Як у Луцьку люди з інвалідністю переобладнують автомобілі

17 Жовтня 2017, 20:40
2178 Джерело: https://hromadskeradio.org

В обласному центрі Волині працює єдина на всю Західну Україну автомайстерня, що переобладнує автомобілі для людей на візку, в якій поряд з іншими працюють люди з інвалідністю.

Цей заклад був заснований три роки тому та існує в боксах, які виділила міська рада, як комунальне приміщення, за символічну плату в 1 гривню, – повідомляє Громадське.

Подібні майстерні, Крім Луцька, працюють лише у Києві та Миколаєві. 

Голова автоклубу «Поршень Волині» Михайло Новосад розповів, що не можливо так просто приїхати на будь-яке СТО і поставити ручне управління, на це потрібен окремий сертифікат і як, правило, бізнес не зацікавлений займати цю нішу.

За його словами, в приміщенні автомайстерні ремонтуються автомобілі людей, які мають інвалідність, також тут встановлюється ручне управління на звичайні автомобілі.

В організації працюють чотири людини, зокрема, є і люди з інвалідністю також вони часто беруть на практику студентів.

Михайло пояснює, що це його захоплення автомобільним спортом переросло у майстерню.

«Як виник цей клуб – ми займалися автораллі. І автомобільний клуб – це, звичайно – автораллі» говорить голова автоклубу

Для водіїв, які використовують візок тут ставлять ручне керування. 

Ручне керування у луцькому автоклубі виходить задармо, не рахуючи самої роботи, бо виготовлється з амортизаторів. В Європі ж, така установка на машину людини з інвалідністю, може коштувати, за словами голови автоклуба, від 600 Євро.

«Це така штука, він як поршень, він наче грає та може складатися і розкладатися. Там дуже простий принцип «Вперед тормозиш, назад – вижимаєш газ»–  описує Михайло Новосад пристосування, яке може виготовлятися з підручних засобів, наприклад з амортизаторів.

Чоловік не користується громадським транспортом, адже говорить, що навіть спеціально-обладнані автобуси у Луцьку дуже незручні.

«Є в нас ці польські тролейбуси, вони такі низкополі. Пам’ятаю до нас привезли також перші маршрутки з підйомниками. Це жахливо. Більше 100тисяч гривень вони дорожчі, а толку не має ніякого. Вони погано зроблені», — говорить він. 

Михайло ж використовує особливий засіб для пересування, своєрідний велосипед, колеса якого крутяться фактично руками. 

Автоклуб обслуговує близько двох людей з інвалідністю на тиждень серед інших клієнтів. Це не обов’язково встановлення ручного управління, це також поміняти масло або зробити «ходову».

«Нас вже дуже добре знають у місті, тому що ми навіть робили автомобіль швидкої допомоги, який потім відправили в АТО», — зізнається Михайо Новосад. 

Серед планів у Михайла Новосадай далі продовжувати займатися автораллі, при цьому не тільки в Україні.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром