«Думав, що уже не зможу грати», – луцький футболіст про виступи в Азербайджані

02 Листопада 2017, 19:00
Ярослав Деда 5084
Ярослав Деда

Колишній гравець «Волині» Ярослав Деда розповів про те, як приносив новій команді першу перемогу в Юнацькій лізі УЄФА, важку травму, яка могла завершити його кар’єру, а також про життя у далекому Азербайджані.

Доки волинські уболівальники переварюють невдачі «Хрестоносців» протягом останніх тижнів, 18-річний вихованець команди дивував сонячну Іспанію. Там «Карабах», за який грає Деда, здобував історичну перемогу в рамках Юнацької Ліги УЄФА над однолітками з мадридського «Атлетико». Ще два тижні тому Ярослав забив перший гол своєї команди у матчі проти тих самих іспанців, а його влучний удар головою в останньому матчі став взагалі єдиним у матчі та приніс азербайджанському колективу сенсаційну «вікторію».

Футболіст розповів, що до гри готувалися протягом двох тижнів. «Минулого разу я забив, однак тоді ми програли 1:5. При цьому відчували, що можемо боротися з цією командою і намагалися довести це усім. За два тижні ми зіграли лише одну гру, а далі – тренування, комбінації, схеми та заготовки», –розповів Ярослав.

Вийшло якнайкраще – «Карабах» здобув більш ніж несподівану перемогу, а Деда забив у цій грі вирішальний м’яч.

«Емоції після гола важко описати. Був дуже щасливим, адже нам ця перемога була дуже потрібна. У другому таймі ми фактично відбивалися, але все-таки витримали», – додав волинянин.

А такий почин молодих гравців надихнув і основну команду «Карабаху», яка здійснила не менший подвиг, через декілька годин на очах у своєї молоді, вирвавши нічию у поєдинку проти господарів новенького стадіону «Ванда Метрополітано» у Мадриді.

Ярослав Деда з партнерами по новій команді
Ярослав Деда з партнерами по новій команді

Усього цього футбольного щастя у Ярослава Деди могло й не бути. Ще граючи за «Волинь» у нього був серйозний перелом плюснової кістки, який ледь не поставив хрест на кар’єрі перспективного гравця. «Тоді я думав, що уже не буду грати», – розповідає сам футболіст. Однак «сім кіл пекла» у вигляді гіпсу та постійної реабілітації поставили хлопця на ноги.

Уся та катавасія, яка до сих пір відбувається у «Волині», прогнозовано відбила у хлопця будь-яке бажання продовжувати грати у Луцьку. Тож шукати варіанти довелося за кордоном. «Спочатку була зацікавленість німецького «Вердера», однак у підсумку опинився в Азербайджані», – розповів Деда.

З перших днів Ярослав одразу ж тренувався з основною командою «Карабаха», який влітку здивував футбольний світ та вперше в історії вийшов до групового етапу Ліги Чемпіонів. Утім, невелика травма зробила для Деди неприємну «рекламну паузу», а потім його перевели до юнацького складу. Що, в принципі, не так погано для 18-річного луцького футболіста. Який вже у перших двох іграх за команду в Юнацькій лізі УЄФА забив усі два голи «Карабаху U-19».

«Головна мета – успішно виступати та пробитися до основного складу», – не приховує своїх бажань молодий спортсмен.

Деда розповів, що у Азербайджані дуже хороші відносини у команді
Деда розповів, що у Азербайджані дуже хороші відносини у команді

 

Ярослав розповів, як звикав до далекого Азербайджану. «Звичайно ж, спочатку було не по собі: інша країна, інша культура, інша кухня. Утім, люди тут дуже привітні, як і партнери по команді, тож звикнути вдалося дуже швидко. Після останніх ігор все частіше доводиться спілкуватися з фанами», – відзначив він. Автор цих рядків, звичайно ж, поцікавився щодо фанаток Ярослава Деди. Трохи сором’язливо, але зізнається – уже є й такі.

Особливого дозвілля у Деди немає – більшість часу він проводить на базі клубу. «За весь час виходив гуляти містом декілька разів. В основному – тренуюсь та відновлююсь від тренувань, адже зараз сконцентрований саме на цьому. Також постійно спілкуюсь з рідними та близькими, не забуваю й про товаришів по «Волині» та слідкую за виступами рідної команди», – розповів Ярослав.

Рік тому гол 17-річного Ярослава Деди приніс «Волині» перемогу в кубковому матчі проти донецького «Олімпіка», а сам герой тієї гри у розмові з автором цих рядків був дуже скромним і небагатослівним. Зараз у нього інша футбольна атмосфера, інші досягнення, інші пріоритети, але сам футболіст не змінився – як і рік тому, він залишається простим скромним юнаком, який повністю запалений метою приносити результат своїй команді. І чомусь здається, що у нього все вийде – надто яскраво волинська футбольна зірочка спалахнула у далекому Азербайджані, щоб швидко згаснути…

Дмитро КУЗНЕЦОВ

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром