, 17:35
Різдво - день народження Спасителя світу 6678
Різдво - день народження Спасителя світу

Різдво – затишне сімейне та світле свято, день народження Спасителя світу – Ісуса Христа. Святкування Різдва Христового має давню історію з багатьма традиціями та символами.

Сказати, що хтось сьогодні дотримується всіх традицій, а хтось ні, дуже складно. Адже в усіх людей абсолютно різні погляди і вподобання.

Журналісти Району завітали в гості до Волинського краєзнавчого музею, аби працівники розповіли вам, лучани, про різдвяні атрибути Волині. Із святковими символи ознайомлювала завідувачка відділу етнографії музею Людмила Мірошниченко-Гусак.

Завідувачка відділу етнографії музею Людмила Мірошниченко-Гусак
Завідувачка відділу етнографії музею Людмила Мірошниченко-Гусак

Вона зазначила, що останніми роками молодь дуже багато намагається пізнати для себе про різдвяні традиції та символи.

«Можливо, навіть не так відтворити, як дізнатися про них. Варто зауважити, що є такі люди, які щороку хочуть мати нового дідуха, смачну кутю, дванадцять пісних страв чи узвар. А є такі, які всім цим не цікавляться, тобто, в кожного своє», – додала пані Людмила.

Солом'яний павук
Солом'яний павук

Прикраси із соломи, якими декорували оселі
Прикраси із соломи, якими декорували оселі

Отож, одним із різдвяних атрибутів, яким прикрашали будинки в передріздвяний час є солом’яний павук. Його виготовляли в сім’ї різних розмірів разом із дітками, і таким чином малеча вивчала традиції.

За словами завідувачки, оселю до Святвечора та Різдва готували дуже ретельно. Тобто не тільки прибирали, а й декорували. Зокрема іконами, гарними рушниками, дідухами та павуками, яких вішали під стелі.

Екологічні прикраси для будинків
Екологічні прикраси для будинків

«Зазвичай наші люди знаходили час спілкуватися, адже не були обмеженими інтернетом чи якимось гаджетами. Спілкувалися в основному на певну тему. Якщо на різдвяні свята, то повторювали родинні колядки, готували віншування та солому для прикрас у будинку. Діткам показували як робити павучки та інші екологічні прикраси. Таким чином об’єднувалися навколо спільної роботи, вивчали українські традиції», – розповіла Людмила Мірошниченко-Гусак.

Павучки були своєрідними оберегами в оселях волинян.

Святковий одяг, в якому колядували
Святковий одяг, в якому колядували

Ще одним атрибутом є святкове вбрання. Воно не таке, як буденне. На Різдво одягали все, що є найкраще, і ходили колядували і віншували зі святами. Колядували обов’язково з зіркою – ще одним різдвяним атрибутом. Вона повинна була крутитися, ніби символ сонця. Майстрували в основному восьмикутні зірки з сита, до якого приклеювали ріжки, і всередині ставили свічку, яку запалювали.

Колядувальників  за вітання пригощали печивом, пиріжками, насінням та горіхами – це були найкращі ласощі.

Різдвяна шопка
Різдвяна шопка

Прикраси для будинків
Прикраси для будинків

Безперечно обов’язковим різдвяним символом є вертеп. Коли наставало Різдво, то діти після служби ходили по домівках і ставили вистави, в яких розповідали про народження Ісуса Христа.

Отож, світ змінюється, а традиції і символи залишаються вічними, яких дотримуються і, швидше за все, дотримуватимуться й надалі.

А яких традицій дотримуєтеся ви, лучани?

Анна МАНЮХІНА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром