Церква в Піддубцях на столітніх фото

28 Грудня 2017, 07:19
9179

У селі Піддубці Луцького району збереглася унікальна для нашого регіону пам’ятка барокової архітектури – церква Святої Покрови XVIII ст.

Передісторія появи храму розпочинається з XVI ст., коли в Піддубцях луцькі монахи заснували монаший скит. Цей населений пункт вони обрали для того, щоб відокремитись і вести є чернече життя. З часом в Піддубцях виникла православна обитель. Спершу тут був зведений дерев’яний храм Різдва Пресвятої Богородиці, в якому зберігалась чудотворна ікона Божої Матері. Після Берестейської унії 1596 року храм перейшов до уніатів і почалось будівництво нової церкви та монастирських будівель.

Храм Різдва Божої Матері звів архітектор Павло Ґіжицький
Храм Різдва Божої Матері звів архітектор Павло Ґіжицький

На місці дерев'яної церкви з’являється мурований храм Різдва Божої Матері, який можемо бачити зараз. Авторство архітектурної споруди в Піддубцях належить Павлу Гіжицькому (1692–1762), відомому польському архітектору, скульптору, різьбяру і художнику доби пізнього бароко, який був єзуїтом. Саме він є автором кількох десятків храмів, переважно єзуїтських, у Самборі, Кременці (Базиліка св. Ігнатія Лойоли і Станіслава Костки), Луцьку, Піддубцях, Старому Чарторийську, Городищі. Гіжицькому належить авторство вівтаря у фарному костелі Живця й іконостасу греко-католицької церкви святого Онуфрія у Підгірцях.

Храм в Піддубцях є пам'яткою пізнього бароко на Волині. Окремі деталі, характеризують стиль будівлі як перехід до класицизму. Великий восьмигранний верх спирається на масивні пілони. Увінчує це все велика барокова баня з декоративним ліхтариком. Поряд — маленькі вісім бань на бічних вежах. Архітектору Ґіжицькому приписують також проект храмового вівтаря, оздобленого колонами.

Інтер'єр Богородичної церкви у Піддубцях
Інтер'єр Богородичної церкви у Піддубцях

Сьогодні хочемо познайомити вас з світлинами вищезгаданого храму, зокрема, унікальними фото інтер’єру храму в Піддубцях, які датуються 1916-1917 роком. Сьогодні ці фото зберігаються в Австрійському державному архіві. Зроблені вони були в роки Першої світової війни австрійськими фотографами.

Вітряний млин у Піддубцях
Вітряний млин у Піддубцях

 

Фото - Österreichisches Staatsarchiv

Тетяна Яцечко-Блаженко

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром