1983: луцькі школярі на навчанні з військової підготовки

05 Вересня 2017, 08:08
4160

Хочемо в продовження теми про луцьких школярів початку 1980-х років познайомити вас з новою підбіркою світлин з Луцького форуму.

Район.Луцьк вже знайомив своїх читачів з матеріалом, де були представлені випускники луцької школи, які навчались в кінці 1970 – на початку 1980-х років.

На представлених нині фото – учні школи № 4 на навчаннях з військової підготовки. Напевно, розглядаючи світлини, лучани впізнають відомі місця нашого міста, а саме – район дитячої залізниці, пам’ятник легендарному слонику, який ще має первісний нефарбований вигляд. 

Попередня публікація про луцьких школярів викликала неабиякий інтерес лучан, адже багатьом нагадала про безтурботні шкільні роки. Крім того слід відзначити, що світлини зроблені досить професійно та цікаво.

Нам вдалось розшукати, хто ж є автором минулої та сьогоднішньої підбірки: ним виявився луцький професійний фотограф Олександр Мартинюк

В коментарі до попередньої статті Олександр Мартинюк розповів, що фотографували своє шкільне життя учні його класу часто, найбільше світлин з 9 та 10 класу. Керівником класу був вчитель фізики – Карпець Ананій Оксентійович, який і прищепив любов до фотографії усьому класу, та й Олександру, який став професійним фотографом. 

Олександр Мартинюк залишив свій коментар і до сьогоднішньої підбірки: «На світлинах  навчання з військової підготовки. Тоді автомати кожен сам собі вирізав з дощечок. Стрільби тоді ми здавали в тирі  із справжніх автоматів та гвинтівок. В ті часи школи були тотально політизовані. З юних років нас виховували в дусі комунізму. І «впарювали», що ми сама сильна країна на земній кулі, але все рівно нам загрожує «американський імперіалізм», тому кожен повинен вміти стріляти, кидати гранати, користуватись протихімічними засобами... Для цього і були в школі два останні роки навчання з військової підготовки. І була шалена агітація йти далі навчатись у військові училища. В ті роки було пекло у війні в Афганістані, тому потрібні були «кадри».







Джерело фото: приватний архів фотографа Олександра МАРТИНЮКА.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром