Луцька школа у якій вчителі співають, а учениці б’ються на шаблях відсвяткувала День народження

30 Вересня 2017, 08:40
6996

Луцька загальноосвітня школа №17 відсвяткувала 45-ліття створення. З нагоди ювілею педагогічний колектив одержав у подарунок комп’ютерну техніку для ліпшого розвитку тутешніх учнів, а також нагороди та відзнаки. Школа вперше посадила за парти діток на початку жовтня 1972-го, оскільки до 1 вересня будівельники ще завершували зведення нового навчального закладу Луцька.

Першим директором був Олексій Федорук. Того часу вдалося реалізувати задум – звести сучасну та потужну школу, де навчалося в дві зміни понад півтори тисячі учнів.

«Тутешній район разюче відрізнявся від нинішнього. Тут зосереджувалися переважно робітничі гуртожитки та новобудови, де мешкали десятки тисяч працівників місцевих заводів і фабрик, зокрема автозавод, електроапаратний та теремнівський молокозавод. Тому до нас ходили зазвичай діти з робітничих сімей тутешніх мікрорайонів», – розповідає заступник директора школи №17 з виховної роботи Алла Данилова.

Нині, як і 21 рік поспіль, Луцьку школу №17 очолює Олег Мах – талановитий учитель і директор. Керівник доволі креативний, позаяк за його ініціативою в школі впроваджують несподівані новели. Як то міні-дендропарк під вікнами учнівських класів. На початку року школа №17 виграла європейський грант, обсягом 2 тисячі євро, на створення міні-дендропарку на території навчального закладу. Проект на міжнародному конкурсі визнали найкращим, він обійшов ініціативи з чотирьох інших країн – Польщі, Вірменії, Болгарії та Румунії.

«Ми тривалий час займалися екологічним експериментальним майданчиком, – розповів директор Олег Мах. – Діти їздили до лісу, садили там дерева, співпрацюючи з лісомисливським облуправлінням. Тоді виникла ідея зробити міні-парк біля своєї школи. Відтак на колишньому асфальтованому майданчику тепер красуються клумби незвичного дизайну переважно з хвойними цілющими насадженнями: ялівцем, десятком видів туї, карликових ялин. Оскільки дерева мають цілющі та антибактеріальні властивості, то будуть оздоровлювати учнів. Поряд із хвойними насадженнями в дендропарку є квіти та кущі, що створюють естетичне довкілля».

Школа повсякчас намагається йти у ногу з часом, навіть випереджувати його. Працює заклад у природничо-математичному напрямку, до всього – з екологічним профілем, щоб діти ліпше розуміли неповторність та унікальність рідної природи та довкілля. До речі, в школі другий рік поспіль діє вчительський хор. Ініціатором його створення був директор Олег Мах, до речі, син легендарного волинського поета і письменника Петра Маха. Відтак торік відбувся дебют новоствореного хору. А вже нині – на 45-літній ювілей – співочий колектив педагогів разом із дітьми-вокалістами виконали нову в своєму репертуарі патріотичну пісню «Україна – це ми».

«Наш директор завжди прагне, щоб учителі не лише навчали дітей, але й були поряд у всіх починаннях і видах діяльності. Скажімо, якщо в школі є дитячий хор, то мусить бути вчительський, щоб педагоги власним прикладом спонукали учнів до творчості», – каже Алла Данилова.

Сьогодні в школі 630 учнів навчає доброго і мудрого півсотні педагогів, із яких 31 учитель – спеціалісти вищої категорії. Приємно, що в цей професійний колектив нещодавно прийшло п’ять молодих спеціалістів. Це вкотре підтверджує, що професія педагога таки відроджується. Середній вік учителів – до 35 років, тобто школа має молодий потужний колектив.

У школі працюють художньо-естетичні та вокальні гуртки. Є дитячий ансамбль «Чисті роси», де дивують мистецтвом діти 12-13 років. Для початкових класів педагоги організовують хореографію – як урок і як гурток. Задля цього в школі облаштували спеціальну хореографічну залу. Заодно тутешні учні активно займаються близько десятьма вилами спорту – від художньої гімнастики до футболу – На базі школи працює гурток бойового козацького мистецтва «Спас». Що цікаво: на цей спортивний гурток ходять не лише хлопці, але й дівчатка. Вони босоніж ходять по склу, вміють битися на шаблях. Стереотипи змінюються: тепер у козаки йдуть і дівчатка.

До речі, керівника школи Олега Маха нагородили відзнакою управління освіти Луцької міськради. «Ми варті того, щоб жити щасливо», резюмував лауреат відзнаки.

Роман ЖИЖАРА

Фото Катерини ТАРАБАСИ

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром