Тридцяті роки ХХ століття: останні дні гужового транспорту в Луцьку

29 Вересня 2017, 09:24
6167

В продовження теми про те, як жили у Луцьку в міжвоєнний період, хочемо поділитись цікавими світлинами міста, на яких можемо побачити транспортні засоби, на яких пересувались лучани перед початком Другої світової війни.

Гужовий транспорт – вид дорожнього транспорту, як вантажного, так і пасажирського, в якому транспортні засоби приводяться до руху тваринами. Гужовий транспорт з'явився практично одночасно з колесом. До того, як широке поширення отримав залізничний транспорт у середині XIX століття, довгий час саме він був основним видом сухопутного транспорту. Його популярність тривала  до Другої світової війни, після чого він був витіснений сучасними, моторизованими видами транспорту.

На початку XXI століття транспорт з використанням коней залишився  практично лише у сільській місцевості для коротких перевезень людей та вантажів.

В наші дні в Луцьку  гужовий транспорт остаточно поступився автівкам – адже вони швидші і потужніші, проте в деяких куточках планети, «кінські сили» ще використовуються, як у далекому ХІХ столітті.

У ХХ ст. саме залізничний транспорт витіснив гужовий, який практично зник у розвинених країнах. Проте самі залізниці майже зразу почали відчувати сильну конкуренцію з боку автомобільного транспорту.

У міжвоєнний період не лише в Луцьку, а по всій території Речі Посполитої польські правоохоронці у своїй діяльності також використовували гужовий транспорт.

Цікаве спостереження дослідників із сусіднього Львова. Як виявилось, коли в місті автомобілі витіснили гужовий транспорт, там суттєво зменшилась популяція горобців, які є зерноїдними, та вибирали зернятка з посліду коней. 








 

Джерело фото: www.gfh.org.il 

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
02 Жовтня 2017, 21:02
Я б сам на такому возі покатався.
06 Жовтня 2017, 00:47
Місто зараз зовсім не таке.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром