Луцькі євреї хочуть відновити синагогу в Старому місті

17 Вересня 2017, 10:36
8546

Громада хоче відродити історичну спадщину та зробити синагогу єврейським осередком у Луцьку, а також привабливою туристичною атракцією.

Розмови про відновлення синагоги на вулиці Данила Галицького активно ведуться вже давно. Пам’ятка архітектури національного значення, збудована в середині XVII століття та частково знищена під час Другої Світової війни, була у користуванні спортивного клубу «Динамо». Нещодавно спортивний клуб через суд попросили звільнити приміщення. Лучани побоюються, що як тільки синагога залишиться без орендарів, будівлею ніхто реально не опікуватиметься. Вихід із ситуації пропонує єврейська громада міста. Луцькі ортодоксальні євреї хочуть повернути культурну пам'ятку та відновити "в синагозі синагогу". 

Віддати приміщення єврейській громаді керівники області збираються вже кілька років. Питання відновлення історичної спадщини луцьких євреїв піднали і на прес-конференції голови обласної ради, де Ігор Палиця пообіцяв, у разі звернення до нього релігійної громади, відновити пам'ятку власним коштом.








Приміщення знаходиться на балансі історико-культурного заповідника у Луцьку. За повернення своєї культурної пам’ятки луцькі євреї борються не перший рік.

Протягом всієї історії Луцька єврейська громада відігравала важливу роль у формуванні обличчя міста. Сьогодні у Луцьку залишилося близько 100 євреїв.  Громада хоче відродити історичну спадщину та зробити синагогу єврейським осередком у Луцьку, а також привабливою туристичною атракцією.

«Два роки ми займаємося боротьбою за будівлю. В місті дуже мало знають про те, що Луцьк колись був на половину єврейським. І вся ця культура та історія просто знищена. Як євреїв завели на Гірку Полонку – так вона і щезла. А це треба відроджувати, щоб місто мало якусь свою родзинку. Отак і вирішили. Бо з чого починається єврей? – з синагоги», – розповідає єврейка Ханна Матусовська. Жінка разом із однодумцями намагається відновити забуду культурну традицію в Луцьку.

«Це була головна синагога міста. Якщо з історичних документів ми знаємо, що в Луцьку було близько 30 єврейських релігійних осередків, то це була головна релігійна споруда, яка утримувалася всіма громадами. В ній був головний рабин, гміна, тобто, управа цією єврейською громадою, був голова громади», - розповідає Хана.


Історичні джерела свідчать, що будівля використовувалася не тільки для релігійних потреб єврейської громади, а й була важливою оборонною точкою в місті. Синагогу побудували як частину Окольного замку. І сьогодні в будівлі можна побачити бійниці, з яких кілька століть тому місто захищали від ворожої навали. Окрім молитовних залів, там ще була школа.

Синагога була хоральною. Це означає, що при релігійному осередку діяли хор і хазан (керівник хору). Посеред молитовного залу стояла біма – стіл, на якому розкладали сувій тори, спеціальний постамент, який дає добру акустику.

 

Будівлю громада може отримати саме для культових потреб. Чоловік Ханни Матусовської - голова релігійної громади. Але та кількість євреїв, яка залишилася в Луцьку, не потребує релігійного осередку площею 193 кв.м. Тому команда істориків, краєзнавців та небайдужих лучан утворили спільноту «Збережемо древній Луцьк», в якій вони спільно працюють над проектом відновлення і валоризації культурної пам’ятки ще і як музею та культурного центру.

Планують відновити біму, максимально повернути будівлі автентичний вигляд, а також створити в приміщенні музей луцького єврейства. Ханна пояснює, що створення музеїв у вагомих історичних спорудах є поширеною європейською практикою. За словами жінки, синагога буде відкрита для туристів, які краще познайомляться з історією Луцька та зможуть відвідувати навіть єврейські богослужіння.

«Синагога – це скоріше повернення боргу перед тим Луцьком, що лежить в трьох великих ямах. На 1911 рік 92% лучан були євреями. У 30-х роках єврейського населення було вже близько 60%. І це не питання національності – це питання поваги до історії, тому що це були лучани, яких вже нема – а це місто багато століть було пов’язане з їх історією. Синагога – це символ повернення справедливості від лучан, які все це забули», - переконаний краєзнавець Ігор Левчук.

За його словами, зараз до справи підключені архітектори та історики. На цьому проекті команда хоче показати, «як треба відноситись до історичних пам’яток і історії взагалі».

«Ми хочемо, аби це був той проект, в якому нема корупції, крадіжок коштів чи псевдо реставрації. Проект буде безпосередньо реалізовуватися релігійною громадою і командою експертів. Приміщення віддадуть у користування євреям».

Перед початком реставраційних робіт експерти проведуть ґрунтовне археологічне дослідження будівлі. Є припущення, що там були раніші споруди. Сама ж реставрація потребуватиме багато зусиль та коштів, адже всередині приміщення не залишилося майже нічого автентичного. Ремонт, проведений у часи СРСР як зовні, так і всередині синагоги, допоміг вберегти пам’ятку від руйнування, однак стер всі визначальні риси інтер’єру споруди.


Багато проблем також зосереджені навколо синагоги. Поблизу приміщення нещодавно побудували  мийку, і за кілька метрів від споруди зробили вигрібну яму, куди зливають нечистоти з мийки. За словами єврейки Ханни Матусовської, сьогодні територія навколо пам’ятки тільки відлякує туристів:

«В нас заповідника нема. Нам розказують про якусь привабливість міста, але мені здається, що лучани не визначилися з тим, хто має бути їхнім туристом. Для місцевих жителів проводять фести їжі. А пам’ятки архітектури нам, виходить, не потрібні…»

Річ у тім, що до цих пам’яток ведуть туристичні вказівники. Тому, за словами Ханни, нам залишається або зняти вказівники, або створити такий заповідник, за який не буде соромно ні перед туристами, ані перед власною історією.

 

Людмила РОСПОПА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
17 Вересня 2017, 15:58
Росіяни а ви що сидите і не відрожуєте свою нац меншину у Луцьку Ілюша збирай громаду
17 Вересня 2017, 16:48
палиця нехай реставруе але спортивний зал для наших дітлахів знайде рівноцінний,
17 Вересня 2017, 16:50
палиця нехай реставрує,але для наших дітлахів знайде рівноцінне приміщення спортивного залу,
17 Вересня 2017, 18:10
Петровичу . Приміщення Спартака занепадає -переведіть туди дітлахів.
17 Вересня 2017, 18:17
А Палиця вам нічого не винен...А то нехай і нехай...
17 Вересня 2017, 18:43
Толкові євреї усі виїхали залишилися одні совкові жиди
17 Вересня 2017, 20:41
Пані, розкажіть-но, коли у Луцьку росіяни мали національну громаду? Або краще розкажіть, де у місті сьогодні занепадають пам'ятки національного значення, що є надбанням російської культури? У матеріалі йдеться не про відродження нацменшини, а про відновлення пам'ятки та повагу до історії, яку Ви, мабуть, не зовсім добре знаєте...
19 Вересня 2017, 09:16
если в кране нет воды
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром