Вони виступали на луцькій сцені в 1930-х

06 Листопада 2017, 09:30
2574

Луцьк в ХХ столітті був потужним театральним центром, адже недарма його театральне життя міжвоєнного періоду навіть стало одним із предметів дослідження в кандидатській  дисертації С.М. Степанюк «Театральне життя Волинського воєводства: 1921-1939 рр.» (2011 р.). 

Сьогоднішня фотопідбірка стосується акторів, які виступали на сцені Волинського театру в міжвоєнний період. В мережі інтернет вдалось віднайти програми вистав, що презентували на луцькій сцені. Кожен документ містив світлини акторів, якими хочемо поділитись. Більшість з представлених акторів гастролювали з різними театрами по всій Речі Посполитій і були дуже затребувані у своїй професії.

Проте не варто думати, що в Луцьку не було театру до 1930-х років. У дослідниці волинського театру С. Степанюк можна дізнатися про те, що у 1916 році у самому замку за кошти військових, виявляється, збудували театр «Замок Любарта». Це був дерев’яний літній театр, в якому паралельно із виставами показували «живі картини» – тобто, це був ще й один із перших «електротеатрів» у Луцьку. 

У 1920-ті роки на Волинь прибула велика частина наддніпрянської політичної еміграції. У критичних умовах виживання в еміграції професійні актори організовували численні мандрівні театральні трупи. 

В 1922 р. актор Кам’янець-Подільського театру Микола Айдарів утворив у Луцьку театр під назвою «Відродження». Представником професійної драматичної сцени Волинського воєводства у 1924–1926 рр. став польський міський театр імені Словацького у Луцьку. Театр Словацького мав своє окреме приміщення (нинішня вулиця Богдана Хмельницького, ляльковий театр), розраховане на 250 глядацьких місць.

На жаль поки що не вдалось віднайти фото того ж таки театру із Замку Любарта та інших акторських труп початку ХХ століття з нашого міста. Можливо, хтось із читачів їх має і радо поділиться з лучанами.
















Едвард Ковальчук
Едвард Ковальчук

Станіслав Іванський
Станіслав Іванський

Джерело фото: biblioteka.teatrnn.pl 

Тетянак ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
06 Листопада 2017, 14:37
Красиві актори.
09 Листопада 2017, 19:05
акторки також...дуже гарні
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром