Що провокує рак молочної залози у лучанок

20 Жовтня 2017, 21:37
5903

Небезпека  хвороби полягає у тому, що починається вона безболісно, тож виявити її можна тільки завдяки уважному ставленню до власного здоров’я.

В Україні 20 жовтня Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Небезпека цієї хвороби полягає в тому, що починається вона безболісно, тож виявити її можна тільки завдяки уважному ставленню до власного здоров’я.

Про те, як попередити хворобу та що робити, коли страшний діагноз прозвучав «Таблоїду Волині» розповіла лікар-онколог-мамолог Волинського обласного онкодиспансеру Наталія Шпот:
 
Щороку на Волині діагностують 250-280 випадків захворювання на рак молочної залози.

***

Багато хто вважає, що онкологічні захворювання більше проявляються у старшому віці. Це неправда. Насправді рак молочної залози значно «помолодшав», тому профілактичне обстеження повинні регулярно проходити дівчата від 18 років.

***

На ранній стадії онкозахворювання молочної залози лікується досить успішно і, відповідно, значно дешевше.

***

Обстеження на рак молочної залози проходить швидко і абсолютно безболісно. Перший крок – візит до мамолога, який зможе визначити, чи є у вас пухлина. Далі – УЗД-обстеження або мамографія. У волинському обласному онкодиспансері є пересувний цифровий мамограф – рентгенівський апарат, призначений для обстеження молочних залоз. Завдяки йому є змога якісно обстежувати жінок не лише у Луцьку, а й по всій області.

***
 
Процедура мамографії займає всього лиш 15 хвилин.

Мамолог зможе визначити, чи є у вас пухлина
Мамолог зможе визначити, чи є у вас пухлина

 

Профілактика раку молочної залози дуже проста: здорове харчування, правильне статеве життя та душевний спокій.
 
***

Харчування відіграє важливу роль у профілактиці онкології молочної залози. Аби уникнути проблем, варто обмежити вживання чорного чаю, пива, кави та кока-коли. Не варто надміру захоплюватись шоколадом. У всіх цих продуктах є речовини, які можуть спровокувати появу пухлини.

***

Як би дивно не звучало, але якщо у жінок немає регулярних статевих актів, загроза захворювання на рак молочної залози зростає. Звісно, мова не йде про нерозбірливе статеве життя.

***

Ми часто сміємося з американців, які часто навідуються до психологів та п’ють антидепресанти. Насправді, вони давно зрозуміли, що врівноважене психічне здоров’я та спокій – запорука довголіття. Постійні стреси, поганий сон, знервованість впливають на розвиток хвороби. Взагалі, 70% причин виникнення онкопухлин – через нерви.

***

Не варто забувати і про правильну білизну. Бюстгальтери повинні бути зручними і якісними, в ідеалі – без синтетики, паролону та кісточок. Красивий бюстгальтер – це гарно, а здорові груди – важливіше. Носити бюстгальтер понад 7-8 годин на добу шкідливо.

***

Також чинниками, які сприяють виникненню раку грудей є тютюнопаління, порушення дітородної функції (безпліддя, наявність абортів у анамнезі, перші пологи у віці старше 30 років, народження першої дитини вагою більше 4 кілограм), ендокринні захворювання, цукровий діабет, патологія печінки, гінекологічні захворювання.

***
 
Якщо у вас виявили рак молочної залози – не впадайте у відчай. При вчасному зверненні до спеціалістів та правильному лікуванні хворобу можна побороти

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром