Всі на картоплю, або студентські будні 1980-х

15 Вересня 2017, 08:37
4092

Сьогодні ми уявно перенесемося з вами на тридцять років в минуле і познайомимось із таким типовим явищем в житті кожного луцького студента, як «Картопля» чи «Колгосп».

Саме так в радянські часи називали організовані примусові роботи зі збирання врожаю міськими жителями, а найчастіше це були саме студенти, школярі та працівники державних установ. 

Напевно, у фотоальбомах ваших рідних ви не раз зустрічали світлини з поля, можливо, дивувались, адже не в кожного сьогодні є бажання зробити групове фото при копанні картоплі на городі. Запитайте в своїх батьків, чи пам’ятають вони свої виїзди на збір врожаю восени? 

На представленій тематичній фотопідбірці ви можете побачити трудові будні студентів історичного факультету Луцького державного педагогічного інституту під час польових робіт в 1980-х роках. 

В радянському селі, як правило, не вистачало справної техніки, яка могла б механізувати процес збору врожаю, тому з кінця 1960-х років став позначатися і дефіцит працівників. Саме тому для збору врожаю почали залучати міських школярів,  студентів, і навіть представників інтелігенції.

Вираз «поїхати на картоплю» в ті часи був відомий всім, навіть хто все життя жив у місті й не мав городу. У більшості колишніх студентів про ці виїзди на роботи залишились позитивні спогади. Адже вечорами для студентів, які перетворилися на деякий час у колгоспників, проводилися дискотеки, на які йшла й сільська молодь. 

Стосовно оплати за таку працю, то бувало по-різному. Інколи це непогано оплачувалась, хоча й були випадки, коли поїздки носили благодійний характер, і зароблені кошти перераховувалися на рахунки дитячих будинків.

Під час таких виїздів хтось повинен був слідкувати за дисципліною: як правило це були куратори та аспіранти. Порушення могли мати негативний наслідок – відрахування з інституту та «розбірки» на комсомольських зборах. 
 
Проживали студенти, як правило, у дитячих садочках, піонерських таборах, школах або в місцевих жителів. 

Цікаво, що від таких поїздок в колгосп тоді практично ніхто і не ухилявся, тому що для молоді це була своєрідна романтика, яка інколи закінчувалась студентським весіллям.

Можете розповісти про ваші спогади із виїздів на картоплю в коментарях.

Читайте також: 1983: луцькі школярі на навчанні з військової підготовки














Світлини з архіву факультету історії, політології та національної безпеки СНУ імені Лесі Українки

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
15 Вересня 2017, 13:30
І ми так їздили, скільки то було романтики та спогадів. Ходили в сільський клуб на танці. Де ти юність....
15 Вересня 2017, 15:14
Школярів возили теж в колгоспи.
16 Вересня 2017, 12:52
Так життя проходить...
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром